Derfor skal vi, så godt det lar seg gjøre, gå gjennom fordeler og ulemper med varmepumpe, og oppsummere det på slutten av artikkelen.
Forhåpentligvis vil du da få et mer nyansert bilde av varmepumper, og føler deg kanskje litt tryggere på at du velger riktig. Kanskje finner du ut at det er en annen varmekilde som passer deg bedre.
I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i luft-til-luft-varmepumpe, som er den vanligste i Norge, men vi har også samlet inn lister for flere typer mot slutten av artikkelen.
Er du nysgjerrig på denne eller en av de andre typene varmepumpe, kan du også snakke med en eller flere varmepumpeleverandører, som kan svare på spørsmålene du måtte ha.
Billigere strømregning?
Det at du får billigere strømregninger er ikke nødvendigvis et argument som er gjeldende for deg.
Billigere strømregning forutsetter at du har brukt strøm til oppvarming tidligere, som for eksempel panelovner. Er hovedkilden til oppvarming ved, må du regne hvor mye du sparer på å kutte ned på dette.
Men siden en varmepumpe gir mye varme fra energien den blir tilført, så kan den kalles energieffektiv.
Du bør også tenke over at du får gjort monteringsjobben av profesjonelle aktører, og at du har en god serviceavtale. Varmepumpen både varer lenger og fungerer mer effektivt om den blir vedlikeholdt.
Sammenligner du varmepumpe-leverandører kan det få positivt utslag på både pris og vilkår, slik at du raskere tjener inn investeringen din.
Hvis du vil spare enda mer penger på strøm, kan du sammenligne strømavtaler her.
Varmepumpe-støy
Støy er sjeldent eller aldri en fordel. Det er en vifte som jobber i en varmepumpe, og det blir det støy av. Noen modeller bråker mer enn andre, og her gjelder det å være bevisst på hva man kan forvente av modellen man kjøper.
Kjøper du for eksempel en varmepumpe-gulvmodell, så vil den som regel bråke mindre enn en varmepumpe-veggmodell.
Dette er fordi viften ofte er større i gulvmodellen, og derfor trenger færre omdreininger enn en mindre vifte. Men veggmodellene begynner å komme langt, og de blir stadig mer stillegående.
Hvis du er noen som er oppmerksom på lyder, bør du definitivt høre med varmepumpeleverandøren din av hva slags desibel-nivå du kan vente deg av din varmepumpe.

Miljøtiltak
Både Enova og Naturvernforbundet anbefaler varmepumpe som miljøtiltak. Dette er fordi de regnes som energieffektive og gir deg mye varme på den energien du tilfører den.
Dette gjelder særlig om du har brukt elektrisitet som oppvarmingskilde fra før. Sammenlignet med en panelovn kan en varmepumpe gi flere ganger så mye varme som du tilfører den strøm.
For å spare enda mer, bør du sjekke om du har den beste strømavtalen.
Nå er ikke vedfyring regnet for å være spesielt miljøfiendtlig heller, med mindre du fyrer feil. Dette ser du på røyken ute, desto lysere den er, desto mindre forurensende er den for nærmiljøet.
Man kan også debattere fra et miljøperspektiv at selv om Norge produserer ren og fornybar strøm, så importerer vi også fra Europa. Deriblant fra kull- og oljekraft.
Men ifølge Faktisk.no, er tallene for dette langt lavere enn tidligere spekulert, og det aller meste av strømmen vi bruker i Norge er fornybar.
Olje eller parafin er derimot ikke miljøvennlig, men som du sikkert har fått med deg, er det forbud mot oljefyring fra 2020.
Luft-til-luft-varmepumpe – fordeler og ulemper
Det kan være enda flere argumenter for og imot, kanskje noen som gjelder særlig for deg. Det er ofte såpass individuelt med varmepumper.
Derfor er det lurt å få inn en fagperson så tidlig i prosessen, som forstår dine behov og forventninger. En befaring er som oftest gratis, og du kan lære mye av det. Ha gjerne flere leverandører på befaring, så kan du velge den beste varmepumpen.
Luft-til-luft-varmepumpe – fordeler
- Det finnes varmepumpe-modeller som har filter som renser lufta og er bedre for inneklimaet
- Mye varme igjen for energien man tilfører den
- Enkel installasjon, og koster relativt lite
- Kan brukes til avkjøling om sommeren
- Komfortabelt, fordi den varmer jevnere enn for eksempel vedovn, som man må fyre opp hver morgen.
- Termostatstyring, men skru av autofunksjonen, da dette kan gjøre at varmepumpen prøver å kjøle ned rommet den har varmet opp.
Luft-til-luft-varmepumpe – ulemper
- Punktoppvarming, det vil si at du må være påpasselig med hvor varmepumpen blir installert, ettersom varmen må kunne strømme til så store deler av boligen som mulig. Noen velger derfor varmepumpe med 2 innedeler for å dekke flere etasjer.
- Man må forvente et visst støynivå inne og ute, men mengden støy varierer fra modell til modell.
- På særlig kalde dager fungerer varmepumpen dårligere og da er man avhengig av ekstra oppvarmingskilder, men du trenger ikke skru av varmepumpen, for sirkulasjonen fra den vil være med på å spre varmen fra for eksempel vedovnen utover i boligen.
Luft-til-vann-varmepumpe – fordeler og ulemper
Luft-til-vann-varmepumpe er et godt alternativ til luft-til-luft, men det krever litt mer. Har du ikke et vannbårent distribusjonssystem for varme fra før, via for eksempel gulvvarme eller radiatorer, krever det større oppgraderinger i boligen.
Har du et slikt vannbårent system fra før vil investeringen være en hel del lavere.
Uansett, her er noen fordeler og ulemper.
Luft-til-vann-varmepumpe – fordeler
- Kan brukes til oppvarming av tappevann
- Jevnere temperatur og fordeling av varme gjennom huset
- Fleksibelt, da du kan velge mellom radiator, gulvvarme osv.
- Unngår viftestøy i oppholdsrom, ettersom den installeres til varmtvannsberederen og en fordeler
- Større besparelse i energibruk enn luft-til-luft, men koster mer å skaffe seg. Som plaster på såret er det billigere enn vann-til-vann-varmepumpe igjen.
- Vannbåren varme er anbefalt av Norges astma- og allergiforbund, fordi det blir mindre transport av støv og dermed bedre inneklima.
- Relativt rimelig hvis du allerede har et system for vannbåren varme i huset
Luft-til-vann-varmepumpe – ulemper
- Behov for en ekstra varmekilde når kulden er som verst. Hvor lav temperatur det kan være før det går utover effektiviteten er forskjellig fra modell til modell.
- Den må også avrime seg selv når det er kaldt, som igjen går utover effekten.
- Støy må man regne med, men den er ikke plassert i oppholdsrom.
- Koster mer enn en luft-til-luft-varmepumpe, men mindre enn væske-til-vann-varmepumpe
- Omfattende å installere et vannbårent system dersom du ikke har det, bør i så fall være snakk om å bygge ny bolig eller større arbeider i boligen du har.

Væske-til-vann-varmepumpe – fordeler og ulemper
Som med luft-til-vann, så er væske-til-vann-varmepumpe avhengig av et vannbårent distribusjonssystem for varme i boligen.
Væske-til-vann-varmepumpe er et begrep som dekker bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe og jordvarmepumpe.
Det kan være en stor investering dersom du ikke har det fra før, og egner seg best dersom det er snakk om oppføring av nytt bolig eller større oppgraderinger av eksisterende.
Enten du har vært inne på tanken, eller ikke, her er noen fordeler og ulemper som kan være til hjelp.
Væske-til-vann-varmepumpe – fordeler
Generelt:
- Mer effektiv energibruk enn luft-til-luft-varmepumpe, fordi varmefaktoren er jevn gjennom hele året. Varmekildene holder seg stabile gjennom året, mens luft jo svinger mye og kan bli veldig kaldt.
- Ingen støy utendørs
- Utedelen ligger skjult
- Sikker i drift, og varer lenger enn luft-til-luft-varmepumpe
- Kan også brukes til oppvarming av tappevann
Bergvarmepumpe:
- Utedelen tar liten plass
- Leverer nesten gratis kjøling om sommeren, såkalt frikjøling
Jordvarmepumpe:
- Billigere å installere enn bergvarmepumpe
Sjøvarmepumpe:
- Som regel rimeligere å legge i sjø enn i borehull
- Jevn temperatur gjennom hele året fordi sjøvannet er varmt
Væske-til-vann-varmepumpe – ulemper
Generelt:
- Relativt dyrt å anskaffe, særlig om boligen ikke allerede har et vannbårent distribusjonssystem for varme.
- Krever bergvarme, jordvarme eller vann. Alle disse forutsetter krav til beliggenhet. Dersom det ikke lar seg gjøre kan du vurdere luft-til-vann-varmepumpe, ettersom luft er overalt.
Bergvarmepumpe:
- Særlig kostbart om du bor i et område med mye jord, leire og annen løsmasse
- Varmeeffekten kan avta om brønnen ikke er riktig dimensjonert, altså må den ikke være for grunn eller ha for lite tilsig av grunnvann
Jordvarmepumpe:
- Tar mye plass arealmessig under bakken, og må ta hensyn til planterøtter.
- Er anlegget for lite kan jorda fryse og sørge for lavere ytelse og effekt.
- Luftlommer kan oppstå mellom kollektorslangen og jorda når jorda fryser og tiner, som kan påvirke ytelse og effekt.
Sjøvarmepumpe:
- Det kan gro og fryse på kollektorslangen i sjøen, som kan påvirke ytelsen. Pass på å få riktig dimensjonert anlegg for å unngå isingen.
- Kollektorslangen er værutsatt, med tanke på at det kan blåse en del ved sjøen.
- Tillatelse må innhentes, og man må sørge for å ikke legge den slik at en kommer i konflikt med ankringsplasser for båter
Skal du ha varmepumpe?
Fyrer du med ved kan det trekke ned at du må lagre den et sted, og har du egen skog må du både hogge, kappe, kviste, kløyve, lø og la den tørke, før du tar den med inn og fyrer opp i peisen.
På en side er det deilig å slippe alt det, mens på den andre siden kan man jo si at ved varmer deg hele året gjennom arbeidet med den. Dessuten får du vært ute og du holder deg i fysisk aktivitet.
Poenget er at det er til slutt du selv som må føle på hva som veier mest, men har du først bestemt deg for å skaffe deg varmepumpe, vil du neppe betale mer enn du behøver.
Derfor har vi gjort det mulig å komme i kontakt med flere varmepumpe-leverandører samtidig, så du kan sammenligne deres tilbud. Da vet de at du er i kontakt med flere, og vil gi seg sin beste pris for varmepumpen for å få nettopp deg som kunde.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris