Forsikring
5 min lesetid
Sist oppdatert: 09 mai 2024

Hva er forsikringspremie?

Forsikringspremie er det samme som forsikringspris. For å kunne ta gode valg om hvilken forsikring som er best, bør du kunne det grunnleggende først. Dette skal vi gå gjennom i denne artikkelen.
Spar tusenvis på forsikringene
Istedenfor å droppe sjokoladen på vei hjem fra jobb: spar tusenlapper på å få lavere pris på forsikringene.

Forsikringspremie er den prisen du betaler for forsikring. Vi kunne like gjerne kalle det forsikringspris.

Det er mye rundt forsikring som kan virke litt forvirrende. Vi ønsker å gjøre informasjon om forsikring litt mer tilgjengelig - også for du som kanskje ikke jobber med det til daglig.

I denne artikkelen tar vi for oss ordet forsikringspremie, og temaer som rabatt og tilbakebetaling av forsikringspremie.

Se om du kan få lavere forsikringspremie!
Få tilbud fra flere forsikringsselskaper og se hvor mye du kan spare på forsikringene dine.

Definisjonen av forsikringspremie

I de fleste sammenhenger betyr premie at du har vunnet noe, men når det kommer til forsikringer er det derimot snakk om å måtte betale noe.

Forsikringspremier betales før en eventuell skade skjer. Forsikringspremie kan derfor oppsummeres som en føre var-overføring av risiko knyttet til tap og skade av gjenstand.

Når du inngår en forsikringsavtale, er det to parter som forplikter seg til avtalen.

Du som forsikringstaker er forpliktet til å betale inn en bestemt sum til forsikringsselskapet. Dette er en årlig sum som kan deles opp i flere terminer.

Forsikringsselskapet, er på sin side forpliktet til å utbetale erstatning for tap eller skader for det forsikringen skal dekke.

Forsikring virker som en slags "økonomisk beskyttelse" dersom du skulle oppleve uhell, tyveri eller skade på noe du eier. 

Tiltak som gir deg billigere forsikring

Hva som bestemmer forsikringspremien avhenger av hva du vil ha forsikret, og hvor god dekning denne forsikringen har.

Andre ting som er med på å bestemme beløp på forsikringspremie er risiko. Hvis du for eksempel installerer en FG-godkjent boligalarm i hjemmet, kan du for eksempel få lavere pris på forsikring, fordi det er lavere risiko for innbrudd.

Har du råd til å betale mer i egenandel dersom det faktisk skjer noe med bilen? Gjør du dette kan du redusere forsikringspremien.

Har du råd til å betale mer i egenkapital dersomd er skjer noe med bilen? Gjør du dette reduseres forsikringspremien.
Har du råd til å betale mer i egenkapital dersom det skjer noe med bilen? Det kan i så fall redusere forsikringspremien.

Tilbakebetaling av forsikringspremie

Hvis du velger å si opp eller flytte en forsikringsavtale midt i perioden du har betalt for, kan du få tilbakebetaling for det du har betalt i forsikringspremie, eller deler av det.

Hvor stort beløp selskapet betaler tilbake, kommer an på hva slags betalingsordning du har på forsikringen din. Har du betalt for hele året, vil du få tilbakebetalt tilsvarende for de månedene som er igjen av forsikringen.

Har du derimot delt opp forsikringpremien din i terminer, som for eksempel i månedlig beløp, vil du naturligvis ikke få tilbetalt noe for resten av året, ettersom du ikke har betalt for det enda.

Oppsigelsestid på forsikringer, er ofte på 30 dager etter du har varslet om oppsigelse av avtalen. Det er likevel mulig å flytte forsikringer hele året, men legg merke til om forsikringsavtalen din har en bindingstid.

Prisen varierer i markedet hele tiden, så det kan være mye å spare på å sjekke tilbud på forsikringer med jevne mellomrom.

Sjekk om du kan få rabatt på forsikringene dine
Motta tilbud og se om du kan få en bedre pris på dine forsikringer

Hvordan regne rabatt på forsikringspremie?

Det er flere måter å få rabatt på forsikring, men hvor mye rabatt det er snakk om, varierer en del fra selskap til selskap.

Derfor kan det lønne seg å ta en kikk på hva du må betale for forsikring hos flere ulike selskaper. Å samle forsikringene dine i ett selskap, kan gi deg opptil 20 % rabatt.

Er du medlem av en fagforening eller annen organisasjon er det ofte gode rabattavtaler å få blant medlemsfordelene.

Før du får tilbud fra en eller flere forsikringsselskaper, bør du sjekke om du allerede har forsikringer gjennom fagforeningskontingenten din. Da sparer du mer penger på å ikke være dobbeltforsikret.

Ellers kan som nevnt endel sikkerhetstiltak gi deg rabatt på ulike forsikringer. Dette gjelder særlig for forsikring til bil og bolig.

Du kan også øke egenandelen for å få rabatt. Det vil si at du betaler mer i egenandel når uhellet først er ute, men du har en lavere forsikringspremie. 

Et godt råd kan være å ta pengene du sparer på en ny forsikringsavtale, og putte de på en bufferkonto, slik at du er forberedt på en eventuelt høyere egenandel.

Hva burde forsikres?

Det du selv enkelt kan erstatte, er det ikke nødvendig å ha en forsikring til.

Tenk over summen av å måtte erstatte flere ting på en gang. Det kan fort bli dyrt og overveldende. For eksempelvis hvis du mister all bagasje - da er det lurt med reiseforsikring. Eller om det blir vannlekkasje, fuktskader, brann eller innbrudd i leiligheten din.

Er du usikker på hvilke forsikringer du trenger og ikke? Denne artikkelen kan kanskje gi deg svarene du trenger. 

Kan du betale mindre i forsikringspremie?

Størrelsen på en forsikringspremie varierer blant annet ut ifra hva du skal forsikre, hvor omfattende dekning du vil ha, og hvor stor risiko det er for skade eller tap.

Når du har kartlagt alt dette, kan du få tilbud fra forsikringsselskap.

Husk at du kan få rabatt når du har flere forsikringer hos samme forsikringsselskap. Vi har derfor prøvd å gjøre det lettere for deg å gjøre nettopp dette.

Få tilbud på forsikring

I vårt skjema kan du fylle inn hvilke forsikringer du trenger. Vi sender det videre til flere forsikringsselskap samtidig, og etter kort tid vil de komme med tilbud.

Da er det enklere å sammenligne tilbud, dekning og prisen fra flere forsikringsselskap samtidig.

Dette er en gratis og uforpliktende tjeneste. De ulike forsikringsselskapene, vet at du er i kontakt med flere andre samtidig, og vil derfor prøve å gi deg sin beste forsikringsavtale.

Betaler du mer enn du trenger? Tilbud om forsikring fra andre forsikringsselskap kan også være hjelpsomt om du vil forhandle med selskapet du allerede har forsikringene dine hos.

Spar tusenvis på forsikringene
Istedenfor å droppe sjokoladen på vei hjem fra jobb: spar tusenlapper på å få lavere pris på forsikringene.
Tilbakemelding fra brukere
 • Lett å velge forsikring når alle gir pris ut i fra like forutsetninger. Årlig forsikringpremie var i mitt tilfelle kr 8880.-. Nå har jeg en årlig premie på kr 6240.-. Jeg sparte kr 2640.-!
  Ingrid B. Karlsen
 • Enkel og bra side. Sparte 5500 kr på forsikringene i året etter å ha brukt tjenestetorget på anbud til forsikringer. Meget fornøyd!
  Tonny Hovland

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar tusenvis på forsikringene
Istedenfor å droppe sjokoladen på vei hjem fra jobb: spar tusenlapper på å få lavere pris på forsikringene.

Spørsmål og svar om forsikringspremie