Mobilabonnement
3 min lesetid
Sist oppdatert: 26 april 2024

Hva er data rollover?

Med data rollover får du med deg ubrukt data fra mobilabonnementet ditt over til neste måned. Mange mobiloperatører tilbyr dette som en ekstratjeneste.
Data rollover spar ubrukt data
Med data rollover får du med deg den ubrukte mobildataen til neste måned.

Data rollover betyr ganske enkelt at du får med deg den ubrukte dataen fra mobilabonnementet ditt til neste måned eller enda lenger om du vil. Du kan i realiteten spare så lenge du vil til du virkelig trenger det, men husk at du maksimalt kan spare det du har inkludert i mobilabonnement ditt. 

 • Ta med ubrukt data og bruk det neste måned.

 • Har du 10 GB i måneden kan du maksimalt spare 10 GB i tillegg. 

Sammenlign mobilabonnement
Få tilbud fra flere leverandører og finn ut hvem som tilbyr det beste abonnementet. Gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste.

Hva menes med data rollover?

De fleste mobilabonnement tilbyr data rollover og skriver ofte at dette er inkludert. Det vil si at data du allerede har betalt for ikke vil gå tapt, den dataen du ikke bruker opp i måneden blir automatisk med til neste måned. 

Ubrukt data "rulles over" til neste måned helt fremt til du får bruk for den. Du kan kun spare tilsvarende data du betaler for i abonnementet ditt. 

Hvordan spare mobildata?

Er det mulig å spare mobildataen? 

Det korte svaret: Ja, det er mulig å spare mobildata. 

Det enkleste du kan gjøre for å spare er å skru av funksjonen som gjør at apper oppdaterer seg automatisk når du bruker mobilnettet. Bruk Wi-Fi oftere enn 4G eller 5G, ellers kan du:

 1. Redusere videokvaliteten.

 2. Skru av wifi-hjelp.

 3. Velge riktig datapakke. 

Dele data rollover med andre?

Det er noen mobilabonnement som lar deg dele din ubrukte data med andre. Da kan du i realiteten gi bort dine oppsparte gigabytes til familie, venner eller andre. 

Det er noen mobilabonnement som stiller krav til at den du skal gi den oppsparte mobildataen til må ha samme mobiloperatør. 

Del din oppsparte data via hotspot-funksjonen

Det finnes andre måter å dele mobildata på som ikke krever at du skal ha samme mobiloperatør, det kan være gunstig som en nødløsning når du trenger internett med ikke har annet enn mobiltelefonens 4- eller 5g

Hotspot eller Delt Internett/ Internettdeling som det heter på norsk lar deg dele mobildatatilkoblingen til din iPhone, Android eller nettbrett. Det er også bedre å benytte seg av hotspot-funksjonen isteden for å logge deg på åpne WiFi-nettverk. 

Fri data eller data rollover? hva er best?

De fleste mobilabonnement kommer med en begrenset mengde data som du kan bruke hver måned. Bruker du mer enn du har må du altså betale for mer mobildata, med mindre du har et abonnement med ubegrenset data eller tilnærmet "fri data". 

Abonnementer som gir deg "fri data" vil normalt senke hastigheten når du passerer 100 GB i måneden. Hastigheten resettes igjen ved neste måned. 

Mobil med stor pil oppover få med ubrukt data

Vurderer du å bytte? Trenger du mer mobildata?

Hvor mye mobildata trenger du? Først of fremst avhenger det av bruken. Det beror på hva du ønsker å bruke mobiltelefonen og dens internettilgang til. 

De fleste mobilabonnement gir deg din ubrukte data til neste måned. Bruker du kun mye data i ny og ne kan du bestille et abonnement som har greit med GB og som ikke koster så mye. Da får du spart litt data som du kan bruke når du trenger det mest. 

Dersom det er flere som bruker av din mobildata, eller om du bruker mobilt bredbånd, kan det være en fordel å legge til litt mer data eller betale mer for bedre hastighet så du ikke opplever problemer med treigt nett. 

Bør du bytte mobilabonnement?

Du bør bytte mobilabonnement dersom du betaler mer enn det du får tilbake igjen. Hvis ikke data rollover er inkludert i abonnementet og du betaler like mye i måneden som et mobilabonnement der data inkluderes. 

Det viktigste er at du har et mobilabonnement som passer deg.

Sjekk om du kan få et billigere mobilabonnement
Fyll ut skjemaet og få tilbud fra konkurrenter som konkurrerer om deg som kunde.

Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sjekk om du kan få et billigere mobilabonnement
Fyll ut skjemaet og få tilbud fra konkurrenter som konkurrerer om deg som kunde.