cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Hva er ulmebrann?

Ulmebrann en skummel type brann å få i boligen din. Dens spesielle lukt, lumske væremåte og giftige røyk kan være vanskelig å oppdage raskt. I denne artikkelen kan du lese mer om ulmebrann, hva som forårsaker den, og hvordan du kan minimere sjansene for at den oppstår.
Røyken og gassene ulmebrann produserer er svært giftig, brannen har ikke flammer og er derfor vanskelig å oppdage. Hvilke tiltak kan du gjøre for å minimere faren for ulmebrann?
Røyken og gassene ulmebrann produserer er svært giftig, brannen har ikke flammer og er derfor vanskelig å oppdage. Hvilke tiltak kan du gjøre for å minimere faren for ulmebrann?

Hvert år dør i gjennomsnitt 64 personer i brann. De fleste branner i boliger starter som en ulmebrann, og røyken i slike branner har dessverre vist seg å være en stor faktor til mange dødsfall. Men hva er en ulmebrann?

Ulmebrann er en brann uten flammer. Den kan ta lang tid å oppdage og er vanskelig å slokke. Ulmebranner produserer store mengder røyk og giftige gasser. Røyken i ulmebrann er ofte tynn, gråaktig/grågul.

Et tiltak som kan redusere dødeligheten til en ulmebrann er bruk av seriekoblede optiske røykvarslere.

Videre kan du lese deg opp på ulmebrann og potensielt livsviktige tiltak du bør gjøre for å unngå at du utsettes for en slik brann.

Skaff deg ekstra trygghet med boligalarm i dag
Med boligalarm vil alarmsentralen raskt varsles og reagere om alarmen går. Det betyr at både liv og verdifulle gjenstander kan reddes fra brann eller innbrudd - og bidrar til å gi deg en ekstra trygghet i hverdagen.

Hvordan oppstår ulmebrann?

For at ulmebranner skal kunne oppstå, må materialet som tar fyr være i stand til å forkulle– ikke smelte. Slikt materiell er gjerne det vi forbinder med porøst eller kornet materiale. 

Typiske gjenstander/materiale som kan starte ulmebranner:

 • Tepper
 • Mobiltelefonladere
 • Laptop (for eksempel når den lader på en tynn duk)
 • Øvrig teknisk utstyr
 • Fiberplater
 • Spon
 • Råttent tremateriale
 • Skogbunn og torv
 • Karbon
 • Lær
 • Papir
 • Latex-skum
 • Møbler

Kjennetegn ved ulmebrann

Vi skiller mellom to typer brann: ulmebrann/glødebrann og flammebrann. Ulmebrann har en lagsommere forbrenningsprosess og lavere temperatur enn flammebrann. Den kan i tillegg kun finne sted i faste stoffer.

Ulmebranner kan gå over til flammebrann hvis temperaturen blir høy nok og hvis forholdene tillater det.

Her kan du se flere typiske kjennetegn ved ulmebrann:

Lukt

De som har opplevd ulmebrann kan fortelle at den har en helt spesiell lukt. Den lukter ikke nødvendigvis brent, men mer surt.

Du ser ingen flammer

Oksygen har mye å si for hvordan brannen utvikler seg.

Ulmebranner har en lavere temperatur enn flammebrann. De har det som kalles en ufullstendig forbrenning. Det vil si at det ikke er nok oksygen i omløp til sette i gang en fullstending forbrenning.

Ulmebrann starter ofte i porøst treverk. Når treverket brytes ned, dannes det røyk og brennbare gasser som sprer seg i luften. Hvis gassene som nå har tilgang på mye oksygen antennes, har ulmebrannen utviklet seg til flammebrann.

For mer informasjon om forskjellene mellom fullstendig og ufullstendig forbrenning, anbefaler vi at du tar en kikk på videoen på Universitetet i Oslo sine nettsider.

Giftig, gråaktig/grågul røyk

Røykutvikling uten flammer er en av de fremste kjennetegnene på en ulmebrann. Denne røyken kan være svært giftig. Røyken er ofte relativt kald, noe som resulterer i at den blander seg raskt med luft og er tynn.

Visste du at ca 45 prosent av alle uttrykninger skyldes komfyren? En komfyrvakt kan forhindre slike ulykker. Den kutter strømmen til komfyren og registrerer hvis temperaturen over kokeplatene blir for varme. Les mer om komfyrvakt i denne nyttige artikkelen.

Utfordringer med ulmebranner

 • Den kan ta lang tid å oppdage og slokke raskt: Siden du ikke vil se flammer i en ulmebrann, kan det ta tid før du oppdager den.
 • Den giftige røyken er både dødelig i seg selv og blander seg med oksygenet. Okysgen gir rom for videre utvikling av brann.
 • Den er lumsk, og kan plutselig utvikle seg til flammebrann dersom forholdene tillater det.

Viktige tiltak for å unngå ulmebrann

Raskt og riktig varsling av røyk-og brannutvikling er svært viktig. Her får du 4 tips til hvordan du øker sannsynlighetene for at du blir varslet tidsnok.

1. Bruk optisk røykvarsler

I dag finnes det to forskjellige røykvarslere – den ioniske og den optiske. Norsk Brannvernforening og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap anbefaler at du bruker optisk røykvarsler. Og det er også den optiske røykvarsleren som gjør mest nytte mot ulmebrann.

Hvorfor er optisk røykvarsler bedre egnet for å oppdage ulmebrann?

En optisk røykvarsler opererer etter lysrefleksjonsprinsippet. Enkelt sagt er det en sensor som sitter inne i varsleren, og den vil så og si umiddelbart reagere på store røykpartikler, slik som ulmebrannen har. 

2. Ha seriekoblede røykvarslere

Har du seriekoblede, optiske røykvarslere går alle sammen av når den ene slår alarm. 

Ulmebrann kan ta lang tid å oppdage. Enda lenger tid tar det hvis den oppstår i kjelleren, og du sover oppe i andre etasje. Å koble røykvarslerne sammen er derfor en smart løsning. Da vil du bli varslet av røykvarsleren på soverommet, selv om ulmebrannen oppstår nede i kjelleren. Dette gir deg verdifull tid til å reagere og/eller evakuere.

Det anbefales at du seriekobler røykvarslere i alle soverom og rom hvor sannsynlighet for brann er stor. Dette gjelder for eksempel et stort kjøkken, stue og rom med mye elektronikk, som Hi-Fi anlegg o.l.

Les mer om optiske VS ioniske røykvarslere i denne artikkelen 

3. Pass på elektronikken i huset!

I de fleste hjem er det elektroniske duppeditter som ofte er årsaken til brann. Derfor er det viktig å skape gode rutiner. Dette er særlig viktig du er borte fra huset eller når du sover.

Når det gjelder bruk av elektronisk utstyr: dra ut stikkontakten til kaffetrakteren, hårføneren, gå over kokeplater og ikke lad mobilen om natten.

4. Minimer risikoen ytterligere med boligalarm

Skal du være så trygg som overhodet mulig, kan en boligalarm være tingen. Har du boligalarm har du også en rekke fordeler i forhold til brann. 

I boligalarm får du brannalarm med:

 • Optiske røykvarslere
 • Seriekoblede røykvarslere
 • Røykvarslerne er koblet til en brannstasjon
 • Riktige plasserte røykvarslere (lenke), montert av kompetente fagfolk
 • Kamera med bevegelsessensor aktiveres når alarmen går. Dette gir alarmsentralen verdifull informasjon i forhold til hvilke tiltak som burde gjøres
Vurderer du boligalarm?
Som du ser gir en boligalarm en rekke fordeler når det gjelder brannsikkerhet. Skal du gå for en boligalarm er det smart å samle tilbud fra flere leverandører, slik at du kan velge det beste tilbudet. Bare fyll ut skjemaet, så tar vi oss av resten! Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Vi har flere nyttige artikler på våre sider om boligalarm og røykvarslere. Les blant annet denne artikkelen som forteller deg mer om riktig plassering av røykvarslere.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign priser på boligalarm

Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.