cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 12 februar 2024

8 gode tips for å redusere strømforbruk

Strømprisene stiger gjerne når vinteren kommer. For å slippe dyre strømregninger kan det være lurt å begynne å se på strømforbruket ditt. Vi kommer med flere tips til hvordan du enkelt kan redusere det.
Sammenlign strømavtaler

Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Strømprisene øker når gradestokken synker og kulden setter inn. Faktisk kan det fort bli til at strømmen er dobbelt så dyr på vinterstid. For å slippe å få høye strømregninger er det mye du kan gjøre for å redusere strømforbruket ditt.

Slik kan du redusere strømforbruk:

  1. Senk temperaturen
  2. Skaff en varmepumpe
  3. Flytt strømkrevende aktiviteter til tiden på døgnet hvor strømmen er billigst
  4. Reduser samtidig bruk av elektronikk
  5. Monter sparepærer og sparedusj
  6. Etterisolering av utsatte områder
  7. Unngå hvilemodus på elektriske apparater
  8. Finn en billigere strømavtale
Kutt strømutgiftene dine i dag
Enten du ønsker større forutsigbarhet i strømbudsjettet, eller billigere strømavtale enn det du har i dag, kan du trykke på knappen under for å sammenligne tilbud på strøm.

1. Senk temperaturen

Oppvarming er det området som krever mest av strømforbruket ditt. Derfor: hold innetemperaturen jevnt på 19-22 grader. Du vil faktisk spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen.

Senk gjerne temperaturen om natten. Om du frykter at boligen din er iskald når du våkner opp, finnes det heldigvis en løsning på dette: koblingsur eller smarthjem med appstyring.

Et tidsur gjør at du kan våkne opp til en varm og god bolig ved at temperaturen økes en time før du våkner opp. Nattsenking kan redusere strømregningen med hele 10%, og du vil faktisk sove bedre med noe lavere temperatur på natten.

Optimal temperatur for å sove best er 18 til 20 grader. Blir det kaldere enn 12 grader eller varmere enn 24 grader vil dette påvirke nattesøvnen negativt.

Videre kan du med fordel senke temperaturen i boligen når du ikke er hjemme. Om du skaper gode rutiner for nattsenking, samt reduserer oppvarmingen på dagtid når du er på jobb, kan du redusere strømforbruket på oppvarmingen med rundt 15 % .

Psst!

Dersom du jobber hjemmefra vil det være mer fordelaktig å varme opp boligen gjennom natten, hvor strømmen er billigere enn på dagtid.

2. Skaff en varmepumpe

Varmepumper er energieffektive, noe som betyr at du får mer varme igjen i forhold til strømmen som brukes. Investeringen tjenes som regel inn etter rundt 6 år og vil gi deg flere år med redusert forbruk på strøm uten å gå på bekostning av varmen.

Ikke bare krever varmepumpen mindre strøm enn annen elektrisk oppvarming- du vil også få økt komfort og bedre inneklima med en varmepumpe.

Andre borettslag har ordninger der flere leiligheter deler på en utedel. Sjekk derfor opp reglene i ditt boliglag dersom du ønsker en varmepumpe. 

Et annet unntak kan være i din fritidsbolig slik som hytta. Her kommer det an på hvor ofte du bruker stedet og hvor stor hytta er. 

Vurderer du en varmepumpe?
Sammenlign tilbud og spar penger på oppvarming

Om du er på utkikk etter en varmepumpe anbefaler vi at du leser denne nyttige artikkelen, som tar for seg hva du bør se etter når du skal kjøpe en. 

3. Flytt strømkrevende aktiviteter til tiden på døgnet hvor strømmen er billigst

Strømprisen svinger kontinuerlig gjennom døgnet, og derfor kan det være lurt å lade elbilen og ta oppvasken når strømmen er billigere.

Strømmen er dyrest kl:

  • 07:00-09:00 om morgenen, når folk flest tar en dusj og gjør seg klare for jobb
  • 16:00-18:00 på ettermiddagen, når folk er hjemme fra jobb, lager middag, lader elbil og setter på vaskemaskinen.

4. Reduser samtidig bruk av elektronikk

Fra 2022 vil nettleien regnes ut på en annerledes måte. Nå vil den basere grunnlaget på strømtoppene forbruket ditt.

Strømtopper oppstår ved samtidig bruk av elektroniske apparater. Derfor lønner det seg å ikke lade elbilen samtidig som du lager middag og vasker klær.

Begrens altså antall samtidige strømaktiviteter så mye du kan.

Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin

Videre kan du sørge for at både oppvaskmaskin og vaskemaskin er fylt helt opp når du setter dem i gang. Da slipper du å måtte vaske over flere runder enn du egentlig trenger.

5. Monter sparepærer og sparedusj

Bytt ut de vanlige lyspærene med sparepærer/ LED -pærer og se etter produkter med god energimerking.

Monterer du en sparedusj vil du halvere forbruket av varmtvann - og halvere strømforbruket også. Kombinerer du dette med strategisk dusjing på kveldstid kan du spare mye penger. Og jo kortere tid du bruker i dusjen, desto mer sparer du på strømregningen.

Les mer10 Enøk-tiltak du kan gjennomføre hjemme

6. Etterisolering av utsatte områder

Etterisolering av boligen er effektivt, men kan fort bli dyrt. Derfor kan du velge å isolere områdene det tapes mest varme fra, som for eksempel loftet.

Ellers kan etterisolering av gulv til råkjeller også være aktuelt. Det å etterisolere yttervegger vil koste mer enn det smaker, og bør derfor kun gjøres dersom boligen uansett skal renoveres. 

Nye lister på vinduene kan gjøre underverker

Mye varme kan forsvinne gjennom dårlig isolerte vinduer, og du kan oppleve kaldras. Men du trenger ikke nødvendigvis bytte ut alle vinduene i huset - en enkel og billig løsning er å anskaffe nye vinduslister.

Hva er kaldras?

Kaldras er et trekk langs gulvet som oppstår når varm luft blir nedkjølt av en kald kilde - for eksempel et vindusglass om vinteren. Siden kald luft er tyngre enn varm luft vil dermed den nedkjølte luften synke ned mot gulvet - og det er dette som skaper opplevelsen av det ubehagelige trekket.

Les mer om hvordan du kan unngå kaldras i denne artikkelen. 

7. Unngå hvilemodus på elektroniske apparater

Ved siden av oppvarming er det som nevnt nye apparater som tar mye strøm. De fleste har TV-en, Playstation, PC og mer i hvilemodus.

Ved å slå av apparatene helt eller å trekke ut kontakten vil regningen bli lavere. En ekstra bonus er at du reduserer brannfaren også.

8. Finn en billigere strømavtale

For å få maksimalt ut av strømsparingen bør du finne en bedre og billigere strømavtale enn det du har i dag. Dette er særlig viktig om det er lenge siden du har byttet.

Det kan nemlig være mye penger å spare på strømavtalen din.

Har du for eksempel en strømavtale til variabelpris? Da betaler du antakeligvis for mye i forhold til hva du i snitt ville betalt for en strømavtale til spotpris.

Hvilke strømavtale skal jeg velge?

De ulike strømavtalene finnes i en rekke varianter:

  • Spotpris
  • Variabel
  • Fastpris

I dag er spotpris den vanligste, fordi det historisk lønner seg. Prisen på kWh vil variere mer, men totalt sett vil det være rimeligere.

En fastpris vil gjøre at du har en forutsigbar regning, men da må du påberegne at du kommer til å betale noe mer for forutsigbarheten. Uansett hvilken avtale du går for må du alltid sjekke vilkårene.

Og selv om du allerede har strøm til spotpris kan det være andre strømavtaler med enda bedre vilkår enn det du har i dag.

Les mer: Spotpris eller fastpris på strøm?

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer