Skal du bytte eller si opp forsikring? Vit dette!
Er du misfornøyd med kundeforholdet hos ditt eksisterende forsikringsselskap? Eller har du solgt en forsikret gjenstand og ikke lenger trenger forsikringen? Av ulike årsaker kan du av og til komme til å si opp eller flytte en forsikring.

INNHOLDSFORTEGNELSE
Enten du skal bytte til et annet selskap eller avslutte forsikringen for godt – i denne artikkelen vil du finne informasjon som vil komme både deg og lommeboken din til gode.
Skal du bytte forsikring til et nytt forsikringsselskap har du som regel 30 dagers oppsigelsestid. Selskapet som overtar forsikringen hjelper deg som oftest med oppsigelsen hos nåværende selskap. Å avslutte en forsikring må du derimot gjøre selv ved å kontakte forsikringsselskapet. Vær klar over at ulike forsikringer kan ha forskjellige avslutningsvilkår.
Videre kan du lese mer om:
- oppsigelsesvilkårene i ulike typer forsikringer
- hvorfor det lønner seg å innhente forsikringstilbud fra flere selskaper
- hvordan du sier opp forsikringer hos noen av de mest kjente aktørene
Ulike forsikringsselskap har ulike kontrakter og innholdet her er derfor av generell art. Sørg alltid for å lese vilkårene i din forsikring nøye.
Ulike forsikringer kan ha ulike oppsigelsesvilkår
Å flytte en eksisterende forsikring over til et nytt selskap går som regel smertefritt. Selskapet du bytter til, fikser dette for deg. Det er ofte en måneds oppsigelsestid når du skal bytte forsikringsselskap.
Sier du opp avtalen uten at du skal bytte til noen andre? Ofte er det 30 dager oppsigelsestid også her, men det finnes enkelte unntak. Hva oppsigelsesvilkårene er, kommer an på hvilken forsikring det er snakk om og i hvilket selskap du er forsikret.
La oss se nærmere på betingelsene rundt oppsigelse av de ulike forsikringene.
Personforsikring
Under personforsikring finner vi blant annet livsforsikring, ulykkesforsikring og uføre/sykeforsikring.
Personforsikring har også noen særskilte regler og unntak ved bytte av forsikringsselskap. Sørg altså for at du setter deg inn i hva som kreves før du sier opp din nåværende forsikring.
Å si opp personforsikring
Sier du opp en personforsikring er oppsigelsestiden på 30 dager. Her må du riktignok se hva vilkårene i avtalen din sier, da noen forsikringsselskap ikke krever oppsigelsestid på enkelte forsikringer, som for eksempel på livsforsikringen.
Å bytte personforsikring
Skal du bytte personforsikringen til et annet selskap har du 30 dager oppsigelsestid. Her er det veldig viktig at du ikke sier opp din nåværende forsikring før du har fått godkjent helseerklæing av det nye selskapet du flytter til.
Ikke si opp personforsikringen før ny helseerklæring er godkjent!
Skal du bytte personforsikring, må du også ha ny helsevurdering. Dersom du skal bytte forsikringsselskap er det veldig viktig at du venter til helseerklæringen hos selskapet er godkjent. Hvis ikke risikerer du at de vurderer din situasjon annerledes enn ditt nåværende selskap. Da kan det hende du får avslag på deler av - eller hele dekningen du har på den nåværende forsikringen din.
Reiseforsikring
Å si opp reiseforsikring
Reiseforsikringen kan ikke sies opp på dagen, da det er en helårsavtale. Du må altså si opp når avtalen går ut.
Å bytte reiseforsikring
Hvis du derimot skal bytte reiseforsikringen til et annet forsikringsselskap, har du en måneds oppsigelsestid.
Skadeforsikring
Å si opp skadeforsikring
Siden skadeforsikring ofte gjelder en rekke ulike ting som bil, hus, hytte, kunst, innbo osv., kan det være noen forskjeller på hvordan du går frem ved oppsigelse av avtalen. Felles for dem er at dersom du melder ifra om at behovet for forsikringen er borte, vil forsikringen avsluttes på dagen.
Salg av gjenstand (eksempelvis bil og andre kjøretøy) er et eksempel på dette. Noen forsikringer avsluttes dermed automatisk når du melder salg av gjenstand.
Andre skadeforsikringer må du aktivt avslutte selv. Noe mange kanskje ikke tenker over i denne sammenhengen er innboforsikringen.
For eksempel, har du innboforsikring og du skal flytte? Da må du selv avslutte forsikringsavtalen og opprette en ny forsikring. Den innboforsikringen du har i dag er nemlig registrert på din nåværende bolig. Når du kjøper eller leier en ny bolig, må du derfor registrere på nytt, med den nye adressen.
Å bytte skadeforsikring
Bytter du skadeforsikringen til et annet selskap har du en måneds oppsigelsestid. Flyttingen skjer automatisk, da ditt gamle forsikringsselskap får beskjed fra det nye som overtar forsikringen din.
Når du bytter skadeforsikring vil ditt nåværende forsikringsselskap ofte sjekke om den nye forsikringen har det samme (eller i nærheten av) dekningsomfanget du hadde hos dem.
Det kan lønne seg å bytte forsikring
En hovedregel er at du må forsikre ting som kan sende deg rett i økonomisk ruin hvis ulykken først skulle være ute. Huset ditt, bilen din og helsen din er gjerne eksempler på slike ting.
Siden det altså ikke er til å komme bort ifra at det finnes forsikringer du uansett må ha, kan det være potensielt mye penger å spare ved å bytte selskap.
Begynn med å identifisere hvilke forsikringer du har, og som du kanskje kan spare noen kroner på ved å finne andre tilbydere.
Oversikt over forsikringer du MÅ ha:
-
Ansvarsforsikring (hvis du har bil er ansvarsforsikring lovpålagt)
- Uføreforsikring (gir økomisk trygghet hvis du blir syk/ufør)
- Innboforsikring (forsikrer løst inventar i huset/boligen)
- Husforsikring (forsikrer selve huset)
Oversikt over forsikringer du BØR ha:
-
Bilforsikring (hvis du har en nyere bil er det en fordel å ha kasko avtale på bilen. Les mer om om de ulike typer bilforsikringer i denne artikkelen)
- Barneforsikring
- Reiseforsikring
- Dyreforsikring
- Eierskifte- og boligkjøperforsikring (veldig relevant hvis du skal selge boligen din. For mer informasjon om dette, les denne hjelpsomme artikkelen)
Vil du ha en komplett oversikt over forsikringer du bør ha i en og samme artikkel? Da bør du definitivt lese denne artikkelen
Slik sier du opp forsikringen i ulike selskaper
Å bytte forsikring går stort sett automatisk, da de som overtar forsikringen din gir beskjed til det nåværende selskapet.
Å si opp uten å bytte til et annet selskap må du riktignok ta ansvaret for selv. Videre kan du se hvordan du generelt går frem for å se hvordan du sier opp forsikringer hos noen av de vanligste tilbyderne av forsikringer i Norge.
SpareBank 1
Du kan si opp forsikringen din i sparebank 1 ved å:
- Ringe/sende e post til deres kundeservice
- Sende melding i nettbanken
For mer informasjon, besøk SpareBank 1
Gjensidige
Er du forsikret i Gjensidige, har du en egen bruker og kan si opp forsikringen slik:
- Logg inn på din profil
- Velg forsikringen det gjelder
- Trykk på "endre forsikring"
- "Oppsigelse"
Du kan lese mer på nettsidene til Gjensidige
If
Hos If sier du opp dine forsikringer på denne måten:
- Logg inn på din profil
- Velg forsikringen det gjelder
- Trykk på "si opp forsikring"
Tryg
Hos Tryg gjør du dette for å si opp forsikringen:
- Gå til lenken under
- Trykk på "endre forsikringene dine"
- Logg inn på din profil via BankID
- Her får du valget om å avslutte forsikringer
DNB
Si opp forsikring i DNB:
- Send melding om at du ønsker oppsigelse fra nettbanken
Les mer om oppsigelse av forsikring i DNB
Storebrand
Du kan si opp forsikring i Storebrand ved å:
- Logge inn i nettbanken og sende en chat (sikker melding) derfra.
- Ringe kundeservice
Få mer informasjon om oppsigelse av forsikring i Storebrand her