cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 15 februar 2024

6 smarte tips til hvordan unngå kaldras og trekk fra vinduet

Merker du at det trekker kald luft langs gulvet? Det kan være mulig at kaldras eller luftlekkasjer fra vindu er årsakene. I denne artikkelen blir du kjent med ulike tiltak du kan gjøre for å bli kvitt kaldt trekk.

Kaldras oppleves altså som et ubehagelig trekk langs gulvet, og kan blant annet unngås ved å plassere en varmekilde (f.eks en varmepumpe) under vinduet, eller å skifte til vinduer med bedre varmeisolering. Men det finnes faktisk flere måter å bli kvitt kaldras på, som du kan forsøke:

  1. Sett en radiator under vinduet

  2. Sikre at vinduet er lufttett
  3. Trekk for gardiner
  4. Legg tepper ved dører nær vinduene
  5. Ikke sett møbler tett inntil radiatorer og andre varmekilder
  6. Skift til vinduer med bedre isolasjonsevne

Hva er kaldras?

Trekk langs gulvet kan komme av flere årsaker: det kan være luft som lekker inn gjennom sprekker i eldre vinduer og gulvlister, eller oppstå grunnet kaldras.

Ofte skjer kaldras som en konsekvens av at at luften rundt vinduet er kaldere enn i resten av rommet.

Kaldras er trekket langs gulvet som oppstår når varm luft blir nedkjølt av en kald kilde - for eksempel et vindusglass på vinterstid. Siden kald luft er tyngre enn varm luft vil dermed den nedkjølte luften synke ned mot gulvet - og det er dette som skaper opplevelsen av det ubehagelige trekket.

Videre kan du lese mer om de ulike tiltakene du kan gjøre for å forhindre at det trekker fra vindusområdet.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

1. Sett en radiator under vinduet

Et velkjent tips er å plassere panelovn eller radiator under vinduet for å motvirke kaldras. Og det fungerer forsåvidt godt.

Kaldras oppstår ved at den kalde vindusflaten kjøler ned inneluften som treffer den. En panelovn plassert under et vindu vil kunne motvirke den kalde luften rundt vindusflaten og dermed redusere/forhindre effekten av kaldraset.

Likevel er det et par ting du bør ha i bakhodet om du gjør dette:

  1. Panelovner/radiatorer gjør at luften i rommet kan bli tørrere, de svir støv og du risikerer hoste, hodepine, tørre øyne og luftveisplager
  2. Du vil bruke en del ekstra kroner på strøm

Du kan altså risikere at du får et dårligere inneklima, samtidig som lommeboka slankes. Det er ikke optimalt.

Lyst til å spare mer penger på strøm samtidig som du får et bedre inneklima? Da kan det være en god løsning å vurdere en varmepumpe av typen gulvmodell. Du kan lese mer om varmepumper her.

2. Sikre at vinduet er lufttett

Du tenker kanskje at det ikke har noe å si om du lukker vinduet kun med den ene haspen? Vel, for å tette vinduet ditt så mye som mulig, burde du lukke begge vindushaspene. Da sikrer du i det minste at vinduet er så tett som det kan bli, og at du slipper inn så lite kald luft som mulig.

Hvis du vil sjekke om vinduene dine er lufttette eller ikke, kan du legge en papirlapp mellom vinduet og rammen. Lukk vinduet og forsøk å dra lappen ut. Om den revner (eller om du har store problemer med å dra den ut igjen), skal vinduene dine være tette.

Du kan også forsøke å føre et stearinlys rundt vinduet for å se om flammen blafrer. Gjør den det, har du funnet kilden til lekkasjen.

En enkel og rimelig måte å tette eldre vinduer på, er å bytte til nyere tetningslister i karmen. Dette koster ikke all verdens, og kan være en fin måte å forhindre at den kalde luften sniker seg inn.

Sjekk om tetningslisten:

  • Har begynt å løsne

  • Er blitt tørr og flatklemt
  • Er plassert feil
  • Er riktig type tettelist
  • Er skjøtet feil i hjørnene

Ull og lin er god materialer mot isolering, så finn gjerne tetningslister i disse materialene om du bytter ut med nye lister.

3. Trekk for gardiner

På kalde vinternetter og på dager med lite sol kan det være lurt å bruke gardiner til å dekke vinduer.

Noen gardiner er spesielt egnet for å holde varmen inne i rommet - for eksempel kan doble plisségardiner redusere varmeutslippet med inntil 46 prosent. De rette gardinene kan med andre ord spare deg en dyrere strømregning også!

PS: Å bruke gardiner til å motvirke kaldras kan føre til dannelse av kondens - noe som på sikt kan skade vinduet og rammene. Det er derfor ikke sikkert dette være en permanent løsning om du har et langvarig problem med kaldt trekk fra vinduene.

4. Legg tepper ved dører nær vinduene

Bare så det er sagt - denne metoden blir ikke direkte kvitt kilden til trekket. Det vil nok være mer effektivt å tette vinduer med nye lister for eksempel. Men tepper kan i det minste redusere hvor sterkt du opplever det kalde trekket.

Særlig dersom du ikke har varme i gulvet fra før. Har du ikke det, kan du forsøke å legge tepper i nærheten av dører som befinner seg nær vinduer. Det kan hjelpe deg med å unngå uønsket trekk gjennom dørsprekker - og inn i andre rom i huset.

5. Ikke sett møbler tett inntil radiatorer og andre varmekilder

Har du plassert et møbel eller hengt gardiner tett inntil varmeelementet forhindrer du varmen fra å effektivt spre seg i rommet - noe som også kan forsterke opplevelsen av det kalde trekket.

6. Skift til vinduer med bedre isolasjonsevne

Vinduer dekker stort sett ca 5–10% av boligens totale ytterflater, men de kan stå for opp mot 40% av varmetapet.

Om boligen din har tolagsvinduer fra 1980-tallet, kan du ved å bytte til nyere 3-lags lavenergivinduer halvere varmetapet. Og isolasjonen i moderne vinduer gjør at kaldras omtrent er ikke-eksisterende.

Dersom det ikke skulle være aktuelt å bytte vinduer, må du i så fall se nærmere på hvordan du kan tette og isolere ditt vindu mer effektivt, som nevnt i punkt 2.

Vurderer du varmepumpe?
En varmepumpe gir bedre inneklima og energieffektiv oppvarming. Her kan du be om tilbud fra ulike leverandører nær deg.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Vurderer du varmepumpe?
En varmepumpe gir bedre inneklima og energieffektiv oppvarming. Her kan du be om tilbud fra ulike leverandører nær deg.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer