Hva slags bredbånd passer for deg?
Det er forskjellige muligheter for bredbånd avhengig av hvor i landet hytta ligger. I sentrale områder som storbyer og tett befolkede steder er det ofte best dekning. Ute på vidda eller langt inn i fjellet kan dekningen være noe mer begrenset.
Noen av mulighetene som finnes er:
- Mobilt bredbånd
- Mobilen som hotspot
- Ved hjelp av en ruter
- Fiberbredbånd
- Bredbånd via satellitt eller antenne
Mobilt bredbånd - Slipp tidskrevende installasjon
Flere og flere har valgt å ha mobilt bredbånd på hytta. Dette er enkelt å sette opp, og krever ingen omfattende graving eller avanserte kabler. Det har blitt satset mer på å bygge ut mobilnettet enn telenettet de siste årene.
Dermed kan det faktisk hende at du har bedre dekning for mobilt nettverk enn for å ringe på hytta. Siden man enkelt kan ringe via internett med apper som Skype, FaceTime eller Messenger trenger man egentlig bare dekning for mobildata.
Mobilen som hotspot
Ved å skru på «delt internett» i innstillingene på telefonen, kan man enkelt dele nettilgang med andre enheter. Da blir telefonen om til en liten ruter, og sender signaler videre til de enhetene som kobler seg på. Både datamaskiner og mobiler til andre i hytta kan bruke dette.
For mange år siden oppløste Telenor monopolet de hadde og slapp inn private aktører på markedet. Siden da har det vært stor konkurranse om å ha flest kunder og størst markedsandel.
Én måte de har konkurrert på er ved å satse stort på å bygge ut mobilnettverket over hele landet. I dag er det kun Telia, Telenor og ice som har sine egne nett. Andre selskaper leier seg inn på en av de andre sitt. Denne utbyggingen har vært til stor fordel for kundene, som får bedre dekning og lavere priser.
Internett fra mobilen
Hvis du ikke har så stort behov for bredbånd på hytta, kan det å bruke mobilen som hotspot være en god løsning. Da slipper du å sette opp ruter, og kan forholde deg til kun ett abonnement. Det holder i massevis for mindre gjøremål som å sjekke været, lese mail eller holde seg oppdatert på nyhetene.
Det er også mulig å kjøpe en ekstra datapakke den måneden du skal være på hytta mest, slik at du har litt ekstra mobildata å gå på. Det kan være billigere enn å bruke opp alt den inkluderte dataen og betale dyrt i ettertid.

Mobilt bredbånd med ruter
Mange har et større behov for internett i fritidsboligen sin. Kanskje skal hele familien reise sammen og da kan det være fint å ha muligheten til å streame serier og filmer på hytta. Da er det ikke sikkert det holder å bruke mobilen som kilde.
Sette opp en ruter
Mobilt bredbånd fungerer ved at man setter opp en liten ruter. Så kobler man på de enhetene man ønsker, slik som datamaskiner og telefoner, på samme måte som man gjør hjemme. Det krever ingen avansert installering eller rotete kabler.
Bruker 5G-nettet
Ruteren bruker signal fra 5G-nettet, som har blitt mye bedre de siste årene. Spesielt selskapet Ice.net har satset stort på mobilt bredbånd via 5G-nettet, og de dekker i dag de fleste delene av landet.
Finn abonnementet som passer best
Hvis man ønsker å bruke mobilt bredbånd med en ruter, må man finne en leverandør. De fleste mobiloperatører tilbyr dette. Ved å finne ut hvor mye mobildata som brukes og trengs, kan man velge ut akkurat det abonnementet som passer best.
Det er ikke vits å betale for for små pakker om du egentlig hadde trengt mobildata med fri bruk. Det blir fort dyrt.
Ekstra datapakker
Noen er mest opptatt av å få det billigst mulig, mens andre vil ha så mye data de kan. Det er som regel enkelt å legge til en ekstra datapakke i noen perioder dersom behovet er større. Slik som i sommerferien for eksempel.
Internett på hytta uten binding
Dersom du kun er på hytta i noen uker hvert år, kan det føles unødvendig å betale for data man ikke bruker hver måned. Noen selskaper tilbyr pakker uten bindingstid. Det kan være praktisk hvis man ønsker å kun betale for det man faktisk trenger.
Bredbånd med fiber
De siste årene har fiber blitt stadig mer utbredt. Denne løsningen benytter seg av fiberoptikk. Det vil si at signaler blir sendt med lysets hastighet gjennom veldig tynne glassfiber. Fiber gir nett med svært høy hastighet og bra kapasitet.
Siden fiberne går gjennom kabler, må man grave og koble seg på et nett for å få tilgang. Dette kan være en stor jobb dersom du ikke har noen naboer som vil være med. Dermed er dette kanskje ikke den beste løsningen for avsidesliggende hytter.
Gå sammen med naboer
Flere ulike firmaer over hele landet har spesialisert seg på å levere fiber. Men siden det er en relativt stor fast kostnad, er det ikke veldig lønnsomt å gjøre det alene. En god ide er derfor å forhøre seg med naboer og høre om noen vil «spleise».
Da kan man dele kostnadene på flere og dermed blir det billigere for alle. Dette er nok dermed mest aktuelt for de som har hytte i hyttefelt eller andre steder der det ikke er så langt mellom hver hytte.
Få internett og TV fra én leverandør
Selskapene som leverer internett via fiber har ofte andre tilbud som TV og telefoni. Eksempler på slike leverandører er Telenor, Altibox, Canal Digital og NextGenTel. Ved å få både internett og TV-signal fra samme sted kan man få en god avtale og spare penger i det lange løp.
Fiber er en god løsning for de som har hytte i sentrale strøk og oppholder seg der mye. Hvis du ønsker lynraskt nett slik at det er enkelt å streame og surfe er dette en god løsning.
Bredbånd med satellitt eller antenne
En vanlig løsning blant hytteeiere er å bruke satellitt eller antenne. Denne løsningen brukes både for å få dekning til å ringe og for nett. Dersom du ikke har dekning for data via mobilnettet, og ikke ønsker eller tilgang på fiber kan dette være en god idé.
Spesifikke selskap, som for eksempel Breiband.no spesialiserer seg på hytter som ligger litt utenfor allfarvei. De tilbyr internett og tele-tjenester via satellitt.
Signal fra mast
En huskeregel er at hvis du har utsikt til en mast fra vinduet på hytta, kan du også få inn signaler fra denne masten. Da er det bare å montere en liten antenne på taket, eller veggen, og slik får du tilgang på internett.
Dersom du allerede har en såkalt parabolantenne med signal til TV-en, kan man også få tilgang på internett via denne. Kanskje kan du få en god deal på å ha internett og TV fra samme leverandør.
Med eller uten abonnement
For satellitt er det mange ulike løsninger med abonnement eller uten abonnement. Da kan man justere til akkurat den mengden som passer best for deg. For eksempel trengs det kanskje større kapasitet i de ukene man er på hytta mest, og mindre de andre månedene i året.

TV på hytta
Å ha TV på hytta er viktig for mange. Kanskje faktisk enda viktigere enn å ha tilgang på internett. Slik kan man følge med på nyhetene og ha underholdning døgnet rundt.
En vanlig måte å få inn TV-signaler på, er via parabol. Som tidligere nevnt kan man noen ganger få inn internett og TV på samme antenne, slik at man ikke trenger dobbelt opp med utstyr.
Noen selskaper leverer både nett- og tele-tjenester, og da kan man høre om det finnes noen gode rabatterte avtaler for å bestille begge deler fra samme sted.
Sjekk dine muligheter
Hvis du lurer på hva slags muligheter som finnes der hytten din ligger, kan man sjekke dette på hjemmesidene til ulike leverandører. Ved å skrive inn adressen eller området til hytten og få opp hva slags muligheter de forskjellige leverandørene kan tilby.
TV på hytta uten internett
Noen vil kanskje ha bare TV uten internett. Det er fullt mulig i de fleste deler av landet, og man kan få signal via parabol eller gjennom kabler. Noen steder kan det være bedre dekning for TV enn for internett uansett.
Det er uansett lurt å sammenligne tilbud fra forskjellige leverandører. Husk å lese vilkårene nøye slik at du vet hva som faktisk betales for.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris