Mobilabonnement
7 min lesetid
Sist oppdatert: 08 mai 2024

Hvordan velge riktig mobilabonnement? Få tips her

Lurer du på hvordan velge det rette mobilabonnementet? Få tips til hva du bør se etter i et mobilabonnement og til hva du kan gjøre for å spare deg for flere tusenlapper i året.
jente smiler og ligger på sofaen hjemme med mobilen i hånden.
Få tips til hvordan du kan velge det riktige mobilabonnementet som passer deg og din mobilbruk.

Mobilabonnementer kommer i mange forskjellige variasjoner, men det er først og fremst prisklassene som ofte kan være de største forskjellene på tilsynelatende "nesten like" mobilabonnement som tilbyr den samme brukeropplevelsen.

Av den grunn kan det derfor være vanskelig å velge riktig mobilabonnement som passer din mobilbruk, men frykt ikke! Hvis du vet hvor mye mobildata du trenger og benytter deg av Tjenestetorgets sammenligningstjeneste kan du finne det rette mobilabonnementet til deg, uten å betale for mye. 

Finn ditt mobilabonnement
Benytt deg av Tjenestetorgets sammenligningstjeneste helt gratis og uforpliktende

Hvor mye data bør du velge?

Hvor mye data du bør velge og har behov for i mobilabonnementet ditt avhenger av flere faktorer, inkludert dine mobilvaner og preferanser. Dersom det er flere brukere på et mobilabonnement, som med en familie, kan dette også ha mye å si på hvilket abonnement som er det rette for deg og din families mobilbruk.

Her er 7 tips som kan hjelpe deg med å finne ditt dataforbruk:

 1. Analyser tidligere forbruk

  Ta en titt på tidligere mobilregninger eller bruksstatistikk på telefonen din for å se hvor mye data du har brukt i gjennomsnitt per måned. 

 2. Strømming av video

  Hvis du, eller noen i familien din, ser mye videoinnhold på mobilen, kan du forvente å bruke mer data. HD-strømming kan bruke omtrent 1-2 GB per time, mens 4K-strømming kan bruke enda mer. Vurder hvor ofte du ser på video i høy kvalitet og legg til en passende mengde data for dette.

 3. Musikkstrømming

  Musikkstrømming bruker generelt mindre data enn videostrømming. Du kan forvente å bruke omtrent 100-150 MB per time med musikkstrømming, avhengig av lydkvaliteten. Vurder hvor mye tid du tilbringer med å lytte til musikk på mobilen og legg til dette i datamengden.

 4. Appbruk og nettlesing 

  Bruk av apper, sosiale medier og nettlesing genererer også en viss mengde data. Dette kan variere avhengig av hvilke apper du bruker og hvor mye bildeinnhold de inneholder. Hvis du er en aktiv app-bruker, kan du vurdere å legge til ekstra data for dette formålet.

 5. Nettspill

  Hvis du spiller nettspill på mobilen, kan dette også bruke data, spesielt hvis spillet krever kontinuerlig tilkobling til Internett eller har store oppdateringer. Sjekk spillets dataforbruk og vurder å inkludere dette i datamengden.

 6. Wi-Fi-tilgjengelighet 

  Tenk på hvor ofte du har tilgang til Wi-Fi-nettverk. Hvis du er i områder med pålitelig Wi-Fi mesteparten av tiden og bruker mobildata bare når du er utenfor Wi-Fi-dekning, kan du velge en mindre datamengde.

 7. Fleksibilitet og budsjett

  Vurder hvor fleksibelt budsjettet ditt er og hvor mye du er villig til å betale for mobildata. Jo mer data du inkluderer i abonnementet, desto høyere blir vanligvis månedsprisen. Finn en balanse mellom dine behov og hva du har råd til.

Hvor mye mobildata bruker og trenger du?

For å velge det riktige mobilabonnementet til deg og din mobilbruk kan det være lurt å se på hvor mye data du bruker i måneden. 

Det er i bunn og grunn kun datamengden og prisen på denne som skiller mobilselskapene fra hverandre (du får som regel fri tale, sms og data rollover inkludert), så det er her du kan spare flere tusenlapper i året på å velge rett mobilabonnement.

Du får som regel fri tale, sms og data rollover samt fri bruk i EU/EØS inkludert i alle mobilabonnement.

Noen unntak kan være når du reiser utenlands utenfor EU/EØS, eller om du befinner deg på steder der enkelte operatører har bedre dekning enn andre. 

Bruker du mobilen som "normalt"?

Dersom du bruker mobilen som "normalt" kan et mobilabonnement som har 10 GB inkludert i måneden være det rette valget for deg. Med data rollover inkludert i abonnementet får du med deg ubrukt data til neste måned, helt gratis.

Du kan maksimalt få overført like mye GB som abonnementet tilsier. Ved valg av 10 GB i måneden kan du maksimalt få overført 10 GB til neste måned.

Bruker du mobilen lite?

De fleste mobilabonnement kommer med fri tale og sms, så dersom du ikke trenger mobildata siden du bruker mobilen mest til tale og sms kan du gå for et mobilabonnement uten data eller velge kun 1 GB data, men husk at du da må betale ekstra for data dersom du trenger å surfe på nettet utenfor jobb og hjem.

Bruker du mye data på et slikt mobilabonnement, vil du ende opp med å betale mye mer enn dersom du hadde valgt et mobilabonnement med data inkludert.

Bruker du derimot lite data og kun bruker mobilen hovedsakelig til å ringe og sende sms kan det være smart å velge et mobilabonnement som tilbyr en liten fast mengde data inkludert i abonnementet. 

Det vil være unødvendig å betale for et mobilabonnement som inkluderer store mengder data dersom du bruker lite data, selv om dataen blir overført til neste måned.

Hva kan jeg gjøre for 1 GB data?

Den minste datapakken du kanskje bør velge dersom du bruker mobilen lite er 1 GB. Da kan du surfe på nettet og lese epost i opp til 40 minutter per dag, være innom omtrent 333 nettsider per måned eller se 4 timer med Netflix i måneden (gitt at du velger laveste kvalitet på videoen).

Hvis du bruker mer enn 4 GB om dagen kan det være lurt å velge et mobilabonnement som gir deg ubegrenset med data hver måned.
Hvis du bruker mer enn 4 GB om dagen kan det være lurt å velge et mobilabonnement som gir deg ubegrenset med data hver måned. 

Er du en superbruker og "alltid på nett"?

Bruker du mobilen mye, særlig på farten og ikke har et så godt wifi-nett hjemme kan du med fordel velge et mobilabonnement som tilbyr ubegrenset data.

Hvis du liker å streame videoer, filmer, serier og bruker apper og tjenester som krever mye mobildata, bør du velge et mobilabonnement med mye data inkludert eller ubegrenset data.

For eksempel om du surfer mye på nett, ser opp til flere filmer og er glad i online spill vil du måtte regne med å kunne bruke alt fra 1 GB og opp til 8 GB om dagen! 

Det er viktig å merke seg at selv om det står "ubegrenset" data, kan det være noen begrensninger eller vilkår som gjelder. For eksempel kan det være en "fair use"-policy som reduserer hastigheten etter en viss mengde forbrukt data i en gitt periode.

De fleste mobilselskap reduserer hastigheten ned til 3 Mbit når man passerer 100 GB i løpet av en måned.

Bytt til en bedre avtale
Finn ut hvilket mobilabonnement som passer deg her med få enkle steg

Når lønner det seg å bytte mobilabonnement?

Det sies at ved månedsskiftet er det smartest å bytte mobilabonnement slik at du slipper å måtte få to regninger på "samme måned". Det er likevel noen mobilselskaper som deler opp måneden slik at du kun betaler for hva du faktisk har brukt den måneden med det nye mobilabonnementet og det gamle. 

For å være helt sikker på at du ikke skal måtte betale dobbelt kan du ta kontakt med kundeservice og forhøre deg om hvordan de vil fakturere deg. Du kan også få muligheten til å sette din egen byttedato når du kontakter kundeservice. 

Usikker på hva som er best for deg?

Er du usikker på hvilket mobilabonnement du bør velge som også gjør at du sparer på utgiftene, kan du bruke en datakalkulator for å finne ut hvor mye data du trenger i abonnementet og lese andres mobilabonnement-erfaringer.

Benytt deg av en datakalkulator for å finne beste mobilabonnement

Ved å bruke en datakalkulator som kan gi deg et estimat på hvor mye data du trenger til ulike tjenester og formål kan du få en pekepinn på hvor mye mobildata du trenger å ha inkludert i abonnementet.

Les andres mobilabonnement-erfaringer

Det kan være lurt å lese andres erfaringer med deres mobilabonnement hos ulike operatører for å få innsikt i hvordan mobilabonnementet har fungert for dem. En av de viktigste punktene å sjekke før du bytter mobilabonnement er hvor god kundeservice du får av mobilselskapet.

For å finne ut hvordan kundenes erfaringer er med operatørens kundestøtte kan du sjekke Norsk kundebarometer eller EPSI.

Bruk en sammenligningstjeneste for å velge rett mobilabonnement

Det kan være vanskelig å få en god nok oversikt over hva som tilbys av mobilabonnement hos de ulike mobilselskapene, så det kan være lurt å bruke en sammenligningstjeneste for å få en bedre oversikt over hvilke tilbud som er der ute. 

Det er viktig å aammenligne priser på mobilabonnement fra forskjellige operatører. Husk å vær oppmerksom på månedlige kostnader, eventuelle engangsavgifter og eventuelle skjulte kostnader. Vurder også om det er noen kampanjer, rabatter eller tilbud tilgjengelig som kan gjøre abonnementet mer kostnadseffektivt.

Tjenestetorget tilbyr sammenligning av ulike tjenester, inkludert mobilabonnement. Du kan filtrere etter ønskede tjenester og behov, og få en oversikt over abonnementer fra forskjellige operatører

Velg riktig mobilabonnement
Sammenlign mobilabonnement. Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Velg riktig mobilabonnement
Sammenlign mobilabonnement. Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende