Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 19 august 2024

Guide til varmepumpe – effekt

Det er mange grunner til å kjøpe en varmepumpe, og effektivitet er kanskje ett av de viktigste argumentene. En varmepumpe gir typisk to til tre ganger så mye varme i forhold til strømmen den bruker. Da er det penger å spare på strømregningen, og investeringen kan være tjent inn etter få år.
Spar penger med varmepumpe

Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

En varmepumpe er altså svært energieffektiv, noe som betyr at den leverer mer varmeeffekt i forhold til strømmen den bruker.

I denne artikkelen kan du lese om effektfaktor, hva som påvirker effekten og andre nyttige ting du bør vite dersom du skal finne ut hvor effektiv varmepumpen er.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming.

Effektfaktor (COP)

Effektfaktor (COP) sier noe om hvor mye varmeeffekt du får ut fra hvor mye strøm den bruker.

En varmepumpe med effektfaktor på 3 bruker 1 kW strøm, men gir 3 kW varme tilbake. Jo høyere COP-tall, desto mer effektiv er varmepumpen.

Ettersom en varmepumpe henter energien sin fra lufta ute, vil effektfaktor også forandre seg med temperaturen. Det vil si at desto kaldere det blir ute, desto mer strøm trenger varmepumpen for å fungere.

Siden varmepumpen blir mindre energieffektiv på de kaldeste dagene, anbefales det at du tilleggsfyrer med annen oppvarming, som for eksempel vedovn.

Effektfaktor kalles også varmefaktor.

Men om du skal ha en så korrekt måling som mulig på hvor kostnadsbesparende en varmepumpe er, må du se an hvordan den takler svingingene i temperatur gjennom året.

Om du skal sammenligne varmepumper er det derfor ikke effektfaktoren du bør se på, men årsvarmefaktoren (SCOP).

Bruker du virkningsgrad og effektfaktor om hverandre?

I motsetning til hva mange tror er ikke virkningsgrad og effektfaktor det samme. Virkningsgrad er et tall på hvor stor andel av den tilførte energien som faktisk blir brukt til hovedmålet - å produsere varme. Effektfaktor er et tall som viser hvor mye varmeenergi som produseres i forhold til strømmen som brukes. Effektfaktor er altså tingen å se på dersom du vil finne ut hvor mye strøm du kan spare.

Årsvarmefaktor (SCOP)

Varmepumpe-effekt kommer riktigst frem i årsvarmefaktoren (Seasonal Coefficient Of Performance).

Både COP og SCOP kan fremstå som relativt like, men der COP gir deg effekten basert på øyeblikksfaktorer, gir altså SCOP deg effekten basert på endringer i temperatur og uteluft gjennom året.

SCOP er derfor mer nøyaktig å se på. Men man bør være oppmerksom på at SCOP tar utgangspunkt i forskjellige klimasoner også.

EU har bare krav om å oppgi SCOP-verdier for mild klimasone. Mens vi i Norge befinner oss i kald klimasone. Derfor bør du være sikker på at varmepumpen er laget for nordisk klima.

Der COP er veldig enkel å forstå, og 3,0 betyr 3 kW i varme per 1 kW i brukt strøm. Er det ikke like enkelt med SCOP. Her betyr heller 3,0 hvor mye du sparer i strøm til oppvarming gjennom et helt år.

Du kan lese mer detaljert om både COP og SCOP i denne nyttige artikkelen.

Hva påvirker effektiviteten til en varmepumpe?

For at du skal ha god effekt ut av en varmepumpe må du velge riktig ut ifra boligen din. Det betyr at du må blant ta høyde for:

  • Har du mange dører og vegger, altså mange lukkede rom? Da vil du antakeligvis trenge en kraftigere modell enn om du har åpen planløsning
  • Er boligen eldre og dårlig isolert?
  • Bor du ved kysten bør den tåle saltholdig luft
  • Bor du i kaldere klima er det viktig at du velger en varmepumpe som er merket med "nordisk modell" eller lignende

(Se flere faktorer du må ta høyde for i denne hjelpsomme artikkelen)

Dette er faktorer du får beskjed om på befaring med erfarne varmepumpe-leverandører. Sørg for å få skriftlige tilbud med pris, betingelser, leveringsdato og mer.

I tillegg er det lurt å skaffe seg skriftlig garanti for varmepumpens effektfaktor og årsvarmefaktor ved ulike temperaturer. Da er det lurt å ta seg råd til en energimåler også, slik at du kan se om det faktisk stemmer.

Viktige tips til deg som skal kjøpe varmepumpe

Om du skal kjøpe varmepumpe er det mange ting du bør ha i bakhodet, blant annet å sørge for at leverandør og montør er F-gass sertifisert, samt å skaffe deg skriftlig kontrakt mellom deg og leverandør.

Les flere viktige tips du bør vite om dersom du skal kjøpe varmepumpe i denne artikkelen.

Plassering av varmepumpen for best effekt

Riktig montering og plassering er viktige faktor for at varmepumpe effekten skal være på topp.

Særlig innedelen i en luft til luft varmepumpe er avhengig av å bli plassert der du faktisk befinner deg mest - altså i oppholdsrom.

Varmepumpen er tross alt en punktoppvarmingskilde. Varmen den avgir fordeler seg derfor aller best i en bolig med en åpen planløsning.

Her er det greit å være klar over at varm luft stiger oppover, i motsetning til kald luft, som synker. (Dette kan du lese mer om i denne artikkelen om kaldras ).

Derfor - om boligen din går over to eller flere etasjer - bør varmepumpens innedel plasseres på nederste plan. Gjerne i nærheten av en åpen trapp, om mulig.

Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

 

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?