cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Mobilabonnement
4 min lesetid
Sist oppdatert: 16 mai 2024

Hva er forskjellen på 4G og 5G?

Hva er egentlig forskjellen mellom 4G og 5G? Hvor mye raskere er 5G enn 4G? Dette får du svar på i denne artikkelen.
Sammenlign mobilabonnement

Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende

«G» er i denne sammenhengen en forkortelse for ordet «generasjon». For hver generasjon er det nye forbedringer.

I 2022 har vi 5G nettet som nyeste tilskudd.

5G nettet er over 13-14 ganger raskere enn 4G. Men den største oppgraderingen fra 4G ligger i datamengden 5G kan håndtere. Det betyr at 5G legger til rette for at vi kan maksimalisere utnyttelsen av smarthjem, biler, og andre verktøy for deg, bedrifter og samfunn.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om både 4G og 5G.

Lyst på billig mobilabonnement?
Få tilbud fra flere selskaper - Sammenlign og velg det beste.

4G vs 5G - kort oppsummert

Hastigheten på 5G er rundt 13 til 14 ganger raskere enn 4G-nettet. Med andre ord - 5G er lynraskt!

Kapasitet: Det er datamengden 5G håndterer som er den største forskjellen mellom 4G og 5G.

Det betyr mindre overbelastning i nettverket, og er gode nyheter for både deg og bedrifter som vil ta i bruk «tingenes internett» (IoT).

Responstiden på 5G-nett er også så rask at det er nesten helt nøyaktig sanntid. Som åpner for en rekke muligheter innenfor automatikk og fjernstyring.

IoT: «Internet of things»

Tingenes internett er en samlebetegnelse på gjenstander er utstyrt med programvare, elektronikk, sensorer og/eller nettverk som gjør de i stand til å koble seg til hverandre og utveksle data. Et eksempel på dette er et smarthjem, hvor du kan styre både lys, varme, lyd og alarmer fra f.eks mobiltelefonen.

Ultra-lav forsinkelse med 5G

Én ting er at det ikke hakker når du spiller dataspill eller når du sitter i Teams-møter. Lavere forsinkelser bidrar også til forenkle og effektivisere industrier. For eksempel kan fjernstyrte maskiner, som droner, styres med stor presisjon fra lengre avstander.

Et annet eksempel er selvkjørende biler. Slike teknologier vil gjøre færre feil enn menneskelige sjåfører - forutsatt at de kommuniserer med hverandre i sanntid, uten så mye som ett sekunds forsinkelse.

Den presisjonen er noe 4G har vanskelig for å matche.

Industri og transport er derfor bransjer som kommer til å merke den største forskjellen med 5G-nettet.

5G-nettet har større kapasitet

En av funksjonene til 5G-nettet er at deler av nettet kan reserveres. Såkalt skivedelt nett. Det vil si at for eksempel politi, sykehus og andre viktige organer kan ha god kapasitet selv om det er stor trafikk på resten av nettet.

Dette vil som sagt åpne for nye løsninger innen infrastruktur og annet bruk.

4G-router og 5G-router

Mobilt bredbånd blir stadig bedre. Vi har 4G-router som gjør at du kan lage en trådløs WiFi-sone der hvor du har mobildekning. Da kan flere koble seg på med sine datamaskiner og nettbrett.

Dette er for eksempel ypperlig til hytta. For da er du ikke avhengig av kabler og utbygging av nettet - gitt at du har mobildekning i området.

Dessuten er det mer fleksibelt med et mobilt bredbånd. Hvis du ikke er ofte på hytta, er det dyrt å ha et trådløst bredbånd der som du betaler for uten å bruke. Et mobilt bredbånd kan du i det minste ta med deg andre steder også.

Mobiloperatørene selger mobile bredbånd med ulike datapakker, slik at du kan velge etter ditt behov.

I fremtiden kan 5G-router være en løsning for områder som ikke har utbygd fibernett. Dette fordi en 5G-router har større kapasitet og hastighet enn en 4G-router. Derfor kan man få koblet opp alle tingene sine i til den.

Det spekuleres også i at det vil være fastpris-abonnement på 5G-routere, slik som med bredbånd.

5G bidrar til et grønnere samfunn

For deg betyr 5Gs inntreden at bilen din og huset ditt blir litt smartere. Ja, til og med joggeskoene dine kan bli smartere!

5G kommer til å muliggjøre IoT-gjenstander for samfunn og bedrifter, som samler inn viktig data som for eksempel kan bidra til et grønnere og tryggere samfunn.

Dette kan blant annet være data som kan brukes for å forutse nødvendig vedlikehold, overvåke forurensning eller til og med følge med på ekstremvær, og så videre.

Skaff deg tilbud på bedre mobilabonnement

Har du et mobilabonnement som faktisk passer bruken din?

Ønsker du å motta gratis og uforpliktende tilbud på mobilabonnement, kan du bruke skjemaet under.

Vi sender forespørselen til flere selskaper samtidig. Slik får du oversikt og kan velge det beste mobilabonnementet når det gjelder pris og data.

Sammenlign mobilabonnement
Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign mobilabonnement
Få tilbud fra flere mobiloperatører samtidig, helt gratis og uforpliktende