cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 26 desember 2023

Ladekabel elbil: en praktisk guide

Type 1 og Type 2 ladekabler? Mode 1, 2, 3 og 4? Hvilken av de to typene du trenger og hva de ulike modusene gjør vil du få svar på i denne artikkelen.
Ladekabel elbil
Synes du det er forvirrende med forskjellige ladekabler til elbil? Vi gir deg en full oversikt

Har du Type 1 eller Type 2? 

Hva slags kontakt trenger du? Det er forskjell på hva slags kontakt du har på elbilen du eier, avhengig av bilens alder. "Type" er betegnelsen på støpsler eller plugger brukt til AC-lading (vekselspenning) av elbiler. Noen leverandører bruker Type 1, andre Type 2. 

Ladekabel Type 1

Brukes til normallading, og har en jordet husholdningskontakt i den ene enden som plugges til strømkilden. Det er for øvrig viktig å merke seg at om du tar i bruk denne, skal kursen ha maks 10A-sikring, samt være utstyrt med jordfeilbryter B. 

Ettersom det ikke har vært et klart krav at biler i Europa skal leveres med den europeiske versjonen av elbilkontakt Type 2, er det allerede kommet en del biler på markedet med Typen 1-kontakt. Det er som oftest eldre hybrid-og elbiler som støtter denne type ladekabelen og støpsel. 

Ladekabel Type 2

Biler som er produsert i 2018 og nyere leveres med Type 2 ladekontakt. Denne typen klassifiseres som den europeiske standarden og er mer sikker og effektiv for lading. Dette støpselet er utviklet for det europeiske strømnettet for vekselstrøm, og har en ladeeffekt opp til 43 kW (400V, 63A). Ladekabelen har enten 3 ledere (1 fase) eller 5 ledere (3 faser). 

Ved lading fra ladestasjon eller ladeboks, vil ladekabel alltid ha en Type 2-støpsel til ladestasjonen - det er kun støpselet som går inn i bilen som da enten vil være en Type 1 eller 2. 

  • Om bilen din har en Type 1 ladekontakt, trenger du en Type 2-støpsel til ladestasjonen og Type 1-ladekabel til bilen (Type 2 til Type 1-adapter)
  • Om du har en Type 2 ladekontakt, trenger du derfor en Type 2-støpsel til ladestasjon og Type 2 ladekabel til elbilen. (Type 2 til Type 2)

Type 2 til venstre og Type 1 ladekabel til høyre.

Lademoduser

Det finnes fire måter å lade elbilen på. Disse blir ofte omtalt som "charging modes" eller bare "mode". Dette er betegnelser for sikkerhetsnivået for ladingen, og er gitt av The International Electrotechnical Commission under standarden IEC 62196. 

Forskjellen på de ulike metodene avgjøres av hvor raskt du får ladet opp batteriet på din bil, samt hvilke sikkerhetsfunksjoner de innehar.

Lademodusene:

  • Mode 1: sakte-lading i vanlig stikkontakt (jordet stikkontakt). Brukes ikke i moderne elbiler.
  • Mode 2: lading i hjemmeladestasjon (med kontrollenhet på kabelen).
  • Mode 3: lading i semihurtigladere/ladepunkt (en hurtiglader eller en fastmontert hjemmelader).
  • Mode 4: hurtiglading.

Det anbefales å investere i en hjemmeladestasjon med hjemmelader-uttak (mode 3, type 2), da dette er den tryggeste formen for hjemmelading som finnes i dag. Du trenger en mode 3 ladekabel for lading hjemme i fastmontert hjemmelader. 

Tenk over lengde på ladekabel

Når du skal kjøpe ladekabel er det også greit å huske på hvor lang kabel du faktisk trenger. Da er det greit å bruke de ladestasjonene du bruker mest som utgangspunkt for lengde på kabelen, og det som passer. Ofte kan det være greit å ha noen meter å gå på, slik at du kan komme til på eventuelle kronglete, offentlige ladestasjoner.

Dersom ladekabel er for kort, skal du ikke benytte skjøteledning. Dette kan øke faren for elektrisk sjokk og brann. 

Det er også lurt å sjekke hvor stor ombordlader (likeretteren) bilen din har, det er den som omformer strømmen fra vekselstrøm i nettet til likestrøm på batteriet til el-biler. Dette varierer mellom tre og 22 kW, og vil være en avgjørende faktor for hvilken ladekabel du skal gå til innkjøp av til din bil. 

Ladekabel - pris

Ladekabel av typen 2 ligger som regel på en pris rundt 1500-3000 kr. Pris varierer ut i fra kvalitet på en kabel, samt lengde på kabelen og hvor lenge merket på kabelen har eksistert på markedet. Vanlige lengder på en kabel er 4,5 og 7,5 meter. De dyreste kablene er også ofte de som tåler mest (22kW). 

Priser for tradisjonell husholdningskontaktkabel (Mode 2-kabel) er dyrere enn en den som er oppdatert for sikrere lading, av typen 2. 

Vurder en hjemmeladeboks

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) anbefaler at alle som lader elbilen hjemme skaffer seg en ladestasjon hjemme. En sertifisert hjemmelader har innebygde sikkerhetsfunksjoner som passer på at lading av elbilen skjer på en trygg måte.

Du trenger som nevnt en Mode 3 ladekabel for lading hjemme i fastmontert hjemmelader. 

Prisen på en hjemmeladestasjon kan variere utifra behovet ditt og det elektriske anlegget i hjemmet ditt.

En ting er uansett sikkert - en hjemmeladeboks vil gi deg raskere og tryggere lading av din elbil.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign strømavtaler

Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer