Skal varmepumpe stå på hele tiden?
Jevnlig vedlikehold bør altså være på plass for at du skal kunne få så mye ytelse ut av varmepumpen som mulig, uten å måtte bruke unødvendig mye strøm. Det er også viktig at du har service på varmepumpen av en F-gass sertifisert montør.
Du har kanskje hørt at en varmepumpe har lavere strømforbruk enn panelovner og annen elektrisk oppvarming. Men kan det være enda mer penger å spare, selv med denne energieffektive oppvarmingen?
For eksempel, bør en varmepumpe stå på hele tiden?
Ja, det er lurt å la varmepumpen jobbe kontinuerlig hele døgnet. Årsakene til dette er flere: varmepumpen må jobbe hardere for å få opp temperaturen igjen dersom den stadig skrus av og på. Dette fører til at strømbruk og slitasje kan øke. Strømprisene er i tillegg lavere om natten, som også taler til fordel for at varmepumpen bør jobbe hele tiden.
Videre kan du lese mer detaljert om årsakene til hvorfor du bør la den stå på hele tiden, samt lese hvorfor jevnlig vedlikehold og varmepumpeservice heller bør være fokuset ditt dersom du vil spare så mye strøm som mulig på varmepumpen.
Varmepumpen må jobbe hardere om den må starte på nytt
Du får altså både bedre ytelse og lavere strømregning ved å la varmepumpen stå å gå kontinuerlig.
Hvorfor er dette tilfellet?
Jo, dersom du skrur av varmepumpen vil gulv og vegger naturlig nok nedkjøles. Og om rommet skal varmes opp igjen etter en iskald natt, kan det resultere i:
- at det tar lang tid å varme opp rommet igjen (særlig om boligen er dårlig isolert)
- at varmepumpen bruker mer strøm fordi den må jobbe hardere
- hyppige start og stopp av varmepumpen kan slite på motoren og forkorte varmepumpens levetid
Jevn temperatur er også et viktig stikkord. Varmepumpen er på mange måter et omvendt kjøleskap. Tenk litt på det - du ville jo ikke slått av kjøleskapet, som har til hensikt å gi stabil tilførsel av kjøling og ivareta maten?
Litt samme tankegang kan du ha rundt varmepumpen, som er designet for å kunne gi deg en stabil tilførsel av varme - på en miljøvennlig og kostnadseffektiv måte.
Hva er anbefalt innetemperatur?
Anbefalt innetemperatur er 20 grader. «Tjue er bra for huet» er slagordet til Norges Astma- og allergiforbund (NAAF). En romtemperatur på 20 grader hjelper på konsentrasjonen din - noe som kan være viktig om du jobber mye hjemmefra.
Om du reiser bort for en lengre periode kan du skru ned temperaturen til varmepumpen i stedet for å slå den helt av. På mange varmepumper kan du fjernstyre temperaturen via en app, slik at den gir deg varmen du ønsker til du kommer hjem.
Strømmen er billigere på natten
En ting mange ikke nødvendigvis tenker over er at strømmen er billigere på natten. Det betyr at du bør tenke deg om én ekstra gang dersom du har tenkt at stuen ikke trenger å være varm om natten når ingen oppholder seg der.
Nettopp på grunn av de lavere strømprisene på natterstid, bør du faktisk sette opp temperaturen på varmepumpen om natten.
Da holder rommet seg godt og varmt, og du slipper å varme opp like mye på dagtid, når strømprisen er høyere.
Innstillingene på varmepumpen påvirker både ytelse og strømforbruk
Innstillinger du bør unngå dersom du vil ha en kostnadseffektiv varmepumpe som yter best mulig er blant annet «auto».
For eksempel, når du fyrer i stua kan en varmepumpe satt til auto plutselig sette på avkjølingsfunksjonen om den merker at temperaturen blir høyere enn temperaturen du og varmepumpen er blitt enige om tidligere.
Denne uforutsigbarheten kan du unngå ved å sette varmepumpen til en bestemt temperatur, slik at den hverken gir lavere eller høyere temperaturer enn dette.
Vanligste temperaturinnstillinger for varmepumpe i norske hjem:
- Heat/varmemodus: mellom 22-24 grader
- Cool/kjølemodus: mellom 20-22 grader
Les mer om riktige innstillinger for varmepumpe her.
Rett fokuset mot jevnlig vedlikehold av varmepumpen
Om du vil at varmepumpen skal gi best mulig varmeeffekt kombinert med at du sparer så mye strøm som mulig, er jevnlig vedlikehold viktig.
Igjen, dersom filtrene i innedelen for eksempel er tette, vil varmepumpen måtte jobbe hardere for å gi den samme varmen som tidligere. Et enkelt filterbytte gjør at varmepumpen fordeler varmen mer effektivt, og at du dermed får mer varme igjen for strømmen som brukes.
Støvsuging av filtre kan gjøre underverker
Dersom du merker at din luft-til-luft varmepumpe ikke er like effektiv som den pleide å være, bør du altså ta en kikk på filtrene i innedelen. På disse samles mye støv og skitt, og en enkel runde med støvsugeren på disse kan føre til en massiv forbedring i hvor godt den varmer.
Mange opplever at de kan skru temperaturen betydelig ned etterpå, noe som fører til en mer effektiv oppvarming med en lavere strømregning. Les mer om filtre, rengjøring av innedelen og bedre inneklima i denne artikkelen.
Vedlikeholdet gjelder både ute-og innedelen.
I utedelen kan blader og rusk sette seg fast dersom du ikke har et beskyttende varmepumpehus. Sørg altså for at utedelen "får puste" ved å holde den fri for ting som kan blokkere viften.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris