cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Solskjerming
5 min lesetid
Sist oppdatert: 25 januar 2024

Med solskjerming om vinteren kan du unngå varmetap

Om vinteren trenger vind og kulde inn gjennom vindu og sprekker og den følte temperaturen inne blir kjøligere samtidig blir varmetapet høyere.
Det er vinter ute. En kvinne står og trekker ned innvendig solskjerming for å redusere varmetapet
Solskjerming kan redusere varmetapet inne i boligen om vinteren, og opprettholde et varmt og behagelig inneklima.

Selv med godt isolerte vinduer kan du oppleve ubehagelig trekk ved vinduene i og i nærheten av dem i vintermånedene, dette kan skyldes kaldras siden kald luft er tyngre enn varm luft. Når det er kalde dager vil den varme inneluften treffe vinduenes kalde overflate og den følte temperaturen inne vil bli kaldere. 

For å redusere varmetapet inne skifte ut vinduene dine, men dette kan oppleves som en kostbar affære, derfor kan billigere løsninger som å benytte innvendig solskjerming på vinduene være en ideell løsning. Eller du kan montere i en varmekilde som for eksempel en varmepumpe inne i boligen. 

I denne artikkelen vil du få tips til ulike solskjermingsalternativer som kan hjelpe deg med å opprettholde et varmt og behagelig inneklima om vinteren uten å tape mye varme inne i huset.

Hold varmen inne i boligen
Riktig solskjerming gjør at varmeutslippet reduseres om vinteren - og du sparer mer penger på oppvarming.

Solskjerming om vinteren holder vind og kulde ute

Vinden påvirker den følte temperaturen i boligen. Følt temperatur (effektiv temperatur) er hvor kalt du føler det er og vinden vil gjøre at temperaturen alltid vil være lavere enn den målte temperaturen. 

Hvis det er minus grader og frisk bris vil temperaturen ofte kjennes enda kaldere enn det (egentlig) er. For at du ikke skal fryse i vinter og samtidig unngå uønsket varmetap kan du installere solskjerming på vinduene for å holde bedre på varmen og unngå varmetap. 

Solskjerming reduserer varmetapet

Når vinteren kommer og temperaturene synker, blir det enda viktigere å sikre at varmen i hjemmet ditt holdes inne slik at ikke du blir kald på kroppen. 

En effektiv måte å oppnå dette på er ved å implementere solskjermingsmetoder på vinduene som kan bidra til å holde kulde og trekk ute, samtidig som de maksimerer varmeeffektiviteten i boligen din og holder varmetapet ute. 

Lurer du på hvordan du kan unngå kaldras og trekk fra vinduet? Les mer i denne artikkelen: "6 smarte tips til hvordan unngå kaldras og trekk fra vinduet". 

Skjerming av vinduer om natten kan redusere varmetap og redusere sol som skaper kjølebehov. Selv om dagens vinduer er bedre enn de var tidligere har vinduer fortsatt et høyere varmetap enn gulv, tak og vegger. Dette påvirker komforten så vel som varmetapet og følt temperatur. 

Kalde vinduer om vinteren?
Få tilbud på innvendig solskjerming her

Reduser varmetapet i vinter med innvendig solskjerming 

Innvendig solskjerming kan redusere varmetapet og spare deg for å bruke mye energi ved oppvarming. Varmtvann og oppvarming av bolig står for den største delen av strømforbruket, da er det greit å vite at du kan gjøre noen enkle grep slik at strømregningen reduseres og boligen din blir mer energieffektiv. 

Solskjerming kan gi termisk komfort selv når det er kaldt ute og kan benyttes som nattisolasjon for å bedre komforten inne. Du trenger ikke å øke temperaturen inne siden solskjerming som tileggsisolerer vil kunne ha en god effekt på energibruk og komfort. 

Du slipper å føle på en lett bris, eller en liten storm, som siger inn mellom sprekkene og kjøler ned boligen og kanskje gir deg "forfrysninger" i tillegg til blant annet varmetap. 

Føler du at du trenger ekstra varme i boligen din, uten å ville øke temperaturmåleren og dermed strømbruken? Hva med å teste ut en varmepumpe?

Spar energi (og strøm) med solskjerming – unngå varmetap

Tilleggsisolerende solskjerming sørger for at du sparer energi på oppvarming, også med varmepumpe i hus. Og varme er viktig om vinteren, hvis du kan holde på temperaturen inne vil du unngå å måtte bruke mer energi og strøm på å oppvarming. 

Ved å implementere solskjermingstiltak om vinteren kan du redusere varmetapet gjennom vinduene, begrense kuldelekkasje og redusere behovet for oppvarming. 

Som et resultat kan du oppnå energibesparelser og redusere kostnadene knyttet til oppvarming og oppvarming av vann, men husk at dersom du har en eldre bolig med vinduer som har dårlig isolasjonsevne vil du muligens måtte trenge utskiftning av vinduene og ta bruk av varmetiltak som å installere en varmepumpe, eller panelovner under vinduene dine. 

Husk at en kombinasjon av flere tiltak kan være mest effektivt for å redusere varmetapet gjennom vinduer. Det kan også være lurt å vurdere energieffektiviteten til vinduer når du bygger eller oppgraderer hjemmet ditt, da moderne vinduer ofte er designet med bedre isolasjonsegenskaper for å minimere varmetapet.

Trekker vinduene dine?
Prøv innvendig solskjerming. Få tilbud fra flere aktører her.

Hvilken solskjerming bør du velge?

Vinduer er en kjent kilde til varmetap i et hus og om vinteren kan varmen innendørs unnslippe gjennom vindusrutene. Ved å bruke solskjermingsprodukter som innvendig solskjerming, isolerte gardiner, persienner eller vindusfolie, kan du redusere varmetapet betydelig. Disse produktene fungerer som et ekstra lag med isolasjon og bidrar til å holde den produserte varmen inne i rommet.

Du kan også bruke markiser eller utvendige skodder. Dette kan bidra til å redusere varmetapet gjennom vinduene. Disse produktene fungerer som et ekstra lag med isolasjon og blokkerer kalde vindstrømmer fra å komme inn, men markiser beskytter best mot varmen fra å trekke inn. 

Det er viktig å velge solskjermingstiltak som passer til dine spesifikke behov og boligens egenskaper for å oppnå best mulig effektivitet.

Innvendig solskjerming er best på vinteren

Gardiner og persienner er en populær solskjermingsløsning som gir både solbeskyttelse og termisk isolasjon. Tunge, tettvevde gardiner laget av materialer som fløyel eller ull kan bidra til å redusere varmetap og blokkere sollyset når det er nødvendig. De er også enkle å bruke og kan tilpasses etter behov.

Innvendig solskjerming kan være spesielt effektiv særlig på vinteren for å hindre varmetap og holde varmen inne i boligen. 

Her er noen grunner til hvorfor innvendig solskjerming kan være gunstig:

 1. Isolasjonsevne

 2. Beskytter for trekk og kuldelekkasje

 3. Fleksible, de kan justeres etter behov. 

 4. Kostnadseffektive

Selv om utvendig solskjerming som markiser og skodder kan være effektive for å blokkere solstrålene før de når vinduene, dette er særlig viktig om sommeren, kan innvendig solskjerming være mer fokusert på å redusere varmetapet og holde på varmen inne i boligen. 

Kombinasjonen av både utvendig og innvendig solskjerming kan imidlertid være den mest optimale løsningen gjennom hele året, da de kan fungere i synergier for å oppnå best mulig effektivitet og komfort.

Få tilbud på solskjerming
Fyll ut skjemaet og motta tilbud fra opp til 3 forskjellige aktører, velg det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få tilbud på solskjerming

Fyll ut skjemaet og motta tilbud fra opp til 3 forskjellige aktører, velg det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få tilbud på solskjerming
Fyll ut skjemaet og motta tilbud fra opp til 3 forskjellige aktører, velg det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer