Strøm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Bør jeg ha spotpris eller fastpris på strømavtale?

Det finnes ulike strømavtaler på markedet i dag, og de har ulike egenskaper som passer ulike behov. Etter å ha lest denne artikkelen vil du vite om du nyter best av å ha strømavtale til spotpris eller fastpris.
Et ungt par signerer en avtale og smiler fornøyd
Spotpris eller fastpris? Hva du bør velge avhenger av om du ønsker forutsigbar strømpris eller en strømpris som er billigere over tid.

Strømavtaler kan virke forvirrende for mange. Hva du bør velge avhenger av hva du setter høyest - forutsigbarhet eller pris.

Spotpris har historisk sett gitt den billigste prisen på strøm over tid. Kjøper du strøm til spotpris er du med på potensielt ekstreme bunner og topper i prisen. Fastpris på strøm har ofte bindingstid og er gjerne dyrere enn spotpris. Til gjengjeld gir fastpris trygghet og forutsigbarhet i strømprisen.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om de ulike strømavtalene og finne ut hvilken avtale som passer din situasjon best.

Denne artikkelen vil ta for seg spotpris og fastpris, men det finnes flere typer strømavtaler. Blant annet kan du også få strøm til variabel pris. Les mer om strømavtaler ved å klikke på lenken.

Kutt strømutgiftene dine i dag
Enten du ønsker større forutsigbarhet i strømbudsjettet, eller billigere strømavtale enn det du har i dag, kan du trykke på knappen under for å sammenligne tilbud på strøm. Det er helt gratis å benytte seg av vår tjeneste.

Spotpris - billigst strømpris over tid

Spotpris kalles også innkjøpsstrøm eller markedsstrøm, avhengig av strømleverandøren.

Har du en avtale med spotpris, følger den prisen som er satt på kraftbørsen Nord Pool til enhver tid.

Spotpris er statistisk sett det som lønner seg på sikt. Vær klar over at prisen svinger i takt med kraftbørsen, så det er ikke den mest forutsigbare strømavtalen du kan inngå. Strømleverandørens påslag og gebyrer kan også endre seg.

At strømprisene endrer seg betyr at det uansett kan lønne seg å følge med på strømavtalen din litt oftere enn det du kanskje har gjort frem til nå. Kanskje kan det være mye penger å spare.

Hva inngår i en strømavtale?

Strømprisen er et av flere poster på strømregningen. I tillegg kommer nettleien, som går til det lokale nettselskapet, og påslag, som er et pristillegg strømleverandør tar for å betale for administrasjonsutgifter og statlige avgifter.

Fastpris - en forutsigbar strømpris

Har du strømavtale til fastpris betaler du en lik, avtalt pris gjennom hele året for strøm. Med fastpris er det ikke sikkert du får billig strøm sammenlignet med den svingende spotprisen. Om strømmen på kraftbørsen har lavere pris enn fastprisen du betaler, har du naturlig nok tapt penger på å ha en slik avtale.

Men det motsatte gjelder også. Dersom strømprisene på kraftbørsen er høyere enn din strømavtale til fastpris, er det du som vinner.

Det skal sies; selv om spotpris altså er billigst på lengre sikt, kan en noe høyere fastpris likevel være verdt det om du ønsker en mer forutsigbar pris på strømmen hver måned.

For om du velger strømavtale til fastpris vet du hva du skal betale, og unngår dermed økonomiske overraskelser (på godt og vondt).

Her er det riktignok viktig å vite at fastprisavtaler har bindingstid som avtales over en viss periode - eksempelvis 12 måneder. Om du vil ha muligheten til bytte strømavtale ofte, er spotprisavtaler antakeligvis et bedre alternativ.

På mange måter kan forholdet mellom spotpris og fastpris sammenlignes med å låse renten på et lån. Om du har fastrente på lån vil du tjene på dette dersom den flytende renten overstiger den faste renten - og vice versa.

Se etter hvor lang bindingstid fastprisavtalen har

Når du vurderer en strømavtale til fastpris bør du sjekke hvor lang bindingstid avtalen har. Dersom du bryter avtalen med strømleverandøren før bindingstiden er over, må du betale et oppsigelsesgebyr. Dette kan fort bli dyrt, så undersøk alltid vilkårene i avtalen før du bestemmer deg.

Hvilken avtale passer for meg?

Èn ting er sikkert - altfor mange betaler antakeligvis for mye på strømavtalene sine i dag. Dersom det er lenge siden du selv sjekket strømavtaler kan du få en overraskelse.

Mange sitter også med strømavtale til variabelpris, en type strømavtale som kan minne om spotprisavtale, men til dyrere strømpris. En slik avtale er med andre ord lurt å bytte ut så fort som mulig.

Derfor anbefaler Forbrukerrådet at spotpris er avtalen du bør gå for.

Oppsummert:

 • Spotpris har historisk sett gitt den billigste prisen på strøm over tid. Kjøper du strøm til spotpris er du med på potensielt ekstreme bunner og topper i prisen.
 • Fastpris på strøm har ofte bindingstid og er gjerne dyrere enn spotpris. Til gjengjeld gir fastpris trygghet og forutsigbarhet i strømprisen.

Hva er viktigst for deg?

Sammenlign og bytt strømavtale via Tjenestetorget

Fyller du ut skjemaet under, vil du komme i kontakt med flere strømleverandører som leverer strøm der du bor.

Strømleverandørene vet videre at de konkurrerer om å få deg som kunde. De vil med andre ord forsøke å gi deg sine beste strømavtaler for å vinne din gunst.

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Sammenlign strømavtaler

Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.