cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 08 april 2024

Optisk eller ionisk røykvarsler: hva bør jeg velge?

Røykvarsleren kan bidra til å redde liv. Det finnes flere typer røykvarslere, og i dag er særlig ionisk og optisk røykvarsler vanlige i norske hjem. En av disse er dog betraktelig mer effektiv enn den andre.
Mann tar en kikk på roykvarsleren
Optisk eller ionisk røykvarsler: Optisk varsler fanger opp skumle branner som ulmebrann bedre enn ionisk varsler.

Rask og pålitelig varsling av røyk-og brannutvikling er uten tvil ekstremt viktig. Den ioniske var tidligere den vanligste i norske hjem, men etterhvert har optisk varsler også blitt mer og mer vanlig. Men hvilken av disse bør du egentlig velge?

Norsk Brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap anbefaler at du bruker optisk røykvarsler. Det er den optiske røykvarsleren som gjør mest nytte mot lumske branner som ulmebrann.

Optisk røykvarsler: rask reaksjonstid

En optisk detektor er god til å oppdage alle vanlige typer brann. Deriblant ulmebrann, som er røykutvikling før flammefasen. Ulmebrann er den mest vanlige typen brann i norske hjem, og røyken som produseres ved ulmebrann er giftig og kan ta liv.

Å bli varslet så tidlig som mulig kan gi deg dyrebare sekunder til å slukke, eller å komme deg i sikkerhet.

Optiske røykvarslere, også kalt optisk detektor, har navnet sitt etter hvordan den fungerer. I den finnes et målekammer bestående av en lyskilde og et lysfølsomt element. Siver det røyk inn dette kammeret vil partiklene av røyk reflektere lyset over på det lysfølsomme elementet.

En optisk røykvarsler opererer altså etter lysrefleksjonsprinsippet. Enkelt sagt er det en sensor som sitter inne i varsleren, og den vil så og si umiddelbart reagere på store røykpartikler, slik som ulmebrannen har. 

Største fordel med optisk røykvarsler: på grunn av lysrefleksjonsprinsippet oppdager optisk varsler begynnende røykutvikling raskere enn ionisk. En optisk røykvarsler oppdager effektivt større røykpartikler, som forekommer i ulmebrann.

Ionisk røykvarsler: god mot oksygenrik brann

Ionisk røykvarsler, også kalt ionisk detektor, var tidligere den vanligste varsleren i norske hjem.

Dette er en varsler som ikke er særlig effektiv til å fange opp ulmebrann. Det betyr at det ikke er sikkert at denne bør være løsningen i rom hvor risiko for ulmebrann er større. Dette er rom som gjerne har mye elektronikk

På den andre siden er ionisk varsler effektiv til å varsle om åpen brann, som skjer når det er tilstrekkelig med oksygen til at ulmebrann utvikler seg til full brann.

Ionisk varslers største styrke: En ionisk røykvarsler er egnet til å merke små røykpartikler. Slik som når tre og papir brenner. De reagerer ved full brann (åpne flammer som utvikler seg raskt med god tilgang til oksygen).

Velg optisk røykvarsler

Som du nå har skjønt - vi anbefaler tar du vurderer en optisk varsler dersom du er på jakt etter nye røykvarslere.

Vi er forsåvidt ikke de eneste som anbefaler dette. Også Norsk Brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap anbefaler at du bruker optisk røykvarsler.

Den ioniske varsleren er som regel billigere enn en optisk varsler. Men pris bør jo strengt tatt ikke være hovedkriteriet for valg av røykvarsler.

Det kan nemlig koste deg og dine mye mer å velge et alternativ som ikke gjør jobben skikkelig, i tilfeller hvor du virkelig trenger det.

En ionisk varsler har også en større tilbøyelighet til å gi falsk alarm. Det betyr at en en optisk varsler vil være et lurt valg på kjøkken/rom i nærheten av kjøkken.

I tillegg må en ionisk varsler oftere byttes ut, derfor kan det spørres om det egentlig lønner seg i lengden. 

Ioniske røykvarslere inneholder i tillegg radioaktivt materiale, dermed må den deponeres som farlig avfall. 

Les også: piper røykvarsleren din uten grunn? Da kan det være en av disse 4 årsakene.

Den lumske ulmebrannen

1. Den kan ta lang tid å oppdage og slokke raskt: Siden du ikke vil se flammer i en ulmebrann, kan det ta tid før du oppdager den.

2. Den giftige røyken er både dødelig i seg selv og blander seg med oksygenet. Oksygen gir rom for videre utvikling av brann.

3. Den er lumsk, og kan plutselig utvikle seg til flammebrann dersom forholdene tillater det.

Vedlikehold av røykvarsler er viktig for å ivareta sikkerheten

Du har sikkert fått med deg at røykvarslerdagen er 1. desember hvert år. Denne dagen oppfordres du til å bytte batteriet. Enten du har optisk røykdetektor eller en ionedetektor.

Sjekk gjerne også at du hører alarmen overalt. Dersom du ikke har seriekoblet optisk brannvarsler, kan du ikke være sikker på at du hører alarmen i hele huset.

En annen ting er at røykvarslere bør holdes i så stor grad som mulig fri for støv, og det oppfordres til å støvsuge ved behov. Dette for å bedre funksjonaliteten.

Når du kjøper en varsler, vil det være lurt å forhøre deg med fagfolk om hva som kreves av vedlikehold.

Er røykvarsleren din tilknyttet en alarmsentral, vil du kunne få beskjed om noe er feil eller at batteriet må byttes. En ting mindre å bekymre seg over.

Gjør et godt valg av røykvarsler

Etter norsk lov skal det være minst én røykvarsler i hver etasje. Men avhengig av hvilken type bolig du har, anbefales det at du har flere røykvarslere enn det. 

Lukkede rom hvor det er kritisk at du hører alarmen, slik som soverom, er et naturlig valg.

Men også i nærheten av rom hvor det er større sjanse for brann, slik som ved sikringsskap eller vaskemaskiner og tørketromler.

Har du i tillegg seriekoblet flere varslere er du sikker på at du hører alarmen, uansett hvor i huset det brenner.

Les mer om riktig plassering av røykvarslere her.

Få tilbud på boligalarm
Sammenlign tilbud på boligalarm fra flere leverandører ved å fylle ut skjemaet på våre sider. Da tar de kontakt med deg med et tilbud, og du kan velge det som passer best for deg og din bolig.

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få tilbud på boligalarm
Sammenlign tilbud på boligalarm fra flere leverandører ved å fylle ut skjemaet på våre sider. Da tar de kontakt med deg med et tilbud, og du kan velge det som passer best for deg og din bolig.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer