cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpeservice
4 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Skal varmepumpe stå på hele tiden?

Hvor mye penger og strøm kan du spare ved å skru av varmepumpen når du er bortreist eller når du hopper til køys om natten? Svaret vil kanskje overraske deg.
Ungt par har skrudd av varmen, og sitter innendørs med jakker på
Skal varmepumpe stå på hele tiden, eller er det lurt å skru den av ofte for å spare strøm?

Du har kanskje hørt at en varmepumpe har lavere strømforbruk enn panelovner og annen elektrisk oppvarming. Men kan det være enda mer penger å spare, selv med denne energieffektive oppvarmingen?

For eksempel, bør en varmepumpe stå på hele tiden?

Ja, det er lurt å la varmepumpen jobbe kontinuerlig hele døgnet. Årsakene til dette er flere: varmepumpen må jobbe hardere for å få opp temperaturen igjen dersom den stadig skrus av og på. Dette fører til at strømbruk og slitasje kan øke. Strømprisene er i tillegg lavere om natten, som også taler til fordel for at varmepumpen bør jobbe hele tiden.

Videre kan du lese mer detaljert om årsakene til hvorfor du bør la den stå på hele tiden, samt lese hvorfor jevnlig vedlikehold og varmepumpeservice heller bør være fokuset ditt dersom du vil spare så mye strøm som mulig på varmepumpen.

Du sparer mer penger med en vedlikeholdt varmepumpe
Du bør ha varmepumpeservice hvert andre år for å sørge for at den yter maksimalt - og dermed gir deg full valuta for pengene. Trykker du på knappen under kan du be om, og sammenligne tilbud på varmepumpeservice fra ulike tilbydere, helt gratis.

Varmepumpen må jobbe hardere om den må starte på nytt

Du får altså både bedre ytelse og lavere strømregning ved å la varmepumpen stå å gå kontinuerlig.

Hvorfor er dette tilfellet?

Jo, dersom du skrur av varmepumpen vil gulv og vegger naturlig nok nedkjøles. Og om rommet skal varmes opp igjen etter en iskald natt, kan det resultere i:

 • at det tar lang tid å varme opp rommet igjen (særlig om boligen er dårlig isolert)
 • at varmepumpen bruker mer strøm fordi den må jobbe hardere
 • hyppige start og stopp av varmepumpen kan slite på motoren og forkorte varmepumpens levetid

Jevn temperatur er også et viktig stikkord. Varmepumpen er på mange måter et omvendt kjøleskap. Tenk litt på det - du ville jo ikke slått av kjøleskapet, som har til hensikt å gi stabil tilførsel av kjøling og ivareta maten?

Litt samme tankegang kan du ha rundt varmepumpen, som er designet for å kunne gi deg en stabil tilførsel av varme - på en miljøvennlig og kostnadseffektiv måte.

Hva er anbefalt innetemperatur?

Anbefalt innetemperatur er 20 grader. «Tjue er bra for huet» er slagordet til Norges Astma- og allergiforbund (NAAF). En romtemperatur på 20 grader hjelper på konsentrasjonen din - noe som kan være viktig om du jobber mye hjemmefra.

Om du reiser bort for en lengre periode kan du skru ned temperaturen til varmepumpen i stedet for å slå den helt av. På mange varmepumper kan du fjernstyre temperaturen via en app, slik at den gir deg varmen du ønsker til du kommer hjem.

Strømmen er billigere på natten

En ting mange ikke nødvendigvis tenker over er at strømmen er billigere på natten. Det betyr at du bør tenke deg om én ekstra gang dersom du har tenkt at stuen ikke trenger å være varm om natten når ingen oppholder seg der.

Nettopp på grunn av de lavere strømprisene på natterstid, bør du faktisk sette opp temperaturen på varmepumpen om natten.

Da holder rommet seg godt og varmt, og du slipper å varme opp like mye på dagtid, når strømprisen er høyere.

Har du en bra strømavtale i dag?
Om det er en stund siden du byttet strømavtale bør du sjekke om det er billigere strømavtaler på markedet. Særlig om du har strømavtale til variabel pris kan det hende du betaler mye mer enn det du trenger. Vil du motta tilbud på strømavtaler?

Innstillingene på varmepumpen påvirker både ytelse og strømforbruk

Innstillinger du bør unngå dersom du vil ha en kostnadseffektiv varmepumpe som yter best mulig er blant annet «auto».

For eksempel, når du fyrer i stua kan en varmepumpe satt til auto plutselig sette på avkjølingsfunksjonen om den merker at temperaturen blir høyere enn temperaturen du og varmepumpen er blitt enige om tidligere.

Denne uforutsigbarheten kan du unngå ved å sette varmepumpen til en bestemt temperatur, slik at den hverken gir lavere eller høyere temperaturer enn dette.

Vanligste temperaturinnstillinger for varmepumpe i norske hjem:

 • Heat/varmemodus: mellom 22-24 grader
 • Cool/kjølemodus: mellom 20-22 grader

Les mer om riktige innstillinger for varmepumpe her. 

Rett fokuset mot jevnlig vedlikehold av varmepumpen

Om du vil at varmepumpen skal gi best mulig varmeeffekt kombinert med at du sparer så mye strøm som mulig, er jevnlig vedlikehold viktig.

Igjen, dersom filtrene i innedelen for eksempel er tette, vil varmepumpen måtte jobbe hardere for å gi den samme varmen som tidligere. Et enkelt filterbytte gjør at varmepumpen fordeler varmen mer effektivt, og at du dermed får mer varme igjen for strømmen som brukes.

Støvsuging av filtre kan gjøre underverker

Dersom du merker at din luft-til-luft varmepumpe ikke er like effektiv som den pleide å være, bør du altså ta en kikk på filtrene i innedelen. På disse samles mye støv og skitt, og en enkel runde med støvsugeren på disse kan føre til en massiv forbedring i hvor godt den varmer.

Mange opplever at de kan skru temperaturen betydelig ned etterpå, noe som fører til en mer effektiv oppvarming med en lavere strømregning. Les mer om filtre, rengjøring av innedelen og bedre inneklima i denne artikkelen.

Vedlikeholdet gjelder både ute-og innedelen.

I utedelen kan blader og rusk sette seg fast dersom du ikke har et beskyttende varmepumpehus. Sørg altså for at utedelen "får puste" ved å holde den fri for ting som kan blokkere viften.

Trenger du varmepumpeservice?
Jevnlig vedlikehold bør altså være på plass for at du skal kunne få så mye ytelse ut av varmepumpen som mulig, uten å måtte bruke unødvendig mye strøm. Det er også viktig at du har service på varmepumpen av en F-gass sertifisert montør.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Trenger du varmepumpeservice?

Jevnlig vedlikehold bør altså være på plass for at du skal kunne få så mye ytelse ut av varmepumpen som mulig, uten å måtte bruke unødvendig mye strøm. Det er også viktig at du har service på varmepumpen av en F-gass sertifisert montør.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Trenger du varmepumpeservice?
Jevnlig vedlikehold bør altså være på plass for at du skal kunne få så mye ytelse ut av varmepumpen som mulig, uten å måtte bruke unødvendig mye strøm. Det er også viktig at du har service på varmepumpen av en F-gass sertifisert montør.