Boligalarm
3 min lesetid
Sist oppdatert: 30 april 2024

Hva betyr FG-godkjent? Kjapt om FG-regelverk

Om du har FG-godkjent lås, vil du ha bedre betingelser dersom uhellet skulle være ute i forbindelse med innbruddsalarm, brannalarm og forsikringer. I denne artikkelen vil du få svar på hva det vil si at noe er FG-godkjent, og få en rask innføring i FG-regelverket.
Fg godkjent alarm
Visste du at erstatningen i noen tilfeller kan halveres om gjenstanden ikke er FG-godkjent?

Forsikringspremier kan fort koste deg en del kroner. Det samme gjelder egenandelen din ved skade. Da er det greit å være klar over at dersom du har FG-godkjent utstyr, vil du kunne få rabatter og reduksjon på både forsikringspremien og egenandelen.

Hva står FG for?

FG står for Forsikringsgodkjent og er en merkelapp gjenstander blir gitt dersom de tilfredsstiller kvalitets- og sikkerhetskravene til FG Skadeteknikk.

Ofte gir forsikringsselskapene rabatt på forsikringer når du har utstyr eller benytter et foretak med FG-godkjenning. Dette er fordi desto mindre risiko de har med å forsikre deg og ditt, desto lavere egenandel kan de tilby.

Formålet til FG er å utarbeide regler og godkjenne sikringsutstyr og foretak for å redusere risikoen for brann- og innbruddsskader. 

Opprinnelig var FG en forkortelse for Forsikringsselskapenes godkjennelsesnevnd, som ble stiftet i 1977. De byttet navn til FG skadeteknikk i 2017, og benevnelsen FG ble derfor endret til Forsikringsgodkjent.

Hvordan vet jeg at noe er FG-godkjent?

FG-merket du finner på godkjente produkter er et kvalitetsstempel for produktet eller leverandøren. Godkjenningsordningen forholder seg til norske forhold, og det er viktig å huske på at det selges mange produkter som ikke er godkjente.

Du kan identifisere om gjenstanden er FG-godkjent ved å se etter merket: en liten firkant med FG i fete bokstaver.

Husk å si ifra til forsikringsselskapene

Når du får installert for eksempel en FG-godkjent alarm eller andre produkter som en dørlås med kode, må du si fra til forsikringsselskapet selv. De har tilgang til FG-kontroll, som er en database på nett.

Forøvrig kan dette være en fin mulighet til å gå gjennom forsikringene dine og se om det er penger å spare. Du kan få tilbud fra flere forsikringsselskap samtidig ved å benytte deg av vårt skjema.

FG-regler

Det er mange kategorier innen sikkerhetsutstyr, og desto flere regler og forskrifter. På denne siden kan du trykke deg inn på det som er relevant for deg. Da finner du oversikt over FG-godkjente produkter og foretak.

Verdt å vite at installeringen også er viktig, og må enten gjøres av noen som er godkjente, eller kontrolleres av dem.

FG-regelverk – brannalarm

En FG-godkjent brannalarm er ikke bare gunstig for å få rabatt på forsikringen. Det skal også være et kvalitetstegn slik at du kan være trygg på at det du kjøper følger gjeldende krav til brannvarsling.

Som med andre produkter som er godkjente under denne ordningen, så er disse testet grundig av fagfolk.

FG-regelverk – innbruddsalarmanlegg

Hvis en alarm er godkjent, betyr det at den møter de strenge kravene etter testing. 

Det selges FG-godkjente boligalarmer både med og uten abonnement. Mer utdypende om boligalarm uten abonnement kan du lese i vår artikkel her.

Men som med brannalarm kan du også se fordelene med å sikre boligen og det som er i den. Selv om rabatt på forsikring selvfølgelig er en fin bonus.

Sørg for at du monterer FG-godkjent utstyr der dette kreves i henhold til sikkerhetsforskriften. Dersom du også har en godkjent alarm kan du altså ha rett på rabatter når du tegner forsikringen din, og kanskje også lavere egenandel ved brann-, innbrudd- eller vannskade.

På FG Skadeteknikk sine egne sider kan du lese mer om FG-regelverk som gjelder:

 • Brannalarm
 • Innbruddsalarm
 • lekkasjestopper
 • komfyrvakt,
 • Slokkesystemer
 • Sykkelregister
 • Varme arbeider
 • Ranssikring
 • Overspenningsvern
 • Frityr, koke- og stekeinnretninger

Ønsker du å se på mulighetene for å installere FG-godkjente sikkerhetstiltak i hjemmet? Ved å benytte deg av skjemaer under kan du få tilbud fra flere alarmselskap samtidig.

Få rabatter på forsikringen og egenandelen
Ved å sikre boligen din med FG-godkjent tyverialarm tilknyttet alarmsentral, vil du få rabatt på husforsikringen og redusert egenandelen. Å innhente tilbud på boligalarm via skjemaet er gratis og uforpliktende.

 

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få rabatter på forsikringen og egenandelen

Ved å sikre boligen din med FG-godkjent tyverialarm tilknyttet alarmsentral, vil du få rabatt på husforsikringen og redusert egenandelen. Å innhente tilbud på boligalarm via skjemaet er gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få rabatter på forsikringen og egenandelen
Ved å sikre boligen din med FG-godkjent tyverialarm tilknyttet alarmsentral, vil du få rabatt på husforsikringen og redusert egenandelen. Å innhente tilbud på boligalarm via skjemaet er gratis og uforpliktende.