Mobilabonnement
5 min lesetid
Sist oppdatert: 01 mai 2024

Fri data på mobilabonnement: dette bør du vite

Mobilabonnement og mobilt bredbånd kommer ofte med en begrenset mengde data til disposisjon hver måned. Men det finnes abonnement med ubegrenset data også. Her avgjøres prisen du betaler av hastigheten istedenfor datamengde.
Sammenlign mobilabonnement

Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende

Det finnes ulike hastigheter på fri data til mobilabonnement. Hvilken hastighet som passer deg avhenger av hva du bruker nettverket til, og hvor mange som skal bruke det mobile nettverket samtidig.

Spiller du mye spill eller jobber over mobilnettet hjemmefra, kan det være lurt å velge en høyere hastighet (over 50 Mbit/s). Typisk er 20 mbit/s en hastighet på mobildata som passer bra for de aller fleste. En film krever stort sett 3-6 mbit/s for å strømme HD kvalitet.

Videre i denne artikkelen vil du få svar på hvor mye fri data typisk koster, hvilke hastigheter du kan velge mellom, og om fri data er er noe for deg og ditt bruk.

Få mer data til lavere pris
Få tilbud fra flere og sammenlign nå

Hvor mye koster fri data?

Mobilabonnement med ubegrenset data koster typisk fra 500 kroner-700 kroner per måned.

Mobilt bredbånd med ubegrenset data ligger typisk et sted mellom 500-900 kroner per måned, avhengig av hastigheten som ønskes når bestemt mengde data går tom.

Hva påvirker prisen?

Hastigheten påvirker prisen på den ubegrensede dataen.

Dersom du velger den laveste hastigheten betaler du naturlig nok litt mindre enn om du velger de høyeste hastighetene.

Er "fri data" virkelig helt ubegrenset data?

Det er ingen datakvote på abonnementer med fri data. Men har du en databruk på mer enn 100 GB en måned, vil hastigheten reduseres på de aller fleste av disse abonnementene til rundt 3 Mbit/s.

Så re-settes hastigheten igjen ved neste betaling.

Hvor raskt mobilnett trenger jeg?

Typisk kan du velge mellom 20 mbit/s , 200 mbit/s eller 1000 mbit/s.

Hvilken hastighet du burde velge, avhenger av hva du bruker telefonen til.

20 mbit/s passer fint for deg som bruker mobilen til å surfe på nett, hører på podcast eller musikk. Til og med strømming av film er faktisk fint mulig med denne hastigheten.

Strømming av film krever som nevnt en hastighet på 3-6 mbit/s. Om du skal strømme topp oppløsning må du fort regne med dobbelt så mye - og kanskje enda litt til.

Men husk at andre forhold også påvirker hastigheten.

For eksempel, om andre i huset leser en nettavis, kommuniserer over teams eller strømmer musikk samtidig som du strømmer film, vil det også påvirke hastigheten på nettverket.

Derfor er det lurt å legge til 10–15 mbit/s når du beregner hvilken hastighet du trenger.

Mbit/s ( Mbps)

Mbit/s (også kalt Mbps) er måleenheten som brukes for internetthastighet. Den forteller hvor mye data som overføres per sekund. Hastigheten påvirkes av hvor mange som benytter nettveket samtidig, og for å ha en god hastighet bør du ha et et nettverk på minst 10-20 mbit/s.

5G er 10 ganger raskere enn 4G

Med inntoget av 5G har hastighetene du kan få på mobilabonnementet økt betydelig. Det gamle 4G nettverket hadde en gjennomsnittsfart på rundt 70 mbit/s, mens 5G knuser denne hastigheten med god margin. Med 5G kan du få en hastighet opp til 1000 mbit/s.

Opplevd at streamingen går tregt? Det skjer når du går tom for mobildata. Da vil hastigheten typisk reduseres til rundt 3 mbit/s frem til du får påfyll av mer data.

Ser du ekstra mye film og video, kan fri data være lurt

Om du bruker mobilnettet til jobb (f.eks bruke Teams, opp- og nedlastning av filer), dataspill, AR eller film og video, er høye hastigheter å foretrekke.

Fri data på mobilt bredbånd

Du kan også skaffe deg mobilt bredbånd med fri data, noe som for eksempel kan være veldig praktisk på hytta.

På mobilt bredbånd betaler du typisk for en bestemt mengde data, og etter dataen går tom, har du ubegrenset data til en bestemt hastighet.

Abonnement via mobilt bredbånd er generelt ikke det samme som abonnement for mobil. For bredbånd betaler du kun for data, og hastighet, og ikke for andre faktorer som ringetid, mms og SMS.

Dermed får du gjerne mer mobildata for pengene enn om du hadde betalt tilsvarende for mobilabonnement.

Før du velger abonnement er det lurt å vurdere hvor stort forbruk du har, og hvor mange som eventuelt skal benytte seg av nettverket samtidig.

Det blir raskt stor forskjell på databruk når det gjelder én persons bruk VS en hel familie. Er di og familien kun på hytta noen få uker hver sommer, er muligens ikke behovet for mye data så stort. Men er dere der i alle ferier og hele sommeren? Da kan en større datapakke være en gos løsning.

Utvalg av operatører som tilbyr fri data

 • Telia
 • Chilimobil
 • ice
 • Talkmore
 • OneCall

Chilimobil

Chilimobil tilbyr fri bruk med en øvre grense på 1000 GB. Kravene er at dataen kun er til personlig bruk. Man får heller ikke et såkalt «tvilling-SIM» slik at man kan bruke datamengden på andre enheter som nettbrett. 

Men det er lov å bruke telefonen som hotspot og dele internett fra den. I tillegg kan det finnes noen vilkår om nedsatt hastighet ved høyt forbruk på én dag. 

ice

ice har også et tilbud med fri mengde data. Det heter «Data Frihet» og innebærer at man bestiller et vanlig abonnement med data frihet i tillegg. Da får man først tilgang på den mengden data som følger med i abonnementet. 

Dersom man bruker opp det, kan man betale en fast, lav pris for å få tilgang til opptil 1000 GB per måned. Det er vanskelig å bruke så mye data, så denne pakken tilsvarer fri bruk. 

Telia

Siste konkurrent ut er Telia som lanserte sitt tilbud Telia X nylig. Da får du ubegrenset mengde data. Men etter 100 GB er brukt for en måned blir hastigheten skrudd ned noe. Her er det lov å dele nett med deg selv og andre venner. 

Les mer om ulike mobiloperatører i denne artikkelen.

Kjøpe ekstra datapakke?

Hvis det mobile bredbåndet kun er for å bruke på hytta, bør det holde med de pakkene som finnes i dag. Det skal også være mulig å kjøpe ekstra datapakker hos de fleste leverandørene. Slik at hvis det man har i abonnementet blir brukt opp, kan man enkelt fylle på med mer mot en fast pris. 

Sammenlign mobilabonnement
Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign mobilabonnement
Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende