cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Forsikring
4 min lesetid
Sist oppdatert: 13 februar 2024

Vannlekkasje – hva gjør jeg nå?

En vannlekkasje kan oppstå på flere måter. Enten det er feil med rørene, eller om vann kommer inn via utett byggverk og tak. Lekkasjen kan gjøre store skader på boligen din. Derfor gjelder det å reagere i tide.
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig

En vannlekkasje oppstår ofte enten utenfra på grunn av utett bygningsmasse, eller som et resultat av et rørbrudd inne i boligen

De fleste av vannskadene i Norge skyldes rørlekkasjer.

Rørlekkasjer kan komme av alderdom, ufaglært arbeidskraft, at det har blitt valgt feil rør til boligen, eller at rørene har hatt produksjonsskader.

Nedenfor finner du en liste over hva du bør gjøre for å begrense skadeomfanget av en vannlekkasje, men her de første tre stegene du burde gjøre:

  • Stoppe tilførsel av vann
  • Hindre vann i å spre seg
  • Varsle om hva som har skjedd

7 steg for å begrense skadeomfanget

Så fort du oppdager vannlekkasjer, uansett hvilket rom det er, bør du prøve å begrense skadeomfanget så raskt som mulig. Her er en mer utfyllende liste over hva du burde gjøre:

  • Stopp vanntilførselen: bruk stoppekranen og prøv å identifisere kilden til lekkasjen og eventuelle isoleringsventiler.
  • Ved store mengder vann: Skru av strømmen, så lenge det er trygt.
  • Fjern gjenstander som står i fare for å bli skadet under vann.
  • Prøv å fjern så mye vann som mulig for å få ned luftfuktigheten, og hindre at vann trekker inn i materialer. Mugg kan også utvikle seg raskt om du ikke får tørket skikkelig. En avfukter kan hjelpe. 
  • For større mengder vann kan du leie en pumpe.
  • Kontakt forsikringsselskapet ditt så tidlig som mulig. De kan hjelpe deg med å finne ut hvem du bør kontakte for hjelp.
  • Eventuelt kontakt rørlegger, vaktmester eller andre firmaer innen skadeservice for å utbedre skaden.
Er forsikringen din god nok?
Få tilbud fra flere forsikringsselskap, og sammenlign pris og vilkår. 

Vannlekkasje på bad

Skader på badet kan oppstå av flere grunner. Enten det er snakk om skader som skyldes utdatert bad, dårlig utført arbeid eller dårlige materialer.

Da er det viktig at du bruker sertifiserte håndverkere. Slurvete arbeid fører ikke bare til skader på badet, men også store følgeskader. Bor du for eksempel i blokk, kan vannet trenge ned til naboen. Hvis du bor i et hus med flere etasjer, kan vannskaden trenge ned til underetasjen.

I tillegg kan fukt raskt lede til muggdannelse. Det er ikke alltid så lett å oppdage heller, og det kan gå en stund før man får utbedret skaden. Du bør sjekke om du har forsikring mot sopp og fuktskader.

Hva slags vannskade dekker forsikringen?

Forsikringen vil som regel dekke plutselige feil. Feil materialer, konstruksjon eller montasje vil derimot være vanskeligere å få dekket.

Har du fått skader på huset som følge av vanninntrengning på grunn av ekstrem nedbør, flom eller rørbrudd er du dekket av husforsikringen.

Akkurat hva som blir dekket er vanskelig å si. Det spørs hvilket forsikringsselskap, forsikring og vilkår du velger.

Oppgraderinger og utbedringer i rør eller elektriske anlegg krever en sertifisert fagperson, og dokumentasjon på arbeidet.

Alle har også et visst ansvar for at man har et bad som er vedlikeholdt. Når du kjøper bolig bør du derfor få avklart om badet mangler membran, sluk eller lignende.

Trenger du håndverker? Legg ut anbud og kom i kontakt med flere dyktige håndverkere på Anbudstorget.no.

Visste du at en av tre nordmenn har opplevd vannskade på boligen sin? En gjennomsnittlig vannskade ligger på rundt 50 000 kroner. Derfor er det lurt å ha forsikring i orden.

Hva med vann i kjelleren?

Har du vann i kjelleren gjelder fortsatt rådene øverst i artikkelen. Finn vanntilførselen og stopp den om det lar seg gjøre. Om det renner mye vann kan det være vanskelig. Skru også av strøm om du kan. 

Ring forsikringsselskapet ditt og fagfolk, og prøv å fjerne så mye av vannet selv i mellomtiden.

En pumpe og en avfukter kan være gode å ha. Dette kan du prøve å få leid. I tillegg er det firmaer som jobber med skadeservice. Dette kan forsikringsselskapet hjelpe deg med. Da er du også sikker på at firmaet er godkjent av dem.

Utbedringer du kan gjøre for å unngå vann i kjeller er typisk etterisolering av grunnmur rundt huset på utsiden, eller å lage en dreneringsgrøft.

Sjekk sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen

En del har varmtvannsbereder i kjelleren. Det kan bli mye trykkforskjeller i en varmtvannstank, som følge av temperaturendringer. Da kan det dryppe ut fra sikkerhetsventilen.

Det er ikke nødvendigvis noe å bekymre seg over, hvis varmtvannsberederen lekker på denne måten, med mindre det begynner å skje ofte. Da kan det hende du må bytte sikkerhetsventilen.

Husk at i rom uten sluk, må denne ventilen kobles fra rør til avløp.

Andre ganger kan det være reduksjonsventiler som skaper variasjoner i husets rørsystem, og skaper trykk. Er du bekymret, bør du kontakte en rørlegger for å unngå en eventuell vannskade.

Forsikring og fremtidig trygghet

Det er ikke alle vannskader som er dekket av forsikringen, for eksempel hvis skaden skyldes manglende vedlikehold. Du har nemlig hovedansvaret for å passe på at alt er i orden.

For eksempel dekker ikke forsikringen skader som skyldes at arbeidet ikke ble utført av autoriserte håndverkere. Visse deler av badet har nemlig krav om bruk av sertifiserte fagfolk og dokumentasjon på det.

Feil som ble gjort av godkjente aktører vil i de fleste tilfeller bli dekket av forsikringen. Skaden må ha oppstått innen 10 år fra arbeidet er utført.

Skulle det oppstå feil eller sprekker i rørene, vil som regel dette dekkes.

Husk dokumentasjon

Hvis du ikke kan fremskaffe dokumentasjon for arbeid utført på badet, kan det bli vanskeligere å få en god pris for boligen din. Dette skyldes at de fleste boligkjøpere er bekymret for utette bad - og det med god grunn.

Fuktskader på bad og i kjeller er to av de tekniske feilene som sertifiserte takstmenn mener boligkjøpere må være langt mer opptatt av.

I verste fall kan du måtte stå til ansvar i flere år etter du har solgt. Husk også at du har en opplysningsplikt om ulike forhold ved boligen din. 

Med andre ord kan håndverk og løsninger som virker billig nå, koste deg dyrt senere. Og omvendt, profesjonelt håndverk, kan virke dyrt nå, men spare deg for mange utgifter senere.

Skaff derfor skriftlig dokumentasjon om arbeidet og hvilke materialer som er brukt når du får pusset opp badet av fagfolk. Det er også lurt å ta noen bilder av arbeidet.

Har du havnet i en boligkonflikt?
Her kan du få hjelp og tilbud fra dyktige advokater.

Det haster med å reagere på en vannlekkasje. Både fordi vannet ikke skal rekke å trekke gjennom materialer, eller skape mugg.

En løsning for å bli varslet om mulig vannlekkasjer, er ved å skaffe deg en vannalarm. Du kan lese mer om det her.

Trenger du forsikring?

Som nevnt tidligere, kan vannskader ende med å koste deg mye penger. Hvis du har forsikringen i orden, får du utbetalingen av forsikringsoppgjøret, et par dager etter saken er ferdigbehandlet. I Noen tilfeller kan de også komme samme dag.

Du kan også ta kontakt med forsikringsselskapet du allerede har. Husk at du kan få samlerabatt ved å velge flere forsikringer samtidig.

Sier du ja til forsikring? Vi hjelper deg med å finne det beste tilbudet.

Ønsker du gode tilbud på forsikring?

Den letteste måten å finne ut hva forsikringene du ønsker koster, er å be om et pristilbud. Hvis du ønsker å sjekke pris, kan du fylle ut skjemaet nedenfor. Vi sender det videre til flere forsikringsselskap samtidig, og etter kort tid vil de komme med sitt tilbud. 

Ta også med forsikringer du allerede har, og se om du kan få en bedre pris!

Tjenesten vår er gratis og uforpliktende, og du takker kun ja dersom du er fornøyd med tilbudet.

Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig
Tilbakemelding fra brukere
  • Lett å velge forsikring når alle gir pris ut i fra like forutsetninger. Årlig forsikringpremie var i mitt tilfelle kr 8880.-. Nå har jeg en årlig premie på kr 6240.-. Jeg sparte kr 2640.-!
    Ingrid B. Karlsen
  • Enkel og bra side. Sparte 5500 kr på forsikringene i året etter å ha brukt tjenestetorget på anbud til forsikringer. Meget fornøyd!
    Tonny Hovland

 

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig

Spørsmål og svar om vannlekkasje

Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer