cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Forsikring
6 min lesetid
Sist oppdatert: 25 januar 2024

Vurder dette før du godtar kontantoppgjør | Forsikring

Hva er kontantoppgjør? Hva dekker et slikt oppgjør og er utbetaling av penger på konto det beste alternativet for deg? Svaret avhenger av hva som er blitt skadet, omfanget av skaden, i tillegg til din egen økonomiske situasjon.
Godtar du kontantoppgjør får du penger på konto istedenfor tilbud om reparasjon i regi av forsikringsselskapet.
Forsikring: Takker du ja til kontantoppgjør vil forsikringsselskapet utbetale penger på konto istedenfor å bistå med reparasjon. Er det et lurt valg?

Et kontantoppgjør er penger du får fra et forsikringsselskap hvis uhellet skulle være ute. Forsikringsselskap kan tilby kontantoppgjør som et alternativ til reparasjon i et skadeoppgjør, og saken avsluttes når du får vederlaget. Med kontantoppgjøret kan du altså reparere skaden selv, men jo større skaden og omfanget potensielt er, jo mer grundig bør du være i vurderingen din.

Denne artikkelen vil gi deg en liten innføring i kontantoppgjør og gå igjennom viktige spørsmål du bør stille deg selv før du takker ja til denne formen for skadeoppgjør. 

La oss starte med første spørsmål:

Skadeoppgjør: hvilke alternativer har jeg?

Når det kommer til skadeoppgjør får du som regel disse alternativene av forsikringsselskapet:

  • Utbetaling av penger (kontantoppgjør)
  • Reparasjon i regi av forsikringsselskapet
  • Bytte ut gjenstand med ny, lik eller tilsvarende gjenstand

Hvilket alternativ du bør gå for kan være svært individuelt, men som en pekepinn kan det være greit å se nærmere på neste spørsmål.

Forsikre deg mot at økonomien din blir snudd på hodet
Dersom uhellet skulle være ute, og du ikke er forsikret, kan det i verste fall få skremmende konsekvenser for privatøkonomien din. Ulike selskaper har ulike vilkår på forsikringene sine, så derfor bør du sammenligne tilbud fra ulike aktører. Å be om tilbud via oss er helt gratis og uforpliktende.

Hva slags skade er det snakk om?

Det finnes naturlig nok forskjellige faktorer du må ta høyde for når det kommer til valget om å motta kontantoppgjør eller reparasjon.

Videre kan du se eksempler på forskjellige typer skader, og hva du bør se an i vurderingen din.

Kontantoppgjør vannskade

Vannskade i huset har flere fallgruver og potensielt ukjente kostnader enn for eksempel en ødelagt mobiltelefon. 

Vannskader kan nemlig føre til langsiktige konsekvenser som muggvekst og andre følgeskader i huset. Slike omfattende skader blir fort veldig dyrt, og du bør ha et slikt scenario i bakhodet før du takker ja til kontantoppgjør.

Idet du har akseptert kontantoppgjøret, sier du i prinsippet fra deg retten til å klage senere. Det vil si at dersom det skulle oppstå senskader har du ene og alene ansvaret for å reparere skadene, som må dekkes av din egen lommebok.  

Kontantoppgjør ved brann

Ved store branner må ofte hus totalrenoveres eller bygges opp fra bunnen av igjen. Også her tilbyr forsikringsselskapene deg enten å overta ansvaret med å bygge opp huset ditt igjen for deg, eller la deg gjøre det selv.

For de aller fleste av oss er nok førstnevnte løsning det beste alternativet her. Forsikringsselskapene har samarbeidsavtaler med gode entreprenører og er en trygg og praktisk måte å få orden på hus-situasjonen igjen.

Har du derimot sterk fagkompetanse og forbindelser som tilsier at du kan gjøre dette selv, vil forsikringsselskaper kunne akseptere at du gjør det på egenhånd og du får utbetalt kontantoppgjør.

Kontantoppgjør ved skade på bil

Det er mye du må ta hensyn til når det kommer til bilforsikring.

Som en nyttig tommelfingerregel er det helt essensielt å ha gode forsikringer på ting som potensielt kan være katastrofe for din økonomi hvis uhellet skulle være ute.

Det betyr normalt at du bør forsikre dyre, nye biler med minst kasko, slik at du er sikret et godt skadeoppgjør. Eldre biler som har tapt seg mye i verdi kan gjerne forsikres med delkasko, hvis din egen lommebok takler en større reparasjonskostnad ved eventuell skade.

Men hva som er rett for deg er kanskje ikke rett for en annen, så du bør først og fremst vite hva de ulike forsikringene dekker.

De ulike bilforsikringene

Når det kommer til bilen din og skadeoppgjør, avhenger altså hva du har krav på av hvilken forsikring du har. Det finnes 4 forskjellige forsikringstyper når det gjelder bil:

  • Ansvar
  • Delkasko
  • Kasko
  • Toppkasko/Kasko Pluss og lignende.

Du gjør lurt i å sette deg godt inn i hva du får med de ulike forsikringene. Ansvar dekker personsskader og skade på andres biler, men du må selv ha minimum Delkasko for å få dekket enkelte skader på egen bil, som knust glass (steinsprut) og brann.

Ved utforkjøring, velting og kollisjoner må du minst ha Kasko-forsikringen eller høyere for å få betalt erstatning.

Vi anbefaler at du tar en nærmere kikk på denne siden for mer informasjon om de ulike bilforsikringene.

Derfor - hvis du ikke er særlig interessert i å mekke bil selv, bør du kanskje ikke holde for hardt på lommeboken i dette tilfellet.

Bilens alder

Hvor gammel bilen din er har også mye å si for taksert skade og hvor mye du får utbetalt - og hva slags skader du får erstatning for.

Markedsverdien går ned en del hakk hvis du kjøpte bilen for 10 år siden. Det er som nevnt vanlig med delkasko på biler med mindre markedsverdi.

Mange er kyndige med bil og kan alltids reparere bilen selv. Har du spesiell og stor kunnskap om bilen din og du har ferdigheter til å kunne reparere denne selv? Eller er den blitt så gammel at det er mer lønnsomt å vrake eller kondemnere den? Da er det ikke sikkert det lønner seg å ha den dyreste forsikringen i utganspunktet.

Husk at hva som ligger til grunn i forsikringen kan varierere fra selskap til selskap. Se derfor godt igjennom vilkårene i forsikringen din.

Hvilken forsikring passer best for deg?
Bilforsikring kan virke komplekst for mange. Hva du bør få forsikret avhenger i stor grad av deg selv og din situasjon. Få mer hjelp og tilbud fra en rekke ulike forsikringsselskaper, helt gratis og uforpliktende. 

Kontantoppgjør ved skade på mobiltelefon og elektronikk

I oppgjør legger forsikringsselskapet ofte til grunn at noen av gjenstandene dine har tapt verdi, tilstand og anvendelighet gjennom årene. Du ser gjerne en oversikt over slike fradrag i kontrakten du skriver under med selskapet.

Tenk deg en mobiltelefon du har hatt i 3 år. Skulle den bli ødelagt, vil du antakeligvis få noe mindre i kontantoppgjør enn hva du kjøpte den for. I kontrakten med forsikringsselskapene kan det ofte se slik ut:

Mobiltelefon: 20% fradrag hvert år etter 2 år.

Her trekkes det altså 20% av den opprinnelige kjøpsverdien fra og med år 3.

Mobiler, datamaskiner og andre elektroniske duppeditter som raskt blir utdatert, er typiske gjenstander som mister verdi raskere enn for eksempel hvitevarer vi ikke bytter ut like ofte. 

I mange tilfeller vil både innbo-og reiseforsikringen dekke mye. Men enkelte verdifulle ting trenger en egen forsikring for at du skal kunne få tilbake hele verdien eller betale lavere egenandel dersom uhellet skulle være ute. I denne artikkelen kan du se hvilke, dersom du har verdisaker du ønsker å forsikre

Har jeg kompetanse til å fikse skaden selv?

Som vi nå har vært inne på, avhenger din vurdering av om du skal takke ja til å få oppgjør rett på konto i stor grad av:

  • hva som er blitt skadet og potensielle følgeskader på senere tidspunkt
  • om dine egne ferdigheter vil føre til et bedre resultat enn forsikringsselskapenes samarbeidspartnere
  • Vilkårene i forsikringen din

Eksempelvis kan en vannlekkasje føre til andre følgeskader du oppdager senere, og som kontantoppgjøret ikke dekket. Dermed kan det være mer fordelaktig å takke ja til reparasjon fra forsikringsselskapet i stedet. Særlig hvis det er snakk om større verdier.

Har du kompetanse, oversikt, ferdigheter eller egne forbindelser til å utføre arbeidet selv, kan det være en fordel å få kontantoppgjøret. Vil du derimot ha så lite med reparasjonen å gjøre som mulig, anbefaler vi at du lar forsikringsselskapene ta jobben for deg.

Vi har flere artikler om alle slags forsikringer på våre sider. Er du interessert i å få en oversikt over alt du bør vite, anbefaler vi at du starter med denne artikkelen. 

Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig
Tilbakemelding fra brukere
  • Lett å velge forsikring når alle gir pris ut i fra like forutsetninger. Årlig forsikringpremie var i mitt tilfelle kr 8880.-. Nå har jeg en årlig premie på kr 6240.-. Jeg sparte kr 2640.-!
    Ingrid B. Karlsen
  • Enkel og bra side. Sparte 5500 kr på forsikringene i året etter å ha brukt tjenestetorget på anbud til forsikringer. Meget fornøyd!
    Tonny Hovland

 

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Velg hvilke forsikringer du ønsker tilbud på
Sammenlign tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer