cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Forsikring
6 min lesetid
Sist oppdatert: 24 januar 2024

Er du forsikret mot hussopp og fuktskader? | Forsikring

Hussopp og fuktskader kan dukke opp i både gamle så vel som helt nye bygg. Mange tenker at sopp i kjeller er det eneste som er bekymringsverdig, men sopp kan finnes andre steder i huset også.
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig

Hvis du har fuktskader og sopp i huset ditt, kan det føre til store skader, men det kan også føre til helseplager hos deg og de andre du bor med.

Symptomer kan være astma, tretthet, hodepine, nedsatt konsentrasjonsevne, allergisk reaksjon og generell nedsatt allmenntilstand.

Det er derfor i din beste interesse å kvitte deg med fukt og sopp. Hvis uhellet først er ute, kan det være lurt å ha en forsikring som dekker soppskader.

Ønsker du et godt tilbud på forsikringer?
Få tilbud fra flere ulike forsikringsselskaper, og velg det med best pris og vilkår for deg!

Hvordan måle fukt?

I utgangspunktet er det ingen hus som er utelukket fra å kunne være forsikret mot hussopp. Likevel vil forsikringsselskapet i visse tilfeller se det nødvendig å komme på befaring av huset først, hvor de blant annet måler fukt. Denne befaringen er gratis.

For de som har hus med økt risiko for fuktskader, kan du bli bedt om å utbedre dette før du får tegnet hussoppforsikring, eller ikke få tegnet i det hele tatt.

Hva er ekte hussopp?

Det finnes flere typer sopp, men det er verdt å merke seg at forsikringene ikke dekker typene som ikke bryter ned treverket. Det vil si for eksempel muggsopp.

Ekte hussopp, serpula lacrymans, er kjent som er den mest alvorlige soppen blant de som bryter ned tre. Den lever over hele landet der hvor relativ luftfuktighet er høy.

Ekte hussopp bruker kun måneder på å bryte ned tre, der andre sopper ville brukt flere år. Den ekte hussoppen trenger kalk, samt riktig temperatur og fuktighet. Den kan ligge inaktiv i flere år før den vokser.

Typiske årsaker til at ekte hussopp dukker opp i hjemmet er kondens, lekkasjer og vannskader.

Det er viktig med god lufting for å slippe fuktskader og hussopp
Det er viktig med god lufting for å slippe fuktskader og hussopp.

Pass opp for skjulte steder

Soppen liker ikke større endringer i temperaturen eller høy temperatur over en lengre periode. Derfor etablerer den seg gjerne på litt skjulte steder. Den kan til og med gå gjennom murverk.

Eksempelvis i murverksfuger eller treverk som ligger bak paneler, mur og hulrom. I tillegg har den et spesielt strengmycel, som gjør at den kan hente vann og transportere det til andre deler av konstruksjonen.

Symptomer på fukt i huset

Fukt i huset er medvirkende for fremvekst av mugg og sopp. Det kan for eksempel være kondens i et hjørne av en yttervendt vegg, eller rom uten tilstrekkelig ventilasjon.

Norges astma- og allergiforbund har laget en liste over noen symptomer på fuktskader som du kan se under:

 • Rust/korrosjon på materialer: kan for eksempel være på armeringsjern som er innendørs
 • Råte på treverk
 • Misfarging av materialer: for eksempel svarte flekker på fuger eller i vinduskarmen
 • Unormale bevegelser i treverk: eksempelvis parkett som buler, eller at det blir større sprekker mellom parkettstavene.
 • Lukt: lett å kjenne igjen når man kommer inn i rommet, men man blir etter hvert vant til lukten. Sporene er luftbårne og kan sette seg flere steder i rommet, inkludert klærne dine. Derfor er det ikke lett å vite hva som er luktkilden.
 • Stikkende lukt: kan også skyldes mugg, men kan også være avgassing fra visse typer sponplater og andre bygningsmaterialer.

Vær også oppmerksom på saltutslag, vannlekkasjer og innsekter.

Helseplager på grunn av sopp i huset

Ifølge en undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet ble det påvist fuktproblemer i en tredjedel av 10.000 undersøkte boligrapporter.

Det vil si at det er større sjanse for skader på hus som følge av fukt enn at det brenner. Selv om det ikke er like akutt farlig som en brann, er det verdt å ta hussopp og andre fuktskader på alvor.

Ikke bare fordi det kan bli dyrt å reparere skadene på bolig og innbo, men også fordi det kan gi helseplager.

Har du tatt en grundig sjekk av boligen?
Få tilbud fra dyktige takstmenn, som kan hjelpe deg med blant annet takstrapport, boligsalgsrapport, eller verditakst.

Kan utvikle astma og allergi

Folkehelseinstituttet melder om at mye tyder på at fuktskader og muggsopp kan være med på å utvikle astma og allergi, men også andre luftveissykdommer. 

Listen over mulige symptomer er hentet fra HelseNorge.no:

 • Pustebesvær
 • Hoste
 • Piping i brystet
 • Luftveisinfeksjoner
 • Bronkitt
 • Allergisk rhinitt
 • Eksem

Risikoen vil variere ut ifra hvorvidt fuktskadene er i et oppholdsrom, og dessuten hvor alvorlige fuktskadene er.

Høy luftfuktighet?

Høy luftfuktighet er ikke skadelig for mennesker i seg selv, men det fører til et tett og fuktig inneklima. Dette kan igjen føre til sopp, som igjen kan gi helseplager.

Forskjellen på vannskader og fuktskader?

Den store forskjellen på fukt- og vannskade er at vannskader ofte er mer akutte skader. De er ofte forårsaket av en lekkasje. Fuktskader derimot, er gjerne skader som har utviklet seg over tid på grunn av et dårlig inneklima.

Kjøpt bolig og fått fuktskader?

Utbedring av fukt og vannskade koster, særlig når det kommer til bad og kjeller.

Fuktskader og vannskader er også en gjenganger når det kommer til reklamasjonssaker ved kjøp og salg av bolig. Hvis du skal kjøpe ny bolig er det viktig å sjekke at grunnarbeidet er utført korrekt. Vær på vakt dersom det blir opplyst om for eksempel dårlig avtrekk, feil fall til sluk eller utilstrekkelig membran.

Har du kjøpt en bolig med mangler?
Få tilbud fra advokater, som kan hjelpe deg med å kjempe din sak.

Trenger du forsikring mot hussopp?

Det er lurt å sikre seg mot fuktproblemer eller muggsopp. Det kan du for eksempel gjøre ved å bedre ventilasjonen, tørke opp vann, og lufte litt ekstra.

Du bør ha en forsikring for fuktskader og hussopp allerede før du finner symptomer på sopp, slik som fuktighet i treverk. Det er viktig å merke seg at en boligforsikring dekker skader på boligen, og ikke innbo. Det må kjøpes separat.

Norsk Hussopp Forsikring er et eksempel på et selskap som spesialiserer seg på forsikring av råteskader og skadeinsekter. Deres forsikring selges som regel via andre forsikringsselskap.

Dekker forsikringen din hussopp og fuktskader?

Sjekk derfor med forsikringsselskapet ditt for muligheten for forsikring mot hussopp når du forhandler om forsikringer. Det er nemlig ikke alle standard boligforsikringer som dekker dette.

Ønsker du et sammenligningsgrunnlag for forsikringer, kan du benytte deg av vår tjeneste og få kontakt med flere forsikringsselskap samtidig. Da får du flere skreddersydde tilbud og dermed lettere for å vite om du har den beste og billigste forsikringsavtalen.

Hvis du allerede har forsikring, kan dette være en fin måte å se om du kan få en bedre pris. Faktisk kan du spare deg for flere tusen kroner i året ved å gjøre dette.

Ønsker du gode tilbud på forsikring?

Den letteste måten å finne ut hva forsikringene du ønsker koster, er å be om et pristilbud. Hvis du ønsker å sjekke pris, kan du fylle ut skjemaet nedenfor. Vi sender det videre til flere forsikringsselskap samtidig, og etter kort tid vil de komme med sitt tilbud. 

Tjenesten vår er gratis og uforpliktende, og du takker kun ja dersom du er fornøyd med tilbudet.

Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig
Tilbakemelding fra brukere
 • Lett å velge forsikring når alle gir pris ut i fra like forutsetninger. Årlig forsikringpremie var i mitt tilfelle kr 8880.-. Nå har jeg en årlig premie på kr 6240.-. Jeg sparte kr 2640.-!
  Ingrid B. Karlsen
 • Enkel og bra side. Sparte 5500 kr på forsikringene i året etter å ha brukt tjenestetorget på anbud til forsikringer. Meget fornøyd!
  Tonny Hovland

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig

Spørsmål og svar om hussopp og fuktskader

Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer