cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
6 min lesetid
Sist oppdatert: 12 mai 2024

Røykdetektor, varmedetektor og branndetektor, enkelt forklart

Røykdetektor, varmedetektor og branndetektor. Er dette bare synonymer for den samme varsleren? Det korte svaret er nei. Det lange svaret får du i denne artikkelen.
Sammenlign priser på boligalarm

Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Varmedetektor, røykdetektor og branndetektor – Hva er forskjellen?

Det finnes ganske mange ulike tiltak, produkter og metoder. Dette kan kanskje oppleves forvirrende for noen. Det viktigste er uansett at man gjør noe, men her får du noen forklaringer, litt oppklaring og noen tips som kan gjøre deg litt klokere.

Varmedetektor, røykdetektor og branndetektor – Hva er forskjellen?

Det finnes ganske mange ulike tiltak, produkter og metoder. Dette kan kanskje oppleves forvirrende for noen. Det viktigste er uansett at man gjør noe, men her får du noen forklaringer, litt oppklaring og noen tips som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Varmedetektor merker om temperaturen stiger over et visst nivå, røykdetektor er den klassiske røykvarsleren som reagerer på flamme- og røykutvikling. Branndetektor (brannvarsler) brukes typisk om varslere som blir brukt i industri, for eksempel flammedetektorer på oljerigger.

Få ekstra trygghet med boligalarm
Få tilbud fra flere alarmselskaper - Sammenlign og velg det beste tilbudet. Jeg vil ha tilbud

Varmedetektor

En varmedetektor fungerer på den måten at den oppdager det dersom temperaturen i rommet blir høyere enn et gitt nivå. Denne detektoren skal ikke merke eller gå av på grunn av røyk, gass, damp eller støv. Den fokuserer kun på økning i temperatur.

Spesielt ved flammebranner er det slik at temperaturen øker raskt (og da mest høyt oppe, altså nærme taket). Ved slike branner vil det altså fungere godt med en varmedetektor.

Men den største fordelen med varmedetektor er også svakheten til denne enheten. Det må brenne ganske kraftig før varmedetektoren reagerer.

Røyk fra påbegynnende branner blir ignorert av detektoren til temperaturen i rommet stiger. En varmedetektor er derfor ikke godt egnet til å varsle om for eksempel ulmebrann (lenke).

Røykdetektor

En røykdetektor er det det fleste av oss kjenner som røykvarsler.

Disse reagerer når røyk oppstår. Innenfor røykdetektor finner du både optisk røykvarsler og ionisk røykvarsler. Noen mener dog at den sistnevnte er på vei ut. Disse to reagerer litt ulikt på ulike typer røyk. De har også ganske ulik pris.

Skal du velge ionisk eller optisk røykdetektor?

Mange stiller dette spørsmålet og lurer på hva de faktisk skal velge. I nyere tid ser det ut til at de fleste anbefaler å gå for en optisk røykdetektor. Denne fungerer ved at den bruker en lyskilde som gjøres om til en lysstråle ved hjelp av en linse. Hvis røyk da skulle oppstå, vil røyken skape brudd for lysstrålen og dette vil føre til alarmen utløses.

En optisk røykvarsler er bedre enn en ionisk blant annet fordi den ikke taper effekt over tid på samme måte. Du trenger derfor ikke bytte like ofte som når du har en ionisk. Hvis du velger å ha ionisk, bør du være flink til å bytte ut i tide slik at du aldri har en røykvarsler som ikke fungerer optimalt.

Den optiske varsleren vil det holde å bytte cirka hver tiende år (kan variere).

Les mer om dette i denne artikkelen (lenke)

Branndetektor

Når man snakker om branndetektor snakker man ikke om én spesiell ting, men om flere ulike løsninger. Dette er en fellesbetegnelse for produkter som kan oppdage brann og som ikke er røykvarsler eller varmedetektor.

Typisk gjelder dette varslere benyttet i industri, som for eksempel flammmedetektorer på oljerigger eller på steder med mye brannfarlig materiale.

Flammedetektor

Brukes på eksempelvis oljerigger. Denne vil slå ut når den kjenner brannen – den kjenner det da på infrarød stråling. Dette produktet koster svært mye penger og er ikke noe man får med dersom man kjøper brannalarm. Dette er lite aktuelt for privatpersoner/privatboliger, men det kan altså være aktuelt på ulike arbeidsplasser.

Andre typer detektorer

Du har nå fått en viss innsikt i hva som befinner seg på markedet. I tillegg til disse så er det slik at leverandørene av boligalarm ofte har mye smart i pakkene sine som kan bidra til å øke brannsikkerheten i ditt hjem.

Eksempler på dette er for eksempel at mange brannalarmer kommer med røykvarslere som har både sirene- og talefunksjon. Dette gir helt klart bedre sikkerhet.

Du kan også ha temperatursensorer i huset ditt, som en del av boligalarm-pakken. Da har du plutselig både detektorer som oppdager røyk og detektorer som oppdager høy varme. Du er altså sikret for flere typer brann/røykutvikling.

Mange velger også å sette opp noen kameraer som fungerer sammen med boligalarmen. Disse vil blant annet kunne sende bilder av situasjoner til sentralen du er tilkoblet. Da er det lettere for de som sitter på sentralen å avgjøre hva som skjer og hva som må gjøres. Dette vil gi dem bedre innsikt og de kan enklere og raskere tilkalle nødvendige nødetater.

Få billig boligalarm
Ved å sammenligne tilbud fra flere alarmselskaper

Hvordan virker detektoren?

Ulike detektorer fungerer på ulike måter. Det er derfor det kan være lurt å ha en slags kombinasjon hjemme, sik at man er sikret på mer enn én måte.

Det beste er selvfølgelig å ha et helt system, slik at du kan være helt trygg uansett hva slags brann eller røykutvikling det er snakk om. Dersom du ikke har mulighet til dette, burde du i hvert fall fokusere på å skaffe deg flere typer detektorer.

De ulike detektorene har da sine virkemåter og sine følsomheter. De har som regel hver sin ting de reagerer på. De virker enten ved at de oppdager høy temperatur og deretter sier ifra til deg ved å slå alarm. Eller så kan det være at de reagerer på røyk og sier ifra om røykutvikling.

Plassering av detektor

Du skal være klar over at det viktigste ikke nødvendigvis er hva slags detektor eller hva slags utstyr du har. Det viktigste er at det fungerer som det skal og at det er plassert på en god måte.

Ikke alle vet hvor eller hvordan røykvarslere eller andre detektorer skal monteres, det kan derfor være lurt å få hjelp av fagpersoner som vet hva de driver med.

Dersom detektorene er plassert feil, vil dette kunne resultere i at de ikke oppdager brann/røyk så tidlig som de burde. I noen tilfeller kan det til og med bety at de ikke oppdager nødvendige faresignaler.

Hvis du skal investere i brannalarm og/eller gode røykvarslere, bør du også tenke på å investere i en montering/hjelp som gjør at du kan være helt trygg på at disse er plassert riktig.

Brann tar mange liv

Det er dessverre slik at brann og røyk tar mange liv. Det skjer også i Norge, selv om vi er et land som er heldig og har mange muligheter og produkter til å hjelpe oss. Brann kan oppstå ved matlaging, ved feil/dårlig bruk av kontakter, ved gammelt utstyr, ved fyring, ved røyking og på grunn av mange andre årsaker.

Når brann oppstår har man dårlig tid på seg. Det er snakk om sekunder og minutter. I løpet av de første sekundene skal du ha fått beskjed – det er viktig at du vet hva som foregår så fort som mulig.

Brannvesenet går stadig ut for å minne folk på de ulike farene som finnes. Dette gjør de i håp om at folk skal bli bedre på å ta grep og gjøre tiltak. Hvis du nå vet at du har dårlig brannalarm, gamle røykvarslere, eller kanskje ikke har noe system i det hele tatt – da er det på tide at du gjør noe med saken.

Hvilken brannalarm bør du velge?

Siden det finnes så mange ulike produkter på markedet, kan det være vanskelig å finne frem til det som er best. Mange vil gjerne vite akkurat hva som gjør dem tryggest og helst vil de også finne noe som er billig.

Et godt valg når det kommer til brannalarm er å finne en leverandør som gir deg et helt oppsett – en hel pakke. Slik at du har flere ting å spille på – flere ting som oppdager brann og farer. I samme slengen får du også en innbruddsalarm som sikrer deg fra tyveri.

En del kjøper slike brannalarmer men velger å ikke være tilknyttet en alarmsentral. Dette er stort sett et dårlig valg. Det å være tilknyttet en alarmsentral kan nemlig bety stor forskjell dersom noe skulle skje. Denne sentralen kan være instansen som passer på at riktige nødetater dukker opp, og at de dukker opp så tidlig som mulig.

Husk på at når det kommer til farlige situasjoner, så handler om tid. Sekunder kan gjøre stor forskjell på skadeomfanget.

Få deg et godt brannalarmanlegg

De fleste av oss investerer i gode forsikringer, så hvorfor ikke bruke litt godt med penger på brannalarmanlegg? Det er noe som i senere tid kan gjør at du beholder verdiene dine.

Et godt brannalarmanlegg kan gjøre enorm forskjell dersom røykutvikling skulle skje. Et slikt anlegg vil kunne oppdage dette tidlig og dermed gi deg beskjed. Du vil da få beskjed uavhengig om du sover, dusjer eller slapper av. Du kommer til å merke alarmene som går av, og det kommer også alle de andre i huset til å merke.

Når du skaffer deg et godt brannalarmanlegg så får du veldig mye på kjøpet. Du slipper faktisk å tenke på dette med hva slags røykvarsler du bør skaffe deg og hvor du bør henge opp disse. Du får profesjonell hjelp til å installere hele systemet og du kan være trygg på at systemet faktisk virker og gjør jobben sin.

Be om befaring

Du kan godt spørre leverandører om boligalarm om de ønsker å komme på en befaring hjemme hos deg. Da vil de kunne gi deg tips og råd, og de kan anbefale den beste løsningen for deg. Dette gjør det også enklere for leverandørene å vite hva de trenger til en eventuell installasjon.

Be om tilbud på brannalarm

Dersom du nå har bestemt deg for å gå for en god brannalarm burde du ta kontakt med flere ulike leverandører.

På denne måten kan du enkelt få bedt om flere tilbud og deretter sammenligne prisene du får. Dette kan føre til at du sparer noen kroner! Vi hjelper deg gjerne videre, alt du trenger å gjøre er å fylle ut et enkelt skjema på siden vår. Resten tar vi oss av.

Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.