cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Bredbånd
4 min lesetid
Sist oppdatert: 09 mars 2024

5 ulike måter du kan ha internett på hytta

I Norge er det svært mange fritidshus og hytter. Mange bruker hytta mye og ønsker derfor å ha samme moderne standard der som i huset hjemme. I lange ferier og opphold kan det være veldig praktisk å ha tilgang på internett. Både for underholdning og av praktiske årsaker.
Sammenlign bredbånd

Motta tilbud fra flere leverandører og velg den beste

Hva slags bredbånd passer din hytte?

Det er forskjellige muligheter for bredbånd avhengig av hvor i landet hytta ligger. I sentrale områder som storbyer og tett befolkede steder er det ofte best dekning. Ute på vidda eller langt inn i fjellet kan dekningen være noe mer begrenset. 

Noen av mulighetene som finnes for å ha internett på hytta er:

 1. Mobilt bredbånd
 2. Å bruke mobilen din som hotspot
 3. Ved hjelp av en ruter
 4. Fiberbredbånd
 5. Bredbånd via satellitt eller antenne
Få et tilbud på mobilt bredbånd
Ved å motta tilbud fra flere leverandører samtidig, kan du sammenligne og velge det beste

1. Mobilt bredbånd - Slipp tidskrevende installasjon

Flere og flere har valgt å ha mobilt bredbånd på hytta. Dette er enkelt å sette opp, og krever ingen omfattende graving eller avanserte kabler. Det har blitt satset mer på å bygge ut mobilnettet enn telenettet de siste årene. 

Dermed kan det faktisk hende at du har bedre dekning for mobilt nettverk enn for å ringe på hytta. Siden man enkelt kan ringe via internett med apper som Skype, FaceTime eller Messenger trenger man egentlig bare dekning for mobildata. 

2. Bruk mobilen din som hotspot

Ved å skru på "Wi-Fi hotspot" funksjonen (eller «mobil Wi-Fi Sone») i innstillingene på telefonen, kan du enkelt dele mobilens Internett med andre enheter, som for eksempel laptopen din. 

Mobilen fungerer med andre ord som en liten router som sender signaler videre til de enhetene som kobler seg på.

Både datamaskiner og familiens mobiler kan bruke nettverket som er blitt delt via hotspot. 

Internett fra mobilen og datamengde

Hvis du ikke har så stort behov for bredbånd på hytta, kan det å bruke mobilen som hotspot være en god løsning. Det holder i massevis for mindre gjøremål som å sjekke været, lese mail eller holde seg oppdatert på nyhetene. 

Om du har et mobilabonnement med relativt lite data, kan det være lurt å kjøpe en ekstra datapakke den perioden du skal være på hytta, i tilfelle det er en film eller fotballkamp du ikke vil gå glipp av.

3. Mobilt bredbånd med ruter

Mange har et større behov for internett i fritidsboligen sin. Kanskje skal hele familien reise sammen og da kan det være fint å ha muligheten til å streame serier og filmer på hytta. Da er det ikke sikkert det holder å bruke mobilen som kilde. 

Sett opp en ruter

Mobilt bredbånd fungerer ved at man setter opp en liten ruter. Så kobler man på de enhetene man ønsker, slik som datamaskiner og telefoner, på samme måte som man gjør hjemme. Det krever ingen avansert installering eller rotete kabler. 

Men hvorfor ikke bare bruke mobilen som mobil wi-fi sone, som nevnt i forrige avsnitt?

Selv om å bruke mobilen kan være en fin løsning, får du gode fordeler med ruteren:

 1. Ruteren har sterkere signal over større flater enn hotspot. Det betyr at barna kan sitte å se film i et annet rom enn de voksne dersom det skulle være ønskelig.
 2. Som oftest raskere nettverk og bedre signalkvalitet med ruter enn med Wi-Fi hotspot.

Ekstra datapakker

Noen er mest opptatt av å få det billigst mulig, mens andre vil ha så mye data de kan. Det kommer i grunn an på hva som er behovet: å surfe og lese nyheter krever ikke like mye data som å se på Netflix eller YouTube.

Det er som regel enkelt å legge til en ekstra datapakke om behovet er større enn vanlig.

4. Bredbånd med fiber

De siste årene har fiberbredbånd blitt stadig mer utbredt. Denne løsningen benytter seg av fiberoptikk. Det vil si at signaler blir sendt med lysets hastighet gjennom veldig tynne glassfiber. Fiber gir nett med svært høy hastighet og bra kapasitet. 

Siden fiberne går gjennom kabler, må man grave og koble seg på et nett for å få tilgang. Dette kan være en stor jobb dersom du ikke har noen naboer som vil være med.

Dermed er nok ikke dette den beste løsningen for hytter som ligger ekstra langt unna sivilisasjonen. 

Gå sammen med naboer

Flere ulike firmaer over hele landet har spesialisert seg på å levere fiber. Men siden det er en relativt stor fast kostnad, er det ikke veldig lønnsomt å gjøre det alene. En god ide er derfor å forhøre seg med naboer og høre om noen vil «spleise».

Da kan man dele kostnadene på flere og dermed blir det billigere for alle. Dette er nok dermed mest aktuelt for de som har hytte i hyttefelt eller andre steder der det ikke er så langt mellom hver hytte. 

Få både internett via fiber og TV fra én leverandør

Selskapene som leverer internett via fiber har ofte andre tilbud også - som TV og telefoni. Eksempler på slike leverandører er Telenor, Altibox, Canal Digital og NextGenTel. Ved å få både internett og TV-signal fra samme sted kan du få en god avtale og spare penger i det lange løp. 

Fiber er en god løsning for de som har hytte i sentrale strøk og oppholder seg der mye. Hvis du ønsker lynraskt nett slik at det er enkelt å streame og surfe er dette en god løsning. 

5. Bredbånd med satellitt eller antenne

En vanlig løsning blant hytteeiere er å bruke trådløst bredbånd, fra satellitt eller antenne. Denne løsningen brukes både for å få dekning til å ringe og for nett. Dersom du ikke har dekning for data via mobilnettet, og ikke ønsker eller tilgang på fiber kan dette være en god idé. 

Spesifikke selskap, som for eksempel Breiband.no spesialiserer seg på hytter som ligger litt utenfor allfarvei. De tilbyr internett og tele-tjenester via satellitt. 

Signal fra mast

En huskeregel er at hvis du har utsikt til en mast fra vinduet på hytta, kan du også få inn signaler fra denne masten. Da er det bare å montere en liten antenne på taket, eller veggen, og slik får du tilgang på internett. 

Dersom du allerede har en såkalt parabolantenne med signal til TV-en, kan man også få tilgang på internett via denne. Kanskje kan du få en god deal på å ha internett og TV fra samme leverandør. 

Med eller uten abonnement

For satellitt er det mange ulike løsninger med abonnement eller uten abonnement. Da kan du justere til akkurat den mengden som passer best for deg. For eksempel trengs det kanskje større kapasitet i de ukene man er på hytta mest, og mindre de andre månedene i året. 

Sammenlign bredbånd
Motta tilbud fra flere leverandører og velg den beste

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign bredbånd
Motta tilbud fra flere leverandører og velg den beste
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer