Solskjerming
3 min lesetid
Sist oppdatert: 06 mai 2024

3 solide alternativer til solskjerming: skråvindu

Har du skråvinduer i boligen din og har tenkt på å skaffe gardiner til disse? I denne artikkelen kan du lese mer om hvilke alternativer du har til både innvendig og utvendig solskjerming til skråvinduer.
Et fint, norskt, trehus med solskjerming i skråvinduet
Solskjerming skråvindu: plisségardiner, lamellgardiner og utvendige persienner er alternativene du kan velge mellom.

I dagens boliger blir det stadig vanligere med skråvinduer, trekantvindu og andre spesialvinduer. Men når det gjelder skreddersydd solskjerming av slike vinduer, er det dessverre ikke her du har det største utvalget å velge mellom.

Per i dag har du tre produkter å velge mellom når det gjelder solskjerming til skråvindu:

 1. Plisségardiner
 2. Lamellgardiner
 3. Utvendige persienner

Videre kan du lese mer detaljert om de ulike produktene, og finne frem til hvilken type solskjerming som passer dine behov best.

Du får flere fordeler med solskjerming
Med solskjerming kan du spare oppvarmingskostnader ved å holde varmen inne, eller holde boligen avkjølt ved å holde varmen ute. I tillegg kan du redusere både innsyn, lysinnslipp og støy. 

1. Plisségardiner

En mann monterer plisségardiner, og demonstrerer deres anvendelighet

Plisségardiner er anvendelige gardiner som passer de aller fleste vinduer - inkludert skråvindu. De kan brukes på mange måter, og har et moderne utseende som passer nyere boliger godt.

Disse gardinene kalles gjerne også trekkspillgardiner, på grunn av deres utseende. Og på grunn av «trekkspill-funksjonen» tar de veldig lite plass i vindu når de skyves sammen.

Dette bidrar til at du ivaretar så mye som mulig av utsynet. Samtidig hindrer de innsyn svært godt når de ikke er trykket sammen.

Plisségardiner kan monteres på toppen, bunnen eller i midten av vinduet. På denne måten blir det enklere å kun dekke deler av vinduet.

Plisségardiner passer best for:

 • Mindre vinduer

 • For deg som samtidig ønsker reduksjon av varmeutslipp i boligen

Vil du vite mer om plisségardiner? Da anbefaler vi at du tar en kikk på denne siden

2. Lamellgardiner

lamellgardiner til skråvindu

Har du større skråvinduer bør du ta en nærmere kikk på lamellgardiner.

Lamellgardiner består av en rekke vertikale strimler («lameller») som kan vinkles. Lyset kan altså styres i den retningen du selv ønsker. 

De lager et naturlig, kontrastløst lys når solen siles igjennom veven, og du kan få til mye spennende effekter med sollyset med lamellegardiner.

Lamellgardiner passer best for:

 • Større vinduer

 • Deg som ønsker å ha mulighet til å eksperimentere mer med lyset fra skråvindu

Les mer om lamellegardiner her

Plisségardiner og lamellgardiner er ikke bare gode alternativer til skråvinduer - men også et veldig godt valg til soverommet. Les hvorfor, samt få flere forslag til gode alternativer til soverommet i denne artikkelen.

3. Utvendige persienner

utvendig persienner slipper inn svært lite varme fra solen

Det er ofte en utfordrende prosess å lage skreddersydde løsninger til mer spesielle vinduer. Når det gjelder utvendig solskjerming til skråvindu, finnes det per i dag kun én solskjerming du kan gå for: utvendige persienner.

Utvendige skråpersienner er ofte kostbart, og heller ikke det mest utbredte produktet blant de fleste leverandører. Likevel er dette en veldig god løsning hvis du i tillegg til å forhindre lysinnslipp ønsker å redusere varmen som kommer inn i huset.

Utvendige persienner passer best for:

 • Utvendig solskjerming av skråvindu
 • Mer effektiv reduksjon av både lysinnslipp og varme

Les mer om utvendig persienner på denne siden

Visste du at...

Uten noe som helst solskjerming på tolagsvinduer, vil 72 prosent av sommervarmen slippe rett igjennom. All solskjerming bidrar til å holde boligen din kjøligere på sommerstid, men få varianter er like effektive som utvendige persienner - de kan redusere varmeinnslippet med så mye som 90 prosent!

Forhåpentligvis har du nå blitt noe klokere på hvilke alternativer du har til solskjerming av skråvindu.

Har du mindre vinduer vil plisségardiner være aktuelle. Har du større vinduer kan du gjerne ta en nærmere kikk på lamellgardiner. Og om du trenger skreddersydd utvendig solskjerming, vet du nå at utvendige persienner er løsningen.

Få tilbud på solskjerming
Få gode tilbud på solskjerming til skråvindu. Her kan du oppgi eventuelle mål på vinduet, og om du ønsker befaring. Du slipper å gjøre research selv, og får en skreddersydd løsning ved å bruke noen få minutter.
Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Effektiv solskjerming til boligen din

Få den beste solskjermingen hjemme hos deg med hjelp fra fagpersoner.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Effektiv solskjerming til boligen din
Få den beste solskjermingen hjemme hos deg med hjelp fra fagpersoner.