Bredbånd
7 min lesetid
Sist oppdatert: 08 april 2024

Trådløst bredbånd vs mobilt bredbånd

Ved trådløst- og mobilt bredbånd sendes internett over mobilnettet. Nå som 5G bygges ut kan du oppleve bedre hastighet på begge bredbåndene.
Mobilt bredband fri data
Mobilt bredband fri data

Både trådløst- og mobilt bredbånd er enkelt å installere – ingen graving.

Ved trådløst bredbånd får du montert en antenneboks på veggen som sikrer god hastighet og dekning. Det trådløse bredbåndet tar imot signaler fra den utvendige antenneboksen som gir mye sterkere signal enn innendørs mottakere. 

Dette er forskjellene mellom mobilt- og trådløst bredbånd:

 • Mobilt bredbånd kan du ta med overalt – signalene sendes over mobilnettet. 

 • Trådløst bredbånd er geografisk sperret – signalene sendes over mobilnettet men til en antenneboks som sikrer høy hastighet og bedre dekning enn mobilt bredbånd kan levere. 

Visste du at mobilt bredbånd ble lansert før trådløst bredbånd? Frem til NetCom skrudde på knappen i desember 2009, for "sitt såkalte 4G-nett i Oslo – et nett som trolig var verdens raskeste trådløse bredbåndsnett ved lansering", var mobilt bredbånd å foretrekke. (Nettavisen 2011).

Hva er forskjellen på trådløst bredbånd og mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er som navnet tilsier – mobilt.

Du kan derfor ta med deg bredbåndet over alt, mens med trådløst bredbånd kan du bare surfe i det området det trådløse bredbåndet er installert/ til en bestemt adresse. 

Til gjengjeld får du et bedre og sterkere nett via trådløst bredbånd enn med mobilt bredbånd. 

Trådløst bredbånd er billigere og har bedre hastighet enn den mobile varianten, men dessverre kan du ikke ta med deg internett over alt når du er ute av huset. 

Det er vanlig å ha et trådløst bredbånd hjemme og et mobilt bredbånd du kan ha med til hytta. 

Sammenlign bredbånd og velg det beste tilbudet
Klikk deg videre og fyll ut informasjonen helt gratis og motta tilbud fra flere leverandører. Sjekk om du bør bytte til en bedre avtale enn den du har nå.

Hvilke typer bredbånd finnes?

De typene bredbånd som finnes er gjerne:

 1. DSL/ADSL/VDSL – den "vanlige"/ gammeldagse måten å koble til internett (stenges ned 15. desember 2022).

 2. Kabel og Kabel-TV – kobberkabel, hybridkabel eller fiber optiske kabler.

 3. Satelitt bredbånd – Du må ha en antenne for mottak av signal. 

 4. Trådløst bredbånd – Trenger installering av antenne på utsiden av huset som sender signaler til routeren inne. 

Internett kan hovedsakelig leveres på to måter: 

 • Via kabel: fibernett, hybridfiber, kabel-TV og den gammeldagse kobber/DSL som fases ut. 

 • Via trådløst: trådløst bredbånd, mobilt bredbånd og mobilnett. 

Hvor raskt internett trenger du?

Hvor raskt internett du trenger avhenger av flere faktorer. Når du bruker trådløst bredbånd eller fiber trenger du ikke normalt å bekymre deg over hastigheten. Det er først når den mobiledatakvoten brukes opp at hastigheten blir betydelig redusert. 

Hastigheten du trenger avhenger av faktorer som:

 1. Hvor mye du bruker internett,

 2. Hva du bruker nettet til,

 3. Hvor du befinner deg,

 4. Hvem du deler nettet med og hvor mange. 

Dersom du kun surfer litt på nettet, leser nettaviser, ser noen få YouTube filmer og kanskje streamer litt trenger du ikke like høy hastighet som når du spiller, ser mye film, streamer TV-serier eller deler nettet med flere. 

De fleste klarer seg med et bredbånd hjemme og med mobildata fra mobiltelefonen når de er ute, men når du skal på lang tur eller ofte besøker hytta kan det kanskje være lurt å benytte seg av et trådløst bredbånd eller bredbånd du får levert gjennom mobilabonnementet. 

Barn-med-laptop-sitter-ute-på-et-fjell

Hva er forskjellene på 4G og 5G på trådløst- og mobilt bredbånd?

Både trådløst- og mobilt bredbånd leverer internett via mobilnettet. Grunnen til at hastigheten og dekningen er bedre på trådløst bredbånd er antennen og ruteren du får med. Trådløst bredbånd kommer med en utendørs antenne som monteres på siden av husveggen. 

Antennen forsterker signalene fra 4G, 4G+ og 5G nettet og gir deg en bedre digital opplevelse enn du får med mobilt bredbånd, som også koster mer en hva du betaler for trådløst bredbånd. 

Husk: Det er ikke alle husstander og områder som kan benytte seg av bithastigheten til 5G nettet enda. Sjekk gjerne ut dette dekningskartet for å se hvilken bithastighet din leverandør kan tilby der du befinner deg. 

Få det beste bredbåndet enkelt og billig!
Sammenlign bredbåndleverandører der du bor og få det beste tilbudet som passer for deg og ditt nettbruk.

5G vs fiber – Hvilket er best? 

Dersom du er opptatt av hastighet og kan velge – velg fiber. 

Dersom du ikke har muligheten til å velge fiber  – velg trådløst bredbånd. 

Helt enkelt fordi 5G er en veldig god kandidat til fibernettet. Begge leverer lynraskt internett, men fiber er raskere. 

Nå kan du få trådløst bredbånd med utendørs antenne som mottar 5G-singaler. Der er det sterkeste trådløse alternativet du kan få i dag, dessverre er det ikke alle som kan få den bithastigheten som 5G nettet kan gi, et trådløst bredbånd som kan motta 4G eller 4G+ signaler via en utendørs antenne er derfor et veldig godt valg for mange. 

Men den absolutt beste hastigheten og datamengden som kan tilbys – fiberbredbåndet. 

Fiber gir deg lynrask hastighet til en lavere pris enn trådløst bredbånd.

Det er ingen problemer med hastigheten til fiberbredbåndet uansett hvor mange som er tilkoblet, men det avhenger av avtalen og leverandøren din om du får den optimale hastigheten du ønsker.

Mobilt bredbånd

Det mest fleksible bredbåndet du kan få er mobilt bredbånd. Du får tilgang til internett nærmest uansett hvor du måtte befinne deg. De fleste steder i Norge har 4G, 4G+ og nå bygges også 5G ut i full fart. Større tettsteder har det gjerne.

Mobilt bredbånd er derfor et godt valg til deg som er mye ute av huset.

Noen ganger kan du oppleve at mobilt bredbånd leverer raskere internetthastighet enn "vanlig" bredbånd, men det kan oppstå problemer med hastigheten utenfor de store byene i Norge og dersom flere bruker nettet samtidig. 

Det som kan påvirke hastigheten til mobilt bredbånd er blant annet: 

 • Avstand til den nærmeste senderen.

 • Veggenes tykkelse.

 • Vær- og vind forhold.

 • kvaliteten på mottakeren av mobilsignalene. 

Hva er datakvoten på mobilt bredbånd

Når du bestiller mobilt bredbånd vår du velge hvilket abonnement som passer deg og hva du er villig til å betale i måneden. Du betaler for hvor mye mobildata du har valgt på bredbåndabonnementet, fra rundt 8 GB til 500 GB. 

De fleste gir deg data rollover. Men vi anbefaler deg likevel å sjekke hvor mye du bruker og om du kan spare på å velge et annet alternativ. 

Husk at hastigheten er også varierer i abonnementene, det er gjerne høyere hastighet for mer GB, men dette kan variere hos de forskjellige leverandørene. Det er derfor viktig å sammenligne forskjellige bredbåndsleverandører for å få det beste tilbudet. 

Sjekk om du kan betale mindre
Få bredbånd til en billigere pris enn det du betaler i dag. Finn ut hvilken leverandør som kan gi deg det beste tilbudet.

to personer på hyttetur ute i skogen sitter på terassen med laptop og mobiler på bordet

Trådløst bredbånd

Trådløst bredbånd kom som et alternativ til fast bredbånd og mobilt bredbånd. Det er trådløst og i teorien kan det brukes som mobilnettet, men det er geografisk sperret, dette for å kunne gi et bedre alternativ til husstander som ikke kan benytte seg av fiber.

Kobbernettet/ DSL skal fases ut og planlagt avvikling er 15. desember 2022. Ikke alle steder i Norge kan få fiberbånd. Dersom du bor i et område i Norge som ikke har fiberdekning og hvor ADSL avvikles, kan trådløst bredbånd være det beste alternativet. 

Det er enkelt å installere trådløst bredbånd, det trengs ingen graving i hagen din. Likevel kan prisen for installasjon variere hos leverandører med alt fra 0 til over 3000 kroner. 

Derfor er det lurt å sammenligne leverandører og få det beste tilbudet.

Kobbernettet legges ned 15. desember 2022

Etter planen skal datatrafikken fra kobberkablene avsluttes. Kobberkablene klarer ikke lenger å levere den internetthastigheten vi nå har blitt vant til. 

Bredbåndsleverandørene jobber derfor på spreng for å kunne tilby alle like god tilgang til internett. Trådløst bredbånd er derfor det beste alternativet for de fleste. Da ikke alle har mulighet til å kunne få internett levert gjennom fiber. 

Dessverre kan ikke vår kjære 4G levere noe bedre hastighet enn ADSL teknologien – rundt 75 Mbps, men 4G+ kan nå en hastighet på 200 mbit/s. 

5G er omtrent 10 ganger sterkere enn 4G. Når 5G nettet bygges ut og kan tilbys over alt i Norge blir det trådløse bredbåndet et bedre alternativ til fibernettet.

Husk at selv om bredbåndet heter trådløst bredbånd er det geografisk sperret. Ønsker du å benytte nettet uansett hvor du er bør du tenke på om du kan dra nytte av et mobilt bredbånd. 

Trådløst bredbånd: Hastighet og datakvote

Trådløst bredbånd kommer med en datakvote, men denne er mye større enn ved mobilt bredbånd. Det du imidlertid bør tenke på er hvor høy hastighet du trenger på det trådløse bredbåndet. 

Det er hastighet fra 10 Mbps til 500 Mbps. Men for å kunne nå en bredbåndshastighet på 100, 250 eller 500 Mbit/s på Trådløst Bredbånd må det være tilgang til sterke nok 4G+ eller helst 5G-signaler på din adresse. 

Kan du ha TV og bredbånd sammen?

Ja. Du kan ha TV og bredbånd sammen. Mange leverandører tilbyr TV i sine abonnement. Da kan du se TV båre online og offline. Du trenger heller ingen TV, du kan fint nyte underholdningen på mobilen, nettbrettet eller datamaskinen din. Sjekk ut hvilken TV-pakke som passer best for deg, få leverandørene til å konkurrere om deg. 

Få det beste bredbåndet!
Hos oss får du en unik mulighet til å la leverandørene konkurrere om deg som kunde.

Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få det beste bredbåndet!
Hos oss får du en unik mulighet til å la leverandørene konkurrere om deg som kunde.