Bredbånd
8 min lesetid
Sist oppdatert: 26 april 2024

Hva er mobilt bredbånd?

De mobile bredbåndene gir deg internett gjennom mobilnettverket - altså 4G og 5G - og er dermed en «mini-router» du kan ha med deg dit du trenger det.
Mobilt bredband gir nett frihet
Mobilt bredbånd gir frihet til å surfe eller streame på nettet hvor enn du er

Er mobiltelefonen din go-to ved nesten alt du gjør? Uansett hvor du måtte befinne deg? Da er mobilt bredbånd tingen for deg. En praktisk løsning helt supert for deg som ønsker å surfe når som helst og hvor som helst. 

Merk: Med et mobilt bredbånd får du internett til en bedre hastighet enn med mobilabonnement, men dette er ikke noe du kan ringe eller sende sms med. 

Dette er mobilt bredbånd, enkelt forklart

 1. Wi-Fi du kan ta med overalt i Norge, Skandinavia eller EU/EØS.

 2. Del internett med opp til 11 personer når og hvor som helst

 3. Nettbruken blir billigere og bedre enn ved bruk av mobildata.

Mobile bredbånd fungerer som en slags «forbedring» av mobilnettverket du allerede har på telefonen. De fleste av oss bruker kanskje bare data fra mobiltelefonabonnementet. Et mobilt bredbånd gir deg muligheten til å oppleve like god hastighet som fibernettverket ditt hjemme. 

Mobile bredbånd holder kostnadene nede og nettet oppe – Du får en liten "mini-ruter" og kan koble deg opp på Internett hvor enn du er i Norge, EU eller Skandinavia. 

Et mobilt bredbånd er et smart valg når du bruker mye data. Isteden for å bare bruke mobilabonnementet, sparer den mobile løsningen deg for mer penger. Du betaler mindre for mer data og får bedre hastighet enn med mobilabonnement.

Det viktigste å tenke på når du skal velge mobilt bredbånd

 1. Pris

 2. Data og hastighet

 3. Tilgjengelighet – Norge, Skandinavia, EU/EØS. 

Det viktigste å tenke på når du skal velge et mobilt bredbånd er månedspris, data rollover og tilgjengelighet; om du kun kan bruke det i Norge eller om du også kan benytte deg av avtalen i Skandinavia og EU/EØS. 

Hastighet og dekning er viktige momenter i valget av mobilt bredbånd. Dersom du bruker opp datamengden din vil hastigheten normalt reduseres i resten av måneds perioden. Hastigheten får du først tilbake ved starten av en ny måned, noe du kanskje har opplevd når du har surfet for lenge eller streamet mer enn normalt på mobilen din. 

Mobilt bredbånd er billigere enn et vanlig mobilabonnement 

Mobile bredbånd er billigere enn mobilabonnement. Du får oppleve like høy internetthastighet ute av huset som som når du sitter hjemme i stua. 

Det mobile bredbåndet gjør at du slipper å tenke på at datakvoten fortere brukes opp og hastigheten reduseres, i forhold til når du bruker av datatrafikken fra mobilnettet. 

Hvordan bruke mobiltelefonen som modem 

Du kan enkelt bruke telefonen som modem; Phone-as-modem (PAM), uansett om du bruker datatrafikken fra mobilabonnementet eller fra det mobile bredbåndet ditt. 

Selv om datamengden har økt betydelig i mange mobilabonnement kan det være mer aktuelt å bestille et mobilt bredbånd, særlig om du surfer mye når du er utenfor huset, eller om du er student og bor på hybel. 

Uavhengig av datamengde sparer du mer på eventuelle økte kostnader ved ekstra datapakker dersom du kun bruker mobildata fra mobilabonnementet ditt, som raskt blir oppbrukt. Samtidig er det sikrere med eget nett ute i det fri fremfor å logge seg på de offentlige tilgangene til trådløst Wi-Fi. 

Mobile bredbånd gjør det billigere å dele internett med flere 

Dersom du må benytte deg av for eksempel Delt Internett-funksjonen, til å dele nettet ditt med barna på biltur i Skandinavia/EU, slipper du billigere unna med et mobilt bredbånd. Ofte får du mye mer data for den samme prisen du vanligvis betaler hver måned for mobilabonnementet ditt. 

Mobile bredbånd gir deg muligheten til å kunne surfe nesten så lenge som mulig, streame flere filmer eller TV-serier og bruke hotspot til å Dele Internett med flere. Samtidig slipper du å tenke på uforutsette økte kostnader. Du har alltid nettet tilgjengelig selv når du er ute av huset. 

Få mer informasjon om billig bredbånd eller fyll ut skjemaet vårt og få tilbud på mobile bredbånd fra flere leverandører.

Husk at det er viktig å sjekke hva prisen på tilleggspakker koster, dersom du trenger å betale ekstra for mer data i perioder du bruker internett mer enn vanlig. 

Fordeler og ulemper med mobilt bredbånd

Det mobile bredbåndet gir deg mer data og bedre hastighet enn datatrafikken til mobilabonnementet.

Mobile bredbånd sees oftere på som et reelt alternativ til trådløst bredbånd. Du kan bruke både PC-er, Mac, nettbrett og mobiler på dem – og alle i familien kan logge seg på og surfe samtidig. Det betyr helt andre mengder datatrafikk i abonnentene enn det man ser på vanlige mobilabonnement. 

Et mobilt bredbånd er sikrere enn åpne wifi-nettverk

Er du student og ikke er avhengig av å laste ned, eller opp mye, kan det være et alternativ å kun ha et mobilt bredbånd, det er bedre, sikrere og billigere enn et vanlig mobilabonnement og du har internett tilgjengelig når som helst. Gratis trådløst nettverk som er åpent for alle kan gjøre deg sårbar til for eksempel svindel.

Mobilt bredbånd gjør det lettere og billigere å dele internett med flere

Mobilt bredbånd eller trådløst bredbånd - 2 sider av samme sak?

Men hva er egentlig forskjellen på et mobilt bredbånd i forhold til trådløst bredbånd? Er det 2 sider av samme sak?

Enkelt forklart: Nei.

Det trådløse bredbåndet er bedre på pris og hastighet enn det mobile bredbåndet som gjerne har begrenset data, men du kan ikke ta med deg internett-tilkoblingen over alt som du kan med det mobile alternativet. 

Trådløst eller mobilt bredbånd på hytta?

Det trådløse nettverket blir i hjemmet ditt, eller på hytta. Der du installerer det trådløse nettverket er der du kan benytte deg av det. Det er derfor mange som har et trådløst nettverk hjemme og et mobilt til når du er ute på tur.

På hytta kan du med fordel ha et mobilt bredbånd slik at du også kan oppleve god internett-tilgang når du er ute i det fri og ikke bare inne i hytta, men igjen – det er opp til deg og bruken.

Tilbringer du mye tid på hytta bør du kanskje heller ha et trådløst nettverk tilnærmet likt det du har hjemme. 

Når bør jeg ikke bruke mobilt bredbånd? 

Det kan være mye lurere å investere i et trådløst bredbånd i hjemmet isteden for å benytte deg av den mobile løsningen. Har du hjemmekontor ofte, liker å streame, lytte til musikk eller lar du vennene dine låne nettverket ditt? Da bør du kjøpe deg et trådløst bredbånd isteden. 

Hvordan er dekningen på mobilt bredbånd?

De fleste steder i Norge har tilgang til 4G, men noen får også tilgang til 4G+ og 5G. Dekningen utvides stadig og blir bedre og bedre, men det finnes enkelte steder som gjør at du ikke får like sterke internett-signaler.

WiFi-kommunikasjon er toveis; mobiltelefonen din bør ha sterke signaler for å kunne kommunisere best mulig med de trådløse signalene fra bindeleddene, aksesspunktene, til kablel- og WiFi nettverkene. 

Mobiltelefoner har som regel svakere signaler til sammenligning med for eksempel laptopen din som er koblet mot hjemmenettverket. Mobile bredbånd kan derfor være en smart løsning for mange som ikke har tilgang til fiber. 

Hva med hastigheten til mobilt bredbånd?

Hvilke hastigheter du kan oppleve på abonnementet avhenger av leverandør og hvor du befinner deg. De fleste klarer seg med 100 mbit/s og opp mot 25 gb, men igjen avhenger det av hvor stor familien din er, hvor mange som er tilkoblet samtidig og om dere laster ned eller opp mye. 

For å få best hastighet bør du se etter et mobilt bredbånd som tilbyr ubegrenset data og god fart.

Flere steder i Norge har 5G og 4G har lenge vært en del av hverdagen til mange. Selv om vi har verdens raskeste 4G-nett her i Norge skal 5G utvides ved at du, i tillegg til fart, får bedre kapasitet. 

Hastigheten er nå blitt så høy at dette spiller liten rolle for valget mellom selskapene, men det er likevel en viss forskjell på bruk.

Du kan med fordel fylle ut skjemaet vårt på siden nederst i denne artikkelen. Ofte kan du ende opp med å få en mye bedre avtale fra bredbåndsleverandørene enn nom du kontakter direkte selv, les hvordan Bård fant bredbåndet via Tjenestetorget.

Hva med dekningen?

Dekningen varierer den har lengre rekkevidde med 2,4 CHz men dårligere kapasitet. Det er bedre kapasitet på 5 GHz, men kortere rekkevidde – du vil derfor trenge flere trådløse aksesspunkter. 

Tykke vegger kan ødelegge for dekningen og rekkevidden, det samme er det med hvor mange som bruker nettet samtidig, hvor langt unna du er til nærmeste trådløse aksesspunkt, hvordan været er; regn kan ha en del betydning og også hvor du befinner deg; skog, fjell, knauser eller på sjøen. 

Hvilke priser er det på mobilt bredbånd?

Sjekk ut om din ubrukte data blir med fra forrige måned, data rollover. Da får du mer ut av abonnementet og bedre datamengde fra de periodene du ikke bruker bredbåndet like mye som vanlig, som for eksempel i bilen på vei til hytta eller i et feriehus i utlandet. 

Det er viktig å sammenligne ulike abonnement for å se hva de tilbyr og om de har en avtale du kan nyte godt av. Inkluderes data rollover, får du ubegrenset data eller har bredbåndsleverandøren din dekningsgaranti og lover full dekning uansett hvor du måtte befinne deg? Noen av disse spørsmålene er viktige momenter å tenke på når du skal velge mobilt bredbånd.  

Data rollover betyr at du får tatt med deg den ubrukte datamengden til neste måned. Det er lurt å undersøke om bredbåndsleverandøren din tilbyr dette eller eventuelt gir deg ubegrenset data via 5G nettet. 

Husk å sjekk ut hvor mye tilleggspakker koster dersom du skulle oppleve å gå over månedsgrensen. De fleste mobilselskap tilbyr egne datapakker som du kan benytte deg av dersom du har brukt opp datamengden din. 

Kan jeg bruke mitt mobile bredbånd i utlandet?

De fleste av oss reiser mer nå enn vi gjorde før. Etter koronaen har vi også fått reise-gleden tilbake. Mange pendler, og noen pendler også oftere i Skandinavia og EU/ EØS. Verden blir stadig mindre med digital teknologi så hvorfor ikke ta med det mobile bredbåndet til utlandet?

Som nevnt tidligere får du mer data for mindre penger med mobilt bredbånd, det er mer stabilt og gir deg sikrere tilkobling og mer forutsigbar pris enn om du kun benytter deg av datatrafikken fra mobilnettet på smarttelefonen din. 

Ikke alle mobilselskaper tilbyr dekning utenfor Norge i Skandinavia, EU/ EØS eller for eksempel i USA – husk derfor på å undersøke dekningsgraden før du velger mobilt bredbånd. 

Sjekk hvilket mobilt bredbånd som passer for deg

Med Tjenestetorgets skjema får du enkelt tilgang til muligheter i ditt område. Se hvilke forskjeller mobile bredbåndstilbydere har og hvilken mobiloperatør som er best for din nettbruk. 

Vårt skjema er både uforpliktende og gratis – vi er her for å hjelpe deg få den beste avtalen! 

Finn ut om mobilt bredbånd passer deg
Få tilbud fra flere leverandører – Sammenlign og velg det beste for deg og ditt behov
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Finn ut om mobilt bredbånd passer deg
Få tilbud fra flere leverandører – Sammenlign og velg det beste for deg og ditt behov