Levetid varmepumpe: slik får du den til å vare lenger
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.
Forventet levetid på luft til luft-varmepumpe
Med riktig montering, jevnlig vedlikehold og normal bruk, bør du forvente at en luft til luft varmepumpe varer i minst 12-15 år. Den lever gjerne enda noen år lenger om du er flink med vedlikehold og service.
For å opprettholde varmepumpens forventede levetid, er det flere ting du kan gjøre selv.
Noen av tingene du kan gjøre for å forlenge varmepumpens levetid er:
- Rense og bytte filtre jevnlig
- Rengjør innedel og utedel for smuss, støv, skitt og annet.
- Skaffe et varmepumpehus. Dette er et lite bur eller tak som kan plasseres rundt utedelen for å beskytte den mot vær og vind. Det er viktig at det ikke hindrer varmepumpens lufttilførsel.
- Sette deg grundig inn i bruksanvisningen og montørens instruksjoner, slik at du ikke bruker varmepumpa feil eller rengjør den feil.
- Påse at det ikke ligger for mye snø rundt varmepumpa, eller annet som dekker for.
- Ha varmepumpeservice, eksempelvis hvert andre eller tredje år.
Les mer: Vedlikehold av varmepumpe: dette må du gjøre
Luft til vann-varmepumpers levetid
Når det gjelder luft til vann-varmepumpe og væske til vann-varmepumpe, er det aller mest gunstig for deg som allerede har et vannbårent varmesystem i boligen.
Rørene som sirkulerer vannet rundt i huset anslås å ha en levetid på 80-100 år, mens selve varmepumpen anslås å ha 12-15 år levetid.
Dette fordi den, som med luft-til-luft-varmepumpe, må plasseres ute for å ha tilgang til luft. Da er det godt å vite at man kan enkelt bytte ut varmepumpen uten å måtte gjøre noe med rørene i gulv og/eller radiatorer.
Har du allerede oljefyr knyttet til vannbåren varme kan dette eller væske-vann-varmepumpe være en god erstatning, ettersom du da ikke trenger de store inngrepene i huset, da det meste allerede er tilrettelagt.
Levetid på væske-vann-varmepumpe
I motsetning til luft-til-luft-varmepumpe og luft-til-vann-varmepumpe, henter væske-vann varmepumpen (også kalt bergvarmepumpe) energien fra under bakken.
Du kan regne med rundt 20 år levetid på en god væske-til-vann-varmepumpe, også her med forbehold om riktig montering, vedlikehold og bruk.
Ettersom et slikt system gjerne graves ned på tomta di, er det ekstra viktig å vite hva slags garantier du har, om du skulle trenge å få det gravd opp igjen.
Har du overtatt et hus med eksisterende varmepumpe?
Om du har kjøpt bolig som fikk en varmepumpe installert midt på 2000-tallet, lurer du kanskje på om det er lurt å bytte den ut med en ny?
Vel, med bra vedlikehold kan varmepumper leve lenger enn standarden på 12 år, så om varmepumpen kun trenger en ny vifte eller filtre, kan det kan alltids være verdt et forsøk å bytte ut disse først.
Slike komponenter er nemlig ikke spesielt dyre. En service på varmepumpe koster i tillegg normalt rundt 2.000 kroner, så det kan være lønnsomt å forsøke dette dersom varmepumpen ikke er for gammel.
Men om selve kompressoren er sliten/ødelagt, er det derimot bedre å kjøpe en ny varmepumpe.
Varmepumper installert før 2013
Om du kjøper en bolig hvor varmepumpen ble installert før 2013, bør du sjekke at den er montert riktig. Før 2013 var det nemlig tillatt å montere varmepumper selv, og derfor kan det hende at varmepumpen er feilmontert.
Garanti på varmepumpe
For varmepumper gjelder Forbrukerkjøpsloven i inntil 5 år etter leveranse. Samme gjelder for monteringen.
Det kan være lurt å handle både varmepumpe og montering av samme varmepumpe-leverandør. Da vil du i større grad unngå tvister rundt hvem som har ansvar for garantien.
Da går du alltid til den du kjøpte av, med mindre bedriften har opphørt, da går du til distributøren bak leverandøren.
Hva man kan kreve reklamasjon på, varierer fra produkt til produkt, men ofte er det snakk om produksjonsfeil, monteringsfeil eller mangler. Her er noen ting som typisk ikke dekkes, hentet fra Toshiba sine hjemmesider:
- Installasjon eller reparasjon utført av folk uten riktig sertifisering, samt bruk av ikke-godkjente reservedeler.
- Feil bruk, manglende vedlikehold eller tilsyn i henhold til instruksjoner fra både montør og brukermanual.
- Normal slitasje, eller feil som skyldes saltholdig luft. Derfor er det viktig å ha en varmepumpe som passer til klimaet der du bor.
- Stans og skader som følge av spesielle værforhold.
- Produkter solgt utenom godkjent forhandler i Norge.
- Skader påført bygningen, følgeskader samt forsikringskrav og lignende.
- Problemer etter demontering.
Varmepumpe-forsikring
Noen varmepumpe-leverandører tilbyr forsikring til varmepumpe. Disse dekker ting som ikke er dekket av garantien og reklamasjonsretten.
For eksempel dekker Toshiba sin varmepumpe-forsikring skader fra spesielle værforhold som snøstorm og lydnedslag.
Slike forsikringer fungerer gjerne slik at du betaler en engangssum som varer over et bestemt antall år. Deretter kan du kjøpe ny forsikring igjen når denne perioden er omme.
Ikke vær redd for å snakke med varmepumpeforhandleren om hva som egentlig dekkes, og sørg for at hele anlegget dekkes.
Før du bestemmer deg for om du skal investere i en varmepumpe-forsikring, kan du vurdere om du skal se om du allerede har den dekket via husforsikringen din, eller lignende. Da slipper du i så fall å være dobbeltforsikret.
Huskeliste for luft-til-luft-varmepumpe – levetid og garanti
Når du har valgt deg en leverandør med god pris og vilkår, bør du få så mye som mulig skriftlig. Enova har utarbeidet en huskeliste for hva du bør få skriftlig og spørre om. Hele listen finner du her, mens deler av den kan du se under:
- Be om prisen, inkludert monteringen.
- Sjekk om monteringen inkluderer en etterkontroll av anlegget.
- Alle løfter fra leverandøren bør være med i en skriftlig kontrakt.
- Det er lettere å avklare forhold rundt garantier, service og deler hos en fagforhandler.
- Be om skriftlig brukerveiledning for drift av anlegget, helst på norsk.
- Sjekk hva slags vedlikehold som må til for å få god driftssikkerhet. Typisk vedlikehold kan være å bytte filtre.
- Sjekk antatt levetid, du bør kunne regne med 10-15 år.
- Sørg for at pumpen er stor nok for ditt behov, vanlig varmeytelse er på 4 til 7 kW.
- Sørg for at varmepumpen er tilpasset norsk vinter, og derfor at den har varmekabel i bunnpane/dreneringskanal. Sjekk om den tåler salt i luften, om du bor langs kysten.
- Sjekk at pumpen har trinnløs regulering/inverter.
Huskeliste for luft-vann-varmepumpe og væske-vann-varmepumpe – levetid og garanti
Et råd fra Enova er å be om tilbud fra to eller flere varmepumpeleverandører, det gjelder også for disse to typene varmepumpe. Enova har laget en liste over ting å huske på når du skal kjøpe denne typen varmepumpe:
- Skriftlig kjøpekontrakt, som blant annet inneholder kjøpesum (inkl. mva.), leveringsbetingelser, leveringsdato, betalingsbetingelser, håndtering av avvik fra tilbud/ kontrakt, samt håndtering av eventuelle tvister.
- Skriftlig garanti for varmepumpens varmefaktor og anleggets årsvarmefaktor ved ulike temperaturer på varmekilde og distribusjonssystem. Det anbefales å installere strømmåler og varmemåler.
- Skriftlig garanti som dekker alt utstyr og installasjonsarbeid inkludert eventuell feilinstallasjon av komponenter. Noen leverandører har garanti som er mer omfattende enn reklamasjonsretten på 5 år som alle forbrukere har krav på.
- Skriftlig serviceavtale som blant annet innebærer at leverandøren foretar en tett oppfølging av anlegget i oppstartsperioden.
- Skriftlig dokumentasjon som gir komplett beskrivelse av anlegget, med detaljert spesifikasjon av alle komponenter og systemkoblinger.
- Skriftlig brukerveiledning som viser hvordan anlegget skal drives og reguleres, helst på norsk.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris