cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 28 juli 2023

Varmepumpe på hytta? Dette trenger du å vite

Ser du etter måter å varme opp hytta på? Da kan en varmepumpe på hytta være en fin løsning. I tillegg til mulighetene for fjernstyring, vil du kunne spare mye penger på varmepumpe sammenlignet med mer strømkrevende former for oppvarming.
En kopp kakao og litt godter sees i en koselig, varm hytte
Å ha en varmepumpe på hytta gir flere fine fordeler som bedret inneklima, energieffektiv oppvarming og kan forebygge fryste rør.

En varmepumpe kan være løsningen for deg som ønsker økt komfort og kostnadseffektiv oppvarming når du er på hytta. Varmepumpe er en energieffektiv form for oppvarming, den renser inneluften og kan i tillegg brukes til avkjøling om sommeren.

Det kan også være penger å spare dersom du allerede bruker strøm til å varme opp hytta. Du kan få opptil 3-4 ganger så mye varme tilbake i forhold til strømmen som brukes.

Og i tillegg finnes det altså muligheter for å fjernstyre varmepumpa på hytta fra der du befinner deg, slik at den er oppvarmet når du er fremme.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er både miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Varmepumpe for norske forhold

Den vanligste varianten blant det norske folk er luft-til-luft-varmepumpe. Her hentes energien fra luften ute. Det betyr at den vil måtte jobbe hardere desto kaldere det blir ute. Både fordi det er mindre varme å hente, og fordi den må gi mer.

Derfor: for å få maks ytelse må du sørge for at du skaffer en varmepumpe som er spesielt egnet for nordisk klima. Noen av de beste fungerer helt ned til -35 °C.

Tips: Sett varmepumpen til å opprettholde grunntemperaturen i hytta på mellom 5 - 10 grader når hytta ikke er i bruk. Varmepumpen bruker som regel mindre energi ved å gå kontinuerlig. I tillegg vil en konstant temperatur gjennom året motvirke frosne rør. Varmepumper har forøvrig et eget system som sørger for avriming. Da slipper du å bekymre deg over frosne rør ved lav temperatur.

Les mer om innstillinger til varmepumpe i denne artikkelen

3 ting å tenke over før du bestemmer deg

For å få maks ytelse ut av varmepumpen og mest igjen for pengene, er det viktig at du går igjennom et par ting først:

  1. Få befaring av en sertifisert montør med kjennskap til klimaet i området
  2. Skal du ha veggmontert varmepumpe eller gulvmodell?
  3. Plassering av varmepumpen

1. Klimaet i området

Det er lurt å skaffe befaring utført av en varmepumpeleverandør som har god kjennskap til området og klimaet der du har hytta.

For eksempel er det ikke sikkert du trenger den største utgaven dersom du har hytte i kystklimaer (eksempelvis sørlandet), med relativt milde og våte vintre.

Men, har du hytte ved sjøen bør du for eksempel være særlig oppmerksom på at varmepumpen din er egnet for saltholdig luft.

Om du skal bygge en helt ny hytte ved sjøen, kan det hende du har mulighet til å skaffe en sjøvarmepumpe istedet. 

2. Veggmontert VS gulvmodell

Selv om veggmontert modell er blant den vanligste løsningen, er det muligheter for å kunne ta en nærmere kikk på gulvmodellen også.

Videre kan du se noen fordeler og ulemper ved å velge gulvmodeller:

Fordeler med gulvmodell-varmepumpe:

  • Bedre egnet for å hindre kaldras fra vinduer (lenke)
  • Regnes av mange å være mer estetisk
  • Oftest mer stillegående enn en veggmodell
  • Funker godt mot gulvkulde

Ulemper med gulvmodell-varmepumpe:

  • Som regel dyrere
  • Større enn en veggmodell
  • Mer støv fra gulv, så må støvsuges oftere, men er samtidig lettere å rengjøre fordi den er i gulvhøyde.
  • Om sommeren vil en veggmodell være gunstig for å få fordelt kulden ut i rommet, fordi kald luft synker

Les mer om gulvmodeller i denne artikkelen

3. Plassering av varmepumpe på hytta

Det er viktig at du får en montør på befaring, som kjenner til klimaet du har hytte i. Da kan dere også gå over andre tekniske spørsmål. For eksempel rundt plassering av varmepumpe.

Varmepumpen bør skjermes fra vær og vind, men fremdeles ha fri tilgang til luft.

Varmepumpe VS panelovner på hytta

Med varmepumpe får du et bedre inneklima enn om du varmere opp med panelovner.

Panelovner/radiatorer gjør at luften i rommet kan bli tørrere, de svir støv og du risikerer hoste, hodepine, tørre øyne og luftveisplager.

Varmepumper er altså ikke bare mer energieffektive, men også et godt valg når det kommer til inneklimaet i hytta.

Oppvarmet hytte ved ankomst?

Har du varmepumpe på hytta vil det ikke være nødvendig å ha et "ring hytta varm" produkt i tillegg. Du kan sørge for at varmepumpen har varmet opp hytta og monitorere statustilstand via SMS eller en dedikert app.

Har du internett på hytta er det enkelt å sette opp WiFi-styring for varmepumpe. Selvsagt krever dette at WiFi´n er skrudd på før du er fremme.

Om du ikke har internett kan SMS-styring være et godt alternativ. Dette er også enkel installasjon, men du vil trenge et SIM-kort til enheten.

Så det er en vurderingssak om du vil ha et eget mobilabonnement til varmepumpa. Det finnes de med månedssum og fri SMS, eller de som man må betale per SMS.

Flere SMS-styringsløsninger kan også styres via app, med bekreftelsesmeldinger som sendes. Dette er vesentlig enklere enn å måtte huske alle SMS-kommandoene selv.

Du kan også bli varslet. For eksempel om strømstans når hytta ikke er i bruk.

Er det ikke dekning i det hele tatt på hytta, er det nok litt verre. Men det skader ikke å spørre forhandleren om råd.

Vurderer du varmepumpe på hytta?

En varmepumpe gir ikke bare bedre komfort på hytta. Lar du den holde på kontinuerlig gjennom året holdes også innetemperaturen jevn hele året, slik at risiko for fuktskader reduseres og bygningskroppen bevares.

Varmepumpen kan altså stilles til å holde en grunntemperatur på mellom 5-10 °C når hytta ikke er i bruk, og dersom du har innlagt vann kan du dermed frostsikre hytta med varmepumpen.

Men det er viktig at du skaffer en befaring før varmepumpen monteres. Da vil du få gode råd og tips om hvilken varmepumpe du trenger til klimaet der hytten er, plassering av varmepumpen, vedlikehold og bruk.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas jobbet som innholdsleder hos oss tidligere. Han har bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og hadde som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med nettopp dette. Ja, rett og slett hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer