cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Forsikring
5 min lesetid
Sist oppdatert: 05 mai 2024

Slik kan du bli kvitt heksesot | forsikring

Du har akkurat pusset opp, og plutselig ser du at det har dannet seg et svart belegg på vegger eller tak. Da er det mest sannsynlig snakk om heksesot. Hvordan blir du kvitt det?
Heksesot
Heksesot er noe mange får, men hvordan blir du egentlig kvitt det? vi gir deg en rask innføring.

Heksesot er et klebrig sot som fester seg på overflater som vegger og tak. Dette kan oppstå der det er benyttet løsemiddelfrie produkter ved oppussing.

Hva er heksesot? 

Har du oppdaget heksesot for første gang? Heksesot, også kalt kjemisk sverting, er svarte belegg som ligner sot. Dette sotet er både fettete og klebrig.

Kjemisk sverting dannes i luft, og avsettes på flater, som blant annet lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, på vegger, tak og på vindusruter. 

Denne type misfarging kommer ofte av at det er kaldt ute, og tørr luft inne. Misfargingen kommer av en kjemisk reaksjon mellom avdamping fra kjemiske forbindelser i bygningsmaterialer (slik som maling, lakk og lim), samt fine sotpartikler i luften. 

Er heksesot helsefarlig?

Nei, misfargingen er heller en indikasjon på dårlig ventilasjon. Hvis du gjør deg klar for å selge bolig, er det greit å vite hvordan du kan forhindre at svart heksesot kryper oppetter alle vegger i den nyoppussede boligen dagen før visning. 

 

Har du god nok dekning på forsikringen din?
Få tilbud fra flere forsikringsselskaper. Sammenlign vilkår og pris for å finne det beste tilbudet.

Heksesot dannes ofte i nyoppussede boliger

En ganske naturlig årsak til heksesot er oppussing. En annen ting å merke seg er at heksesot ofte trives i boliger som har dårlig ventilasjon. Heksesot oppstår altså i: 

 • Nyoppussede boliger
 • Helt nye boliger

Sotet oppstår også:

 • Oftere på høsten og vinteren, enn om våren
 • I hus med lav ventilasjonsrate (< 0,5/t) tar mer skader enn hus med høy ventilasjonsrate
 • Høy, tørr temperatur innendørs, gir mer skade en boliger med lavere innetemperatur

Hva gjør du når heksesot oppstår?

Misfargingen kan komme raskt. I noen tilfeller kan det ta bare noen få timer etter oppussingen, før du legger merke til de sorte flekkene, andre ganger kan det ta opptil flere dager eller uker.

Om du plutselig oppdager at det har dannet seg sorte flekker i kjøleskapet ditt, i en dørsprekk, i taket eller rundt en lysbryter i din nyoppussede leilighet, er det altså mest sannsynlig heksesot.

Hvis det har oppstått heksesot må du først vaske området med et fettløsende vaskemiddel, og så male over.

TMPD-MIB

Hverken norske eller utenlandske forskere har klart å finne et entydig svar på hvorfor heksesot oppstår. Norske forskere mener heksesot oppstår på grunn av et bestemt stoff i malingen.

Dette stoffet kalles TMPD-MIB. De fleste tilfeller av heksesot i norske boliger, dukket opp i 2004, og økningen som har fulgt kommer trolig av mer miljøvennlige malingstyper som har dukket opp på markedet, og da gjerne løsemiddelfrie produkter. 

Forskere hevder at malingstypene som inneholder dette stoffet, bruker ekstra lang tid på å fordampe, og binder seg med ultrafine partikler i lufta. Disse partiklene blir igjen til større partikler som til slutt fester seg på flater.

Hvordan unngå heksesot på vegger og tak

Når du skal gjøre klar leiligheten for visning, er det viktig at leiligheten ser presentabel ut - du skal vise frem boligen på best mulig måte. 

Mange velger å pusse opp leiligheten for å gi den det lille ekstra før salg. Det siste du trenger da, er et sluttresultat med flekker av heksesot som fester seg i overflater og rundt lysbryteren. 

Bruk av maling og god ventilasjon

Ettersom fenomenet ikke er en bygningsskade, er det heller ikke en forsikringssak. Det dekkes altså ikke av forsikringen. Det er derfor fint å følge noen tips og råd for å unngå heksesot: 

 • Undersøk før du bestemmer deg hva slags maling du skal bruke
 • God ventilasjon: utbedring av ventilasjonen er den eneste måten å bli kvitt problemet for godt
 • Dersom du skal pusse opp i vintermånedene - sørg for god ventilasjon, og gjerne sjokklufte ofte under oppussing for å skifte ut luften i leiligheten 
Skal du selge boligen?
Få gratis og uforpliktende tilbud fra dyktige eiendomsmeglere.

Hvordan bli kvitt heksesot før boligsalg

Har du først fått heksesot i hus, er eneste løsning å male over, men husk å rengjøre området godt først - og da med et fettløsende vaskemiddel. Vit også at misfargingen kan komme flere ganger om du ikke utbedrer ventilasjonen i hjemmet ditt. 

Kan du få erstatning for heksesoten?

Heksesot som oppstår etter et boligkjøp kan også være en skjult mangel. Tidligere har utbyggere blitt dømt til å betale erstatning for heksesot.

Kravet for å få erstatning er at mangelen må være vesentlig. Dersom du har kjøpt en bolig som senere viser seg å være helt nedsotet, kan det være en ide og forhøre seg med en advokat om du har rett til erstatning.

Befinner du deg i en boligkonflikt?
Få tilbud fra advokater som kan hjelpe deg gjennom prosessen.

Profesjonell hjelp

Mycoteam har god erfaring med å dokumentere om det faktisk er kjemisk sverting som forekommer, samt måle ventilasjonen og gi råd i hvert skadetilfelle.

Mycoteam kan komme og analysere avtrekksprøver av klebrig, svart sot i mikroskop, for slik å dokumentere hva den består av. Ved å ta en prøve, kan de finne ut om det faktisk er heksesot som forekommer, eller om det bare er støvavsetning utenfra.

Få tilbud på andre forsikringer

Selv om en forsikring ikke vil dekke heksesot, kan den forsikre deg for mange andre skader, både som du selv eller boligen blir utsatt for. Her kan du lese mer om hvilke forsikringer du burde ha. 

Den letteste måten å finne ut hva forsikringene du ønsker koster, er å be om et pristilbud. Hvis du ønsker å sjekke pris, kan du fylle ut skjemaet nedenfor. Vi sender det videre til flere forsikringsselskap samtidig, og etter kort tid vil de komme med sitt tilbud. 

Ta også med forsikringer du allerede har, og se om du kan få en bedre pris!

Tjenesten vår er gratis og uforpliktende, og du takker kun ja dersom du er fornøyd med tilbudet.

Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig
Tilbakemelding fra brukere
 • Lett å velge forsikring når alle gir pris ut i fra like forutsetninger. Årlig forsikringpremie var i mitt tilfelle kr 8880.-. Nå har jeg en årlig premie på kr 6240.-. Jeg sparte kr 2640.-!
  Ingrid B. Karlsen
 • Enkel og bra side. Sparte 5500 kr på forsikringene i året etter å ha brukt tjenestetorget på anbud til forsikringer. Meget fornøyd!
  Tonny Hovland

 

Karoline Spanthus Bjørnfeldt
Karoline Spanthus Bjørnfeldt
Karoline er en dyktig innholdsprodusent som jobbet hos oss tidligere. Hun er utdannet journalist med en bachelor fra OsloMet, der deler av utdanning er tatt ved University of South Australia, og har tidligere jobbet som journalist i ulike bransjeaviser. I dag jobber hun som innholdsprodusent i VG. I tillegg har Karoline studert mange juridiske fag på Universitetet i Oslo, og jobbet med forsikring ved siden av studiene. Hun skrev derfor artikler om blant annet advokattjenester, forsikring og eiendomsmegling da hun jobbet hos oss.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig

Spørsmål og svar om heksesot