Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 13 august 2024

Billig varmepumpe? Vurder luft-til-luft-varmepumpe

Dersom du ønsker en varmepumpe i boligen din, og ønsker å skaffe deg oversikt over hvilke typer varmepumper som er billigst er du kommet til rett sted. I denne artikkelen kan du lese mer om den billigste typen varmepumpe: luft til luft varmepumpen.
Spar penger på oppvarming med luft til luft varmepumpe

Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Er du på jakt etter en billig oppvarming kan varmepumper definitivt være noe å se nærmere på.

Det finnes ulike typer varmepumpesystemer, og i denne artikkelen skal vi ta en titt på det generelle prisnivået til de ulike typene, hvorfor du ikke må hoppe på det "første og beste" du finner, og hvilke egenskaper ved boligen din som er viktige å ta hensyn til for optimal ytelse.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

Pris på ulike typer varmepumper

Videre kan du få et raskt overblikk over prisnivået til de ulike varmepumpesystemene.

Luft til luft varmepumper

Luft-til-luft varmepumper er den vanligste typen varmepumpe i norske hjem, og også den rimeligste.

Disse begynner gjerne på rundt 7.000 kroner + 5.000 kroner for montering. Dersom du skal ha mer enn én innedel i huset må du betale mer.

PS: mange leverandører oppgir totalprisen med monteringen inkludert i sine priser.

Luft-til-vann-varmepumpe 

Koster gjerne fra rundt 60.000–130.000 kroner, og har i tillegg en dyrere montering dersom du ikke allerede har vannbåren varme i boligen.

Vann til vann varmepumper (bergvarme)

Kan fort koste 120.000 kroner og oppover + en kostbar montering, da det blir mye graving. Om du i tillegg trenger å installere vannbåren varme i huset vil det fort koste enda mer.

Som du ser, er altså luft til luft varmepumpe den billigste. Videre i denne artikkelen tar vi altså for oss denne typen varmepumpe.

Men obs! Før du hopper på den billigste luft til luft varmepumpen du finner, er det viktig at den samsvarer med dine behov. I neste avsnitt får du en innføring i hva du må se etter.

Unngå bomkjøp - se etter disse faktorene

Før du kjøper den billigste luft til luft varmepumpen du finner, må du påse at den faktisk dekker oppvarmingsbehovet ditt.

  • Hvor stort areal skal innedelen varme opp?
  • Hvor i landet bor du? På sørlandet, med mildere kystklima, eller nordover, med kaldere klima?
  • Hvordan er tilstanden på boligen din? Er den godt isolert, eller har den mange lukkede rom?
  • Hvilke andre funksjoner trenger du? Wi fi -styring? Er lydnivå ekstra viktig?

Størrelse på varmepumpene

En varmepumpe fungerer aller best godt isolerte boliger med åpen planløsning.

  • En stor/dårlig isolert bolig kan kreve en kraftigere pumpe på 3-7 kW
  • Er boligen liten, eller godt isolert, kan 2-3 kW være nok

Har du derimot mange vegger og dører som hindrer gjennomstrømningen av luft, kan det fort bli kaldt hjemme hos deg om du har skaffet en lite effektiv varmepumpe. Det kan bety at du trenger en større varmepumpe enn det du kanskje hadde tenkt på forhånd.

Underdimensjonert VS overdimensjonert varmepumpe

Med underdimensjonert varmepumpe menes en varmepumpe som gir for liten varmeeffekt i forhold til arealet som krever oppvarming.

Det resulterer i at den sliter med å varme opp tilstrekkelig. Varmepumpen må jobbe hardere og sjansene for slitasje øker. En overdimensjonert varmepumpe er på sin side heller ikke et pluss dersom du vil ha kostnadseffektivt anlegg.

Sjekk SCOP på energimerkingen

Varmepumpen er generelt energieffektiv, noe som betyr at den gir deg mye varme i forhold til hvor mye den bruker av strøm.

For å se hvor effektiv varmepumpen er bør du se etter SCOP (årsvarmefaktor) på energimerkingen. SCOP forteller hvor energieffektiv en varmepumpe er igjennom et år, og er derfor mer relevant enn COP å se på, da den tar hensyn til svinginger i luftfuktighet og utetemperaturen igjennom året. 

Jo høyere tall - desto mer effektiv er varmepumpen.

COP (Coefficient of Performance)

På norsk kalles dette gjerne «varmefaktor». Sier noe om hvor mye varme du får for hver watt. Har du en COP på 5 vil du for hver krone du bruker, få varme tilsvarende 5 kr.

Klimasoner

Husk! Produsenter av varmepumper er bare pålagt å oppgi SCOP-tall for tempererte soner. Sjekk derfor om modellen gir god nok effekt der du bor.

Ikke alle klimasoner krever de dyreste toppmodellene til oppvarming, derfor kan du ved å identifisere dette, velge en varmepumpe som passer nettopp dine behov og lommebok.

3 ulike klimasoner:

  • Varm klimasone 
  • Middels eller temperert varmesone har en årsmiddeltemperatur på 10,0 °C. 
  • Kald klimasone tilsvarer en årsmiddeltemperatur på 5,3 °C. 

Energimerking

På energimerket vises klimasone, COP/SCOP og karakteren for oppvarming (årsvarmefaktor) og kjøling (effektivitetsfaktor). Dette merket er obligatorisk for alle varmepumper. Karakterskalaen går fra energiklasse A+++ til D. Du kan lese mer om energimerking i denne nyttige artikkelen.

Aircondition: en ekstra fordel med luft-til-luft

Visste du at du kan bruke luft til luft varmepumpen til kjøling om sommeren også?

Å bruke varmepumpa til kjøling har flere fordeler:

  • Mye mer effektiv kjøling enn vifte (vifte flytter kun på luften, den nedkjøles ikke)
  • Du gjør en innsats for miljøet med varmepumpe
  • Bruker mindre energi enn klassisk aircondition
  • Kjøling med varmepeumpe koster gjerne mindre enn mange tror

Tilleggstips: Kombiner kjøling fra luft til luft varmepumpen med solskjerming som effektivt holder varmen ute og som gjør at du sparer enda mer på å kjøle. Vil du vite mer om hva slags solskjerming som best reduserer unnslipp av varme? Da anbefaler vi at du begynner med å lese denne artikkelen.

Billig varmepumpe? Sammenlign tilbud fra flere aktører

Siden varmepumper er så energieffektive, kan du etter rundt 6 år ha tjent inn kostnadene du måtte ut med ved anskaffelsen.

Om du i tillegg benytter deg av vårt skjema kan du motta og sammenligne ulike tilbud fra flere anerkjente leverandører. De vet alle at de kjemper om deg som kunde, og vil dermed gi deg sin beste pris på varmepumpen.

Der er det potensielt enda mer penger å spare, samtidig kan du få gode råd underveis, til både plassering, drift og vedlikehold av varmepumpen. Da er du trygg på at du skaffer den varmepumpen som yter maksimalt i forhold til dine behov.

Spar penger på oppvarming med luft til luft varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger på oppvarming med luft til luft varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?