Skifte mobilabonnement er ikke noe som trenger å ta mye tid, eller være vanskelig.
Har du ikke bindingstid, er det bare å avtale med din nye mobiloperatør når de skal ta over. Så fikser de resten, og du trenger bare putte inn ditt nye SIM-kort.
Du kan også spare penger på å bytte mobilabonnement. Derfor er det synd om du unngår å bytte, når det er lettere enn man skulle tro.
Selv om det kan være noen hinder, er det få som er store nok til å rettferdiggjøre det å betale for mye for et mobilabonnement.
De fleste mobilabonnementene har ubegrenset med tale, SMS og MMS. Derfor er det ofte hvor mye data man får, og prisen på dette som avgjør hva man vil velge. Det gjør det heldigvis litt lettere å sammenligne mobilabonnement.
Bytte mobilabonnement – bindingstid
Første hinder du bør ta hånd om er bindingstid. Hvis du ikke har dette, er det ingen problem å bytte med en gang. Da sier din nye mobiloperatør i fra til din gamle om at du bytter.
Husk å sjekke hvor lang oppsigelsestiden er, slik at du slipper å betale dobbelt.
Skulle du likevel ønske å bytte mens du har bindingstid, må du også passe på at du ikke ender opp med to abonnement. Da må du i så fall bryte bindingstiden. Dette kan du gjøre mot et gebyr.
Hvor stort gebyret for å bryte bindingstiden er, vil avhenge av hvor lenge det er igjen av bindingstiden. Det skal altså bli mindre desto kortere tid du har igjen.
Forbrukerrådet fraråder å kjøpe mobilabonnement hvor man betaler ned på en mobiltelefon. Da dette ofte blir dyrere enn å kjøpe en mobil uten bindingstid og et billigere abonnement ved siden av.
Mens Forbrukertilsynet (tidligere Forbrukerombudet) på sin side har tatt til orde for å korte ned bindingstiden på 12 måneder ned til 6 måneder. Slik som i Danmark. Dette mener de vil gi forbrukerne mer valgfrihet.
Bytte mobilabonnement – tid
Når du skal bytte mobiloperatør, tar dette normalt inntil ti dager. Det som er viktig å se, er hvor lang oppsigelsestid du har hos din eksisterende mobiloperatør.
Det kan nemlig ta opptil to måneder før de gir slipp på deg.
Derfor bør du sjekke dette hvis du skal bytte mobilabonnement midt i måneden. Noen har det slik at du er ferdig så fort inneværende måned er over, mens andre starter oppsigelsestiden den første i neste måned.
Å bytte mobiloperatør kalles for portering. Avtal en passende porteringsdato med din nye mobiloperatør. Da slipper du å betale for to mobilabonnement.
SIM-kort sendes med posten, derfor må du også belage deg på at det tar noen virkedager der også. Men noen mobilselskaper tilbyr også henting av SIM-kort i butikker.
Når du har fått dette, og det er dags for portering. Er du bare uten telefon tiden det tar å bytte SIM-kort.
Hvis du skal bytte mobilabonnement innad i selskapet du allerede er kunde hos, er det litt forskjellig praksis. Noen lar deg bytte umiddelbart, mens andre lar endringen skje neste måned.

Bytte mobilabonnement midt i måneden
Mobiloperatørene tilbyr som regel flere ulike mobilabonnement. Å bytte mellom disse kan du gjøre innad hos mobiloperatøren. Hvor ofte du kan gjøre dette, eller når i måneden du kan er forskjellig.
Et eksempel der dette kan være lurt er hvis du har en liten datapakke hele året. Så vet du at du skal være bortreist en måned, og derfor kommer til å bruke mer data.
Da kan du spare mye den måneden med et abonnement med mer data. Da slipper du å betale dyrt for datapakker som kun varer én dag. Bare husk å bytte tilbake før måneden er omme.
Det er nok litt ulike prosesser og vilkår hos de forskjellige mobiloperatørene.
Men merk at det å bytte mellom operatører tar lengre tid, og du vil da bli tilsendt nytt SIM-kort. Selv om du kan få fortgang i det om mobiloperatøren lar deg hente SIM-kort i butikk.
Kan du få en bedre pris på sikt hos noen andre bør du bytte. Men det vil nok koste mer enn det smaker å bytte mellom mobiloperatører fra måned til måned.
Bytte mobilabonnement – oppsigelse
Med mindre du har bindingstid, slipper du å si opp din gamle mobiloperatør. Da gjør din nye det for deg.
Du bør som sagt være obs på oppsigelsestiden hos din eksisterende mobiloperatør. Slik at du bytter slik at du slipper å betale dobbelt.
Dette bør du og din nye mobiloperatør ta i betraktning når dere bestemmer porteringsdato.
Oppsigelsestiden er forskjellig fra mobiloperatør til mobiloperatør. Sjekk derfor hva som står i avtaleskjemaet ditt, eller ring kundeservice.
Noen lar deg si opp med umiddelbar virkning, mens andre har lengre tid..
Forbrukertilsynet har tidligere anbefalt at oppsigelsestid kun bør være inneværende måned pluss en måned.
Bytte mobilabonnement – beholde nummer
Har man hatt telefonnummeret sitt i mange år, kan det være tungt å skilles med det. Kanskje er det et telefonnummer som er enkelt å huske, eller at det bare er unødvendig for deg å bytte nummer.
Heldigvis er det ingen problem å flytte nummeret ditt over til en annen mobiloperatør.
Det eneste du må tenke på er at det er du som er juridisk eier av telefonnummeret. Så om det er jobben som betaler for abonnementet ditt, familiemedlem eller noen andre. Da må nok gjennom et eierskifteskjema.
Vet du ikke, kan du sjekke med din nåværende operatør.
Hvis det er du som eier det, er det bare å be din nye mobiloperatør om å flytte det over til dem.
Skal du si opp et mobilabonnement slik at du ikke får faktura lenger, forsvinner i utgangspunktet nummeret. Løsningen da er å flytte det over på et kontantkort.
Da koster det deg ingenting å ha det, og du slipper å miste det.
Bytte eier av mobilabonnement
Det er kun den som eier mobilabonnementet som kan endre det.
Dette kan du gjøre ved å sende inn et eierskifteskjema. Skjema for eierskifte finner du ofte på hjemmesiden til mobiloperatøren. Trenger du hjelp, bør du ringe kundeservice.
Begge parter er nødt til å signere på eierskiftet for å bytte eier av mobilabonnement.
Hvis det er bindingstid, eller gebyr for brudd av bindingstid, må det opplyses om hvem som skal være ansvarlig for dette.
Skjemaet kan enten postlegges eller sendes via E-post. Enkelte mobiloperatører har også gjort det mulig å signere via SMS.
Sammenlign mobilabonnement
Forhåpentligvis er det ikke like skummelt å skifte mobilabonnement nå. Dermed kan forhåpentligvis jobben med å finne et godt mobilabonnement starte.
Ikke la deg lure av kampanjer eller tilbud som er for gode til å være sanne. Bruk heller tid på å sammenligne ulike tilbud.
Vi har laget et skjema for å gjøre det litt lettere for deg. Dette sender vi til flere mobiloperatører samtidig. Dermed får du skreddersydde tilbud fra flere mobiloperatører.
Be om å få disse skriftlig. Slik at du kan sammenligne i ro og mak. Det kan også være lurt å bruke de ulike tilbudene til å prute. Så kan du se om mobiloperatøren kan matche det beste tilbudet du har.
Å benytte seg av denne tjenesten er gratis og uforpliktende. Da har du heller ikke noe å tape på å sjekke. Kanskje blir du også overrasket over hvor mye du kan spare.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris