cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
3 min lesetid
Sist oppdatert: 16 april 2024

Nei, du kan ikke montere varmepumpe selv!

Montering av varmepumpe er noe du må ha hjelp til av sertifiserte fagpersoner. Å montere varmepumpe krever nemlig at du må håndtere f-gasser, som er skadelige for ozonlaget dersom det lekkes ut.
Varmepumpe med 2 innedeler

En varmepumpe er både miljøvennlig og energieffektiv. Siden den sparer både miljø og lommebok er det ikke overraskende at mange vurderer et slikt anlegg og lurer på om man kan montere varmepumpe selv. 

Men svaret på dette er altså nei - du kan ikke installere varmepumpe selv. 

Både den som monterer varmepumpen og bedriften montøren representerer, må være sertifisert - et krav som ble innført i 2013.

Montering av varmepumpe  utføres av sertifiserte fagfolk

Den som skal montere varmepumpen din må ha gyldig F-gass-sertifikat, og jobbe for en F-gass-sertifisert bedrift. 

Årsaken til dette er at varmepumper inneholder gasser med fluorforbindelser. Så lenge de holdes i et lukket system er de ufarlige, men skulle gassene lekke ut, er de skadelige for ozonlaget. Derfor er det viktig at varmepumpen er forsvarlig montert. 

Feilaktig montering av varmepumpe og dårlig håndtering av F-gasser kan føre til at varmepumpen gir redusert effekt og kortere levetid. 

Hvordan montering foregår

Monteringen av en varmepumpe krever at det lages et hull i husveggen. Her legges det opp rør som kobler sammen pumpens innedel og utedel. Om dette ikke gjøres på riktig måte kan du risikere at trekk, fukt og råte kommer inn i hullet. 

Men du kan også risikere at det oppstår et kaldluft-sug inn bak varmepumpen. Dette kan føre til kjøligere innetemperatur, og til at varmepumpen kjører for full maskin på grunn av termostaten. Dette kan dermed gå utover varmepumpens levetid og kostnadsbesparelse.

Varmepumpens plassering 

En montør vil, i tillegg til å montere varmepumpen på en forsvarlig måte, gi deg gode råd om plassering av både inne- og utedel for å oppnå best mulig effekt og minst mulig støy.

Montøren kan også gi deg gode tips rundt innstillinger, WiFi-funksjoner, og generell bruk og vedlikehold. Da vil varmepumpen din et solid grunnlag for best mulig ytelse og levetid. 

Luft-til-luft-varmepumpens innedel bør plasseres nær de mest brukte rommene. Ha varmefordeling og eventuell støy i bakhodet ved plassering.

Om boligen har flere etasjer bør du enten plassere innedel i nærheten av en åpen trapp, eller skaffe en multisplitt-modell med mulighet for flere innedeler. 

Varmepumpens utedel må på sin side ha tilgang til fri luft og helst beskyttes av et varmepumpehus

Les mer om plassering av innedel og utedel i denne artikkelen

Befaring gir deg ekstra innsikt

Du kan skaffe gratis befaring fra en varmepumpeleverandør via Tjenestetorget. Her kan du stille spørsmål og få råd om hvor du bør plassere varmepumpen og hvor den bør stå for at du skal spare mest mulig penger.

Skal du ha varmepumpe?

Da kan du enkelt  komme i gang via skjemaet under. Via Tjenestetorget kan du be om tilbud fra flere leverandører og selv velge hvilket tilbud du liker best. Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign priser på varmepumpe

Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Motta tilbud fra flere leverandører der du bor. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.