Strøm
3 min lesetid
Sist oppdatert: 25 april 2024

Kan jeg lade elbil i lyn og torden?

Risikoen for skade er lav, men det frarådes å lade elbilen i tordenvær. Lynnedslag kan i verste fall ødelegge elektronikken i elbilen din.
Lyn-rosabil-slar-ned
Ikke lad elbilen under lyn og tordenvær.

Du har sikkert lært at når det lyner og tordner skal du trekke ut støpselet til TV-en og annen elektronikk. Derfor er det også lurt å ta ut ladepeluggen når det lyner og tordner, selv om risikoen for skade er lav. 

Det betyr ikke at å se TV mens tordenværet herjer i seg selv er farlig, men fordi elektronikken kan bli ødelagt. Elbilen tåler mer enn TV-en, men likevel bør du ikke lade elbilen under slikt uvær. 

Lyn og torden kan i verste fall rasere huset og andre ting du eier. 

Sikkerhet ved lynnedslag og tordenvær

 • Installer et overspenningsvern i sikringsskapet – reduserer faren for at eletrisk utstyr skal bli skadet under et lynnedslag. 

 • Hold deg unna vinduer og åpne dører. 

 • Ikke vær inærheten av metallkonstruksjoner.

 • Trekk ut stikkontakter til alle elektriske utstyr – for å sikre elektriske utstyr fra å bli skadet. 

 • Ikke lad elbilen når det lyner.

 • Sjekk at du har en hjemmelader med overspenningsvern.

I 2012 ble det påbudt å ha overspenningsvern i alle elektriske anlegg. Alle burde derfor ha dette, men det kan være lurt å sjekke for å være sikker. 

Lyn-uvær-varsel-skilt

Elbil-lading i i lyn og tordenvær

Et lynnedslag fører til overspenning i nettet og det igjen kan føre til at elektronikk i en bolig slås ut, men skader som oftest oppstår kommer fra indirekte overspenninger og da er det ikke elbilen som er problemet. 

Men lyn er uforutsigbart. 

Elbilen tåler en kraftigere smell enn for eksempel en TV eller annen elektronikk, men i teorien kan alt som er koblet til strømnettet ta skade ved lynnedslag. 

Lader du el-bilen i tordenvær kan du risikere å få overspenning på strømnettet. 

Husk: Det har lite å si om du lader via stikkontakt eller en ladeboks. Det er nettet som forårsaker de eventuelle skadene ved et lynnedslag, men det er tryggere med en ladeboks med overspenningsvern enn å lade i vanlig stikkontakt. 

Indirekte overspenninger

Når det lyner og tordner som værst er det ikke uvanlig å oppleve skader som kommer fra indirekte nedslag. Lynet slår ned i nærheten av laderen og dette fører til overspenning på strømnettet. 

Overspenningsvern skal sikre at dersom lynet slår ned i nærheten av elektriske utstyr skal et overspenningsvern redusere faren for at det elektriske utstyret skal bi skadet.

TIPS: Skal du lade elbilen trygt bør du trekke ut kontakten under tordenvær. 

Ikke trygt å lade under lyn og tordenvær

Lader du elbilen under tordenvær kan et lynnedslag føre til overspenning i strømnettet. Et lynnedslag kan strømstyrken øke til flere hundre tusen Ampere. Spenningen er med andre ord langt høyere enn vanlig – som er rundt 220 volt. 

Derfor fraråder de fleste eksperter å lade elbilen når det lyner og tordner. De anbefaler alle å ta ut kontakten. 

Rød-sports-bil-kjører-kveld-lyn-himmel

Hva med hurtigladere? 

I utgangspunktet er det sikkert å lade på hurtigladere under uvær. Den nederste delen av bilens felger og med overslag forbi bildekkene kan lede lynnedslaget til jord. 

Hurtigladere har jordleder direkte koblet til alle komponenter. Strømmen vil altså ledes direkte ned mot jord, men du bør ikke stå i nærheten av bilen mens den lader når det tordner. 

Elbilen blir skadet selv med overspenningsvern

Bilen kan bli skadet selv om du har et overspenningsvern i ladeboksen. For å sikre at du ikke skal få skader på bilen bør du ikke lade bilen under lynnedslag. 

Spenningen som kommer fra et lynnedslag er mye større og kan gi en skikkelig stort smell på på elektronikken i elbilen.

I verstefall kan el-bilen bli ødelagt. 

Vil du spare mer penger på strøm?
Sammenlign strømleverandører her – Få det beste tilbudet!

Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Vil du spare mer penger på strøm?
Sammenlign strømleverandører her – Få det beste tilbudet!