Tegn på lite gass i varmepumpe
En varmepumpe gir generelt en kostnadseffektiv oppvarming og behagelig inneklima. Men det er viktig å huske på at det er en maskin, og som maskiner flest trenger varmepumper vedlikehold for å yte maksimalt.
Dersom varmepumpen varmer lite, og du ikke har funnet åpenbare grunner til at den gjør det (for eksempel feilinnstillinger, blokkasjer i utedel og tette filtre i innedel), kan det være at gassen som sirkulerer i rørene mellom utedel og innedel har begynt å lekke ut. I så fall bør du få en fagperson til å utføre service på varmepumpen.
Passer du godt på den vil den gi masse varme tilbake. Derfor anbefales det at du rengjør filtre hver måned og får utført en mer omfattende varmepumpeservice hvert andre år.
Da vil det være lite sannsynlig at gassen vil lekke ut fra rørene.
Sjekk om det kan være andre problemer først
Det er ikke en enkel sak å avgjøre at det er gassen (kjølemediet) som er hovedårsaken til at varmepumpen din yter dårligere. Det kan nemlig være flere årsaker til at varmepumpen din varmer dårligere enn tidligere.
Derfor bør du bruke elimineringsmetoden ved å:
- Rengjøre filtre i innedel
- Rydde bort uønskede elementer (løv, snø, annet) som kan blokkere utedelen
- Sjekke om is har lagt seg på utedel
- Se om du har satt varmepumpens termostat til auto. Dette bør du ikke bruke, som du kan lese mer om i denne artikkelen.
For eksempel kan ising av utedelen være et typisk tegn på at det lite gass i varmepumpen. Men for å jobbe med gassen i en varmepumpe må man ha F-gass-sertifisering. Det betyr at om ingen av tiltakene du kan gjøre selv hjelper på ytelsen, må du få en fagperson til å se over varmepumpen din.
Er varmepumpe-gass farlig?
Selve gassen skal ikke være direkte farlig for mennesker, men det er ikke uten risiko å tukle med en varmepumpe. Det kan nemlig oppstå både trykk og temperaturer i varmepumpen. Dette kan igjen forårsake forbrenning eller frostskader på den uheldige amatør.
F-gasser er skadelig for klimaet. Det finnes derfor en avtale mellom flere land om å iverksette tiltak for å hindre at disse gassene slippes ut i atmosfæren. Derfor er det kun F-gass-sertifiserte montører som kan montere og ha service på varmepumper.
Om du vil lese mer om hvordan en varmepumpe fungerer, anbefaler vi at du tar en titt i denne nyttige artikkelen
Hvilken gass brukes i varmepumpe?
I varmepumper brukes HFK-gasser (hydrofluorkarboner). Disse bryter ikke ned ozonlaget, slik som KFK og HKFK gjorde før de ble erstattet av HFK. Likevel er ikke en HFK-gass bra for miljøet, og de bidrar til global oppvarming dersom de kommer seg ut i atmosfæren.
I Norge er det ulike HFK-gasser i bruk i varmepumpe, avhengig av alder og modell:
- 134a
- R404A
- R507
- R410A
- R32
R32 - den vanligste gassen i dag
Gassen R32 er det du vil finne i nyere varmepumper. Den fungerer som "blodet" i varmepumpen, og sirkulerer kontinuerlig i rørene mellom ute-og innedelen. I dette kretsløpet vil R32 kontinuerlig skifte form, fra flytende form til gassform og tilbake til flytende form igjen.
Selv om R32 er mindre skadelig for miljøet enn de tidligere brukte gassene, er det fortsatt viktig at det ikke lekker ut i naturen.
Siden 2013 ble det ulovlig å montere varmepumpe selv. Siden da må altså alle varmepumpe-montører kunne fremlegge F-gass-sertifikat om du ber om det. Samme gjelder de som utfører service på varmepumpen din.
Etterfylling av gass i varmepumpen
Med service på varmepumpen hvert andre år forlenger du levetiden og ytelsen på varmepumpen. Det er tross alt dyrere å kjøpe helt ny, enn å ta vare på den du har.
Da er det ikke bare etterfylling av gass som blir gjort. Varmepumpe-service innebærer også:
- Sjekk av varmepumpens ytelse
- Kontrollmåling av spenning (strøm/jord)
- Lekkasjekontroll
- Rengjøring av innedel
- Rengjøring av utedel
- Rensing
Med andre ord kan du være helt sikker på at varmepumpen fungerer akkurat slik den skal.
Priser på varmepumpeservice
Er du nysgjerrig på priser på varmepumpeservice? Vel, dette kan du sjekke ved å bruke vår sammenligningstjeneste.
Fyll ut skjemaet under, så sender vi det til flere tilbydere av varmepumpeservice i ditt område.
De ulike aktørene vil komme med sine beste tilbud til deg. Dermed kan du velge det som innebærer best pris og best vilkår.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris