Ionisk eller optisk røykvarsler – hva bør du velge?
Når du velger røykvarsler, kan det være fristende å basere valget utelukkende på pris. Vi vil heller anbefale å lytte til råd og tips for å orientere deg best mulig.
Gjenstander kan alltids erstattes, men det kan ikke mennesker.
Det finnes både optisk og ionisk røykvarsler, og det er kanskje ikke så lett å vite hva som er beste røykvarsler av de to.
Ser man kun på navnene på dem, er det ikke innlysende heller.
Derfor skal vi i denne artikkelen prøve å gi deg et innblikk i forskjellen på ioniske og optiske røykvarslere. Og hvilken av disse du bør velge.
Optisk røykvarsler – info
Optiske røykvarslere, også kalt optisk detektor, har navnet sitt etter hvordan den fungerer.
I den finnes et målekammer bestående av en lyskilde og et lysfølsomt element. Siver det røyk inn dette kammeret vil partiklene av røyk reflektere lyset over på det lysfølsomme elementet.
En optisk detektor er god til å oppdage alle vanlige typer brann. Deriblant ulmebrann, som er røykutvikling før flammefasen. Røyken som produseres ved ulmebrann er giftig og kan ta liv.
Å bli varslet så tidlig som mulig kan gi deg dyrebare sekunder til å slukke, eller å komme deg i sikkerhet.
Optiske brannvarslere er den som ofte anbefales og tilbys som en del av boligalarm-pakkene på markedet.
Ionisk røykvarsler – info
Ionisk røykvarsler, også kalt ionisk detektor, har vært den vanlige varianten i norske hjem tidligere.
I målekammeret til ioniske røykvarslere finner vi to ulike elektroder som kalles for anode og en katode. I tillegg finner vi americum 241, som gjør luftgapet mellom de to elektrodene elektrisk med radioaktiv stråling.
Det er også et lukket referansekammer i en ionisk røykdetektor.
Kommer det røykpartikler inn i målekammeret, kleber de seg fast til ionene og gir dem større massetreghet. Noe som sørger for at de beveger seg saktere.
Derfor vil strømmen avta. De to kamrene sammenlignes, og om det overskrider verdiene, går alarmen.
En ionisk røykvarsler er egnet til å merke små røykpartikler. Slik som når tre og papir brenner.
De reagerer godt på åpne flammer og de brannene som utvikler seg raskt, med god tilgang til oksygen.
Ionisk og optisk røykvarsler – test
Hvilket merke som er best endrer seg nok hele tiden. Dessuten finnes det få tester på det norske markedet, og ofte er det kun responstiden som testes. Mens mer grundig testing av funksjoner og stabilitet uteblir.
Men av de to variantene er det optisk seriekoblet røykvarsler som pleier å bli anbefalt. For eksempel av Norsk brannvernforening, som driftes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Mens ioniske røykvarslere stadig fases ut til fordel for de optiske variantene på markedet.
Dette er mye fordi den som regel vil ha kortere responstid. Fordi den er god på å merke gasser og giftig røyk i rommet før flammene i det hele tatt utvikler seg. Slik som ved ulmebrann.
Noen foreslår også CO-detektor, en karbonmonoksid-varsler, i tillegg til røykvarsler. Dette gjelder steder med peiser, ovner, griller, gasskomfyrer og lignende. Typisk hytter og bobiler.
Det er nok uansett best å snakke med fagfolk om hva som passer for deg og ditt hjem. Da kan du i tillegg få vite hvor mange seriekoblede røykvarslere som er optimalt hos deg.
Ionisk og optisk røykvarsler – pris
Den ioniske varslere er en del billigere enn optiske varslere, derfor er det nok fristende å velge denne typen på bakgrunn av prisen.
Med den gode prisen følger det derfor noen ulemper. Disse ulempene dreier seg blant annet om at den er dårligere på å fange opp ulmebranner enn den optiske. Det er også en større risiko for falsk alarm.
I tillegg til disse ulempene er det også slik at den ofte må byttes ut, derfor kan det spørres om det egentlig lønner seg i lengden.
Du skal også huske på at ioniske røykvarslere inneholder radioaktivt materiale, dermed må den deponeres som farlig avfall.
At du i det hele tatt har en fungerende røykvarsler vil kunne hjelpe deg om ulykken først er ute.
Likevel bør ikke pris nødvendigvis være det viktigste når det kommer til sin egen og andres sikkerhet i hjemmet.
Vedlikehold av røykvarsler er viktig for å ivareta sikkerheten
Du har sikkert fått med deg at røykvarslerdagen er 1. desember hvert år. Denne dagen oppfordres du til å bytte batteriet. Enten du har optisk røykdetektor eller en ionedetektor.
Sjekk gjerne også at du hører alarmen overalt. Dersom du ikke har seriekoblet optisk brannvarsler, kan du ikke være sikker på at du hører alarmen i hele huset.
En annen ting er at røykvarslere bør holdes i så stor grad som mulig fri for støv, og det oppfordres til å støvsuge ved behov. Dette for å bedre funksjonaliteten.
Når du kjøper en varsler, vil det være lurt å forhøre deg med fagfolk om hva som kreves av vedlikehold.
Er røykvarsleren din tilknyttet en alarmsentral, vil du kunne få beskjed om noe er feil eller at batteriet må byttes. En ting mindre å bekymre seg over.
Gjør et godt valg av røykvarsler
Etter norsk lov skal det være minst én røykvarsler i hver etasje. Men avhengig av hvilken type bolig du har, anbefales det å ha flere røykvarslere enn det.
Steder hvor det er viktig å høre alarmen, slik som soverom, er naturlig.
Men også i nærheten av rom hvor det er større sjanse for brann, slik som ved sikringsskap eller vaskemaskiner og tørketromler.
Har man også seriekoblet flere varslere er man sikker på at man hører alarmen i ulike steder i huset.
Hvis du ønsker å få tilbud på installasjon av optisk røykvarsler seriekoblet, vil du kunne få det som en pakke med innbruddsalarm.
Da vil alle alarmene dine være knyttet til en døgnåpen alarmstasjon, som varsler vekter og brannvesen. I tillegg kan du bli varslet om når batteriene må skiftes.
Ved å fylle ut et enkelt skjema, sender vi det til flere leverandører samtidig. Da tar de kontakt med deg med et tilbud, og du kan velge det som passer best for deg og din bolig.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris