cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Bredbånd
7 min lesetid
Sist oppdatert: 19 januar 2024

Hvor raskt bredbånd trenger jeg?

Hvor raskt internett du trenger avhenger først og fremst av bruken. Hvilket bredbånd som passer deg, ditt behov, hvor og hvordan du bor.
Kvinne ringer over internett ser på skjerm.
Hvor raskt bredbånd trenger jeg? Det kan være lurt å ha et bredbånd som har nok data til for eksempel videomøter

Hvor raskt internett du trenger avhenger primært av bruken, men også hvor og hvordan du bor.

Det er ikke alltid du kan fritt velge blant leverandørene, som med blant annet mobilabonnement, da ikke alle tilbydere kan levere til alle adresser. 

Her får du en enkel guide til hvor raskt bredbånd du trenger for å få en best mulig internettopplevelse.

Hvor raskt bredbånd du trenger avhenger av 4 ulike faktorer:

 1. Pris – Hvor mye ønsker du å betale for internetthastigheten?

 2. Antall brukere – Hvor mange skal være tilkoblet til nettverket ditt.

 3. Bruken – Hva skal du hovedsakelig bruke internett til? Gaming, surfing, sosiale medier, strømming, lese mail/ nyheter, nedlasting eller annet. 

 4. Adresse – Hvilke internettleverandører kan levere internett til din adresse?

Er du mest på internett for å lese mail, aviser og kanskje surfe litt, være innom sosiale medier (SoMe) eller laster du ned og opp mye? Består bruken av å strømmer filmer og TV, lytte til musikk eller game kan du trenge mer hastighet enn dersom du kun bruker nettet til surfing eller for eksempel sosiale medier.

Hvor raskt bredbånd du trenger avhenger av bruken.

Hvor kraftig bredbånd trenger du egentlig?

Hvor raskt bredbånd du trenger og hvor kjapp internetthastighet du kan få avhenger av nettbruken din og eventuelt hvor mange som er tilkoblet nettverket ditt. Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva du har tenkt til å bruke internett til og derfor hvor mye hastigheten trenger å være på før du kan måtte oppleve at nettet er for treigt.

Hvilken bredbåndstype er best?

Det er hovedsakelig 2 typer bredbåndsabonnement som gir deg internett hjemme: 

 1. Via kabel.

 2. Via trådløst. 

Av de 2 hovedtypene finnes det ulike forskjeller på de ulike bredbåndene og hvordan de henter signalene sine fra. 

Den raskeste bredbåndstypen er via fiberkabel. Kabelen legges rett inn i huset. Vanlig på steder der det er mange som bor innenfor samme område. En annen variant er hybridfiber.

Kabel-TV kan også benyttes til bredbånd og gir høyere hastighet enn du får via telenettet. Ved trådløst bredbånd installerer du en antenne på huset og virker kun i huset i motsetning til mobilt bredbånd. Ved mobilt bredbånd får du en begrensning på hvor mye datamengde du kan bruke per måned. 

Satellitt-bredbånd sender internett-singnaler trådløst til den fastmonterte antennemottakeren på huset ditt – brukes gjerne i strøk som ikke er tett befolket. 

Kobbernettet avvikles og med dette betyr det at ADSL og VDSL forsvinner.

Du trenger større internetthastighet til strømming og nedlasting

Dersom du strømmer mye vil du trenge en større hastighet enn om du kun bruker internett til å surfe og lese mail/ nettaviser.

Kanskje det er flere som bruker hjemmenettverket samtidig; noen strømmer, noen laster ned andre hører på musikk eller leser aviser. 

Bruken har mye å si på hvilken hastighet som passer deg og dine behov best og hvor mye internettkapasitet de forskjellige aktivitetene dine på internett krever. 

Så raskt internett trenger du til .... 

Hvor raskt internett du trenger til sosiale medier, det dagligdagse, strømme video eller gaming avhenger igjen av hvor mange som skal bruke nettet og hvilke aktiviteter du gjør på nettet. 

Sosiale medier

Sosiale medier (SoMe) har nå tatt en god plass i hverdagen til mange. Facebook og Instagram er det største i Norge, men flere bruker også andre SoMe-apper som TikTok, Twitter, Snapchat og YouTube. Noen av aktivitetene vil ikke bruke mer enn ca 2 til 6 mbit/s, men dersom flere bruker nettet og til ulike SoMe-aktiviteter kan det være nødvendig med opp til 10 mbit/s. 

Så raskt bredbånd trenger du til sosiale medier.

Det dagligdagse

Internett brukes i dag til mye mer enn SoMe, musikk, video og gaming. Flere av oss er innom mange forskjellige nettsider og leser ulike nettaviser. Den digitale hverdagen har gjort oss avhengige i å være på nett. Internett blir mer og mer som en livsnødvendig tjeneste på lik linje med vann og strøm. 

Bruker du nettet hovedsakelig til å lese aviser og mail trenger du ikke mer enn 2 mbit/s, men dersom du skyper en del i tillegg bør du gå opp til 5 mbit/s. Til gaming kan du trenge opp mot 10 mbit/s eller mer. 

Er du mest på nettet for å høre på musikk krenger du kanskje ikke mer enn 2 mbit/s og opp mot 320 kbps i kvalitet, dersom du bruker Spotify. Er du mye på YouTube for å lytte trenger du en høyere hastighet opp mot 10 Mbit/s og 1080p kvalitet. 

Strømme video 

Bruker du internett til å strømme video eller film vil du trenge en mye raskere hastighet og mye bedre kvalitet enn ved sosiale medier, lese mail/ aviser blant annet. 

Ønsker du å se filmen i best mulig format og oppløsning kan du trenge opp mot 50 mbit/s og mot 4320p i kvalitet, når det er sagt kan det holde med 720p til 1080p og hastighet på rundt 5 - 8 mbit/s - igjen avhenger det av din egen bruk og hvor mange som er tilkoblet nettverket. 

Gaming

Som nevnt tidligere trenger du bedre hastighet og kvalitet dersom du strømmer mye eller gamer mye og evt om det er flere tilkoblet som utfører aktiviteter som krever mer hastighet og bedre kvalitet. Er du en storforbruker eller har en familie som alle er på nett samtidig kan du trenge en hastighet på opp til 250 mbit/s. 

Hvor kjapt internett du trenger til familien avhenger av størrelse og bruk

Alt handler om hvordan nettbruken din er, hvor mange som er tilkoblet og hva nettet brukes til fra morgen til kveld. 

Er du alene eller bor med 1 eller 2 til trenger du kanskje ikke like stor hastighet som en familie på fire eller fem. En større familie trenger kanskje mer hastighet enn en familie på 4. 

Mobilen kan i mange tilfeller være mer enn bra nok, med stadig raskere og billigere mobilnett kan det være rimeligere, raskere og mer fleksibelt å benytte seg av et trådløst bredbånd som mobilt bredbånd som sikrer at du har internett uansett hvor du er og du kan dele internett med andre via Wi-Fi-hotspot

internett til gaming

Få bedre hastighet og mer muligheter med fiber eller trådløst bredbånd

Internett leveres gjennom ulik teknologi. Det er teknologien du velger som har innvirkning på prestasjonen av internettopplevelsen. Primært kan du velge mellom 3 typer bredbånd til hjemmet: Fiber, trådløst- eller mobilt bredbånd.

Telefonkabel (kobber/xDSL) baserer seg på utdatert teknologi som ikke vedlikeholdes lenger. Nettet eies av Telenor som har varslet at det skal nedlegges. Nedkoblingen har allerede begynt. Dersom du fortsatt bruker xDSL er det på tide å se etter en ny internettløsning.

Bør du velge fiber, trådløst- eller mobilt bredbånd?

Den fastmonterte antennen støtter 4G- og 5G-signaler som sørger for et stabilt nett i forhold til mobilt bredbånd der du ikke er sikret like god nettopplevelse som med fiber eller trådløst bredbånd med en fastmontert antenne.

Fordelen med å velge et mobilt bredbånd kan være dersom du reiser mye, bruker tid på hytten, i båten eller telttur i skogen. Et mobilt bredbånd gir større frihet, men fiber gir best internett-opplevelse.

Best hastighet og nettopplevelse med fiber

Fiber er den beste teknologien for god hastighet og stabilitet på internett. Signalene sendes via lys – i lysets hastighet!

Med fiber er det enkelt å skalere opp eller ned på hastighet avhengig av behov. Tillegg kan flere være tilkoblet nettverket uten at den generelle ytelsen påvirkes. Samtidig "beskytter" fiber mot strømforstyrrelser, vær, temperaturforandringer og fiberens alder. Fiber gir deg den jevneste og beste tjenesten med rask responstid.

Med trådløst bredbånd, også kalt fast mobilt bredbånd, får du tilgang til internett via mobilnettet og en fastmontert antenne som er låst til din hjemstedsadresse. Et mobilt bredbånd (MBB) leverer internett gjennom mobilnettverket ditt på samme måte som trådløst bredbånd, men uten en antenne.

Ikke betal mer enn nødvendig for bredbåndet

Hvor mye du er på nettet og hva du bruker det til har mye å si for valget av riktig bredbånd. En fotograf med mange bilder og store filstørrelser vil trenge bedre hastighet enn kanskje naboen som kun bruker internett til surfing, nettaviser, sosiale medier og musikk.

Veldig mange bruker mye mindre enn de betaler for, se hva du tidligere har brukt på bredbånd og om du kan skalere ned på kvalitet og hastighet uten å oppleve redusert internettbruk. 

Det kommer an på hva du skal bruke nettet til, dersom det er mange tilkoblet kan du trenge et sterkere bredbånd enn om det er kun du som skal bruke det. 

Tips: Visste du at det å bruke mobilen som et modem, eller mini-ruter, kan fort bli dyrt. Da kan det være lurt å investere i et mobilt bredbånd.

Sammenlign bredbånd
Motta tilbud fra flere leverandører og velg den som passer deg best.

Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign bredbånd
Motta tilbud fra flere leverandører og velg den som passer deg best.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer