cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 10 november 2023

Dette bør du vite om komfyrvakt

En komfyrvakt kan bidra til å redde både hus og menneskeliv fra brann. I denne artikkelen kan du lese mer om den lille boksen som både varsler og skrur av strømmen til komfyren dersom den registrerer brannutvikling.
Komfyrvakt
Komfyrvakt kan redde liv: Siden komfyrvakten advarer og kutter strøm til ovn og stekeplater , er den et uvurderlig hjelpemiddel.

I mange tilfeller kunne tragedier vært unngått med en komfyrvakt. Men hva er egentlig en komfyrvakt, og hva gjør den?

En komfyrvakt er en liten boks som monteres bak komfyren eller i sikringsskapet. Komfyrvakt har en sensor og en strømavbryter. Dersom den merker fare for brann slår den alarm. Om ingen reagerer på alarmen kuttes deretter strømmen til komfyren.

En ekstra trygghet med boligalarm
Med boligalarm blir du varslet både ved innbrudd og brann - noe som gir deg en ekstra trygghet i hverdagen. Det er gratis og uforpliktende å hente tilbud på boligalarm via våre sider.

Kjøkkenet - en typisk kilde til brannutvikling

Komfyrer er en stor synder i statistikken over brannårsaker. Brannvesenet rykker ut til et gjennomsnitt av fem komfyrbranner hver dag. Det er nesten halvparten av alle uttrykninger hver dag. Komfyrbrannene skyldes som regel at noe tørrkoker på platene og det blir en intens varmeutvikling. Eldre mennesker er spesielt utsatt for å få en komfyrbrann i hjemmet.

Selv om de fleste komfyrbrannene skjer på dagtid, er det brannene som begynner på natten som tar flest liv. Brannene om natten skyldes ofte at folk kommer ruset hjem og begynner å lage mat. Det skjer da ofte at folk sovner etter at de har begynt på maten, og komfyren står på hele natten uten tilsyn.

Slik virker en komfyrvakt

En sensor overvåker platetoppen og reagerer på brannfarer. Dersom sensoren oppdager en fare for brann vil den først:

1. Gi små, plutselige "pip!", som er et forvarsel til alarm. Trykker du på knappen på sensoren stopper dette.

2. Dersom ingen reagerer utløses alarmen, som fortsetter å pipe frem til den får oppmerksomhet.

3. Etter en viss tid uten at noen reagerer vil sensoren sende et signal til strømavbryteren som automatisk kutter strømmen til komfyren

To typer komfyrvakt med ulik montering

Det finnes to typer komfyrvakt som passer til renoverte eller kliss nye kjøkken. Begge løsningene har samme funksjon og kvalitet, men monteres forskjellig:

 1. Kobles via en ledning i stikkontakt

 2. Kobles til det faste elektriske anlegget

Montering av komfyrvakt som kobles i stikkontakt kan du installere selv. Komfyrvakten som kobles i det faste elektriske anlegget må derimot installeres av en elektriker. Man skal ikke holde på med selvmontering i det elektriske anlegget.

Innebygd stekeovn

Om du har et seperat ovnsrom fra platetoppen, skal komfyrvakten monteres over platetoppen. Du skal montere komfyrvakten fast over platetoppen, da sensor overvåker platetoppen. Stekeovner gir vanligvis ikke like alvorlige branner.

Krav til nye kjøkken

Er det påbudt med komfyrvakt?

I alle nye boliger og elektriske anlegg fra 2010 eller senere, i sammenheng med kjøkkenet, er det krav til komfyrvakt.

Dette betyr at dersom du skal pusse opp kjøkkenet ditt, er komfyrvakt påbudt å installere. Dette gjelder også i fritidsboliger. 

Det er utformet internasjonale regler for komfyrvakter. Kjøper du en komfyrvakt skal du se etter NEK EN 50615 merket, som betyr at den oppfyller alle krav til bruk i både gamle og nye boliger. 

FG-godkjent komfyrvakt gir rabatt på forsikringspremien

Om du får komfyrvakten installert av en elektriker må du huske å be om dokumentasjon på at komfyrvakten tilfredsstiller de internasjonale kravene. Har du installert en FG-godkjent komfyrvakt er det også noen forsikringsselskaper som gir rabatt i forsikringspremien når du installerer en komfyrvakt på kjøkkenet.

En FG-godkjent komfyrvakt oppfyller kravene som er satt av Finans Norge Forsikringsdrift. FG (Tidligere Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd) utarbeider regler og godkjenning av produkter som sikrer boliger som alarmer, komfyrvakter og mye mer.

Min komfyrvakt piper uten grunn!

Om du har en komfyrvakt som piper, brummer eller durer uten en åpenbar årsak, prøver den å få oppmerksomheten din. Det er noe som ikke stemmer. Komfyrvakten kan for eksempel være feilmontert eller ha feil innstillinger som gjør den altfor sensitiv. 

Dersom din komfyrvakt piper bør du gjøre følgende:

 • Undersøke hvorfor du hører en alarm - pass godt på at det faktisk ikke er noen varmeutvikling eller grunn til at alarmen har gått
 • Sjekk batteriet på sensoren
 • Se i bruksanvisningen eller søk på nettet etter modellen du eier
 • Har du fortsatt problemer med alarmen kan du ta kontakt med din forhandler eller elektriker

Om din komfyrvakt piper hele tiden, er det altså mulig at den er feilmontert. Da bør du ta kontakt med forhandleren eller en elektriker.

Les også4 vanlige årsaker til at røykvarsleren piper uten grunn

Pris på komfyrvakt

En komfyrvakt koster cirka 3500 kroner og oppover, men det er penger å spare på forsikringspremier dersom den er FG-godkjent. 

Komfyrvakt er gratis for risikoutsatte

For grupper som er spesielt utsatt for komfyrbrann kan hjelpemiddelsentralene bistå i å installere en komfyrvakt helt gratis. Undersøk hos din lokale hjelpemiddelsentral for å lære mer om hvilke vilkår som gjelder for gratis sikring av komfyren.

Om du får tilsyn av en ergoterapeut eller en hjemmesykepleier kan du be dem om de kan hjelpe deg med søknaden. 

Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas jobbet som innholdsleder hos oss tidligere. Han har bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og hadde som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med nettopp dette. Ja, rett og slett hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer