cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Solskjerming
5 min lesetid
Sist oppdatert: 23 september 2023

Solskjerming terrasse: 5 løsninger du kan velge mellom

Det er deilig å sette seg ut på terrassen med en god bok. Vel, dersom sola ikke gjør terrassen glovarm eller reflekterer de hvite boksidene rett inn i øynene dine. Her kan du finne ut hvilke valgmuligheter du har når det kommer til solskjerming på terrassen.
Kvinne sitter utendørs i skyggen og leser en god bok
Solskjerming terrasse: Du kan velge mellom ulike metoder - videre kan du lese mer om hvilken type som best passer deg og dine behov.

Å sitte ute på terrassen uten noen som helst form for skjerming av sol, vind, innsyn og varme blir fort en prøvelse. Det samme kan sies på kveldstid, hvor regn eller litt fall i temperaturen kan gjøre at det blir ubehagelig å sitte utendørs.

Men det finnes en rekke løsninger på markedet, som tilfredsstiller ulike behov.

5 gode løsninger for solskjerming på terrassen:

 1. Pergola
 2. Terrassemarkise
 3. Terrassetak
 4. Solseil
 5. Levegg

Hva skiller de ulike løsningene fra hverandre? Hvor robuste er de? Hvilken løsning er best for deg? Videre kan du lese mer og bli klokere på de ulike formene for solskjerming på terrassen.

Sjekk alle fordelene du får med solskjerming
Med solskjerming kan du spare oppvarmingskostnader ved å holde varmen inne, eller holde boligen avkjølt ved å holde varmen ute. I tillegg kan du redusere både innsyn og støy. I tillegg til å skjerme for sola, selvsagt.

1. Pergola

pergola med slyngeplanter

En pergola er en konstruksjon som i tillegg til å skygge for solen, skaper et hyggelig og atmosfærisk uterom. Pergola er et åpent tak som stort sett hviler på 4 selvstående stolper, og den svale skyggen kommer fra selve strukturen og duken.

 • Selve taket kan for eksempel konstrueres med åpent sperretak, som gjør at lyset fra sola filtreres til behagelig lysinnslipp
 • Selv om taket på en pergola tradisjonelt har vært åpent, kan du finne modeller med PVC duk eller lameller som sikrer at du kan sitte ute, selv når det regner.
 • Konstruksjonen til en pergola er perfekt for å dekorere med klatreplanter, ulike lys, varmeapparat osv, og kan generelt sett bli et stilig tilskudd til boligen din
 • En pergola er robust og tåler en storm

Du kan lese mer pergola på denne siden.

Er pergola søknadspliktig?

Du trenger ikke å søke om tillatelse til bygging av frittliggende pergola dersom den er i samsvar med plan- og bygningslovens regelverk og annet regelverk. Pergolaen må ikke være større enn 50 m² bebygd areal (BYA) ikke ha større mønehøyde enn 4 m og gesimshøyde på mer enn 3 m. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

2. Terrassemarkise

Dersom pergola ikke er noe for deg, kan du vurdere å ta en nærmere kikk på terrassemarkiser.

Du gjenkjenner enkelt terrassemarkiser på hvordan de er konstruert: ved hjelp av en manuell/motorisert sveiv, kan du sveive markiseduken ut fra kassetten på husveggen og over utearealet du ønsker å ha skygge.

I tillegg kan terrassemarkiser være ekstra gunstige dersom du monterer kassetten over vinduet. Da vil de også sørge for at varme og lys ikke slipper inn i boligen din. Det betyr et deiligere inneklima på ellers glohete sommerdager.

De beskytter i tillegg godt mot regn og noe vind - men husk at de er festet på en måte som gjør at de ikke tåler altfor sterk vind. Blåser det opp til storm bør du med andre ord trekke inn markisene.

Les mer om terrassemarkiser her.

3. Terrassetak

terrassetak

Vi har allerede vært innom pergola, men det finnes flere former for terrassetak som både gir solskjerming og beskyttelse fra både regn og vind der du sitter.

Der en pergola gjerne er en selvstående konstruksjon på 4 ben perfekt for klatreplanter, er et terrassetak typisk en mer stilren konstruksjon montert inntil huset. Et terrassetak har som oftest et solid tak som enten kan bygges flatt, eller i samme helling og tekking som huset ditt. Du finner gjerne terrassetak i plastvariantere PVC og PC.

 • PVC-plasttak er den rimeligste varianten, men du bør være klar over at dette ikke er den mest holdbare typen.
 • Polykarbonat (PC) er et steg opp hva gjelder materiale, og gir deg et svært slitesterkt, robust terrassetak som i tillegg slipper inn solen.

En annen ting du må ha med i vurderingen er graden av klarhet i taket. Et glassklart tak vil slippe igjennom mer lys - men også mer varme enn eksempelvis opale (hvite) takplater.

Du kan lese mer om terrassetak på denne siden.

Polykarbonat og miljø

Produksjon av polykarbonatplast (som PC-terrassetak lages av) gir svært lite utslipp og kan gjenvinnes, makuleres eller gjenbrukes. Denne typen plast benyttes i produkter som er forventet å vare en lang stund.

4. Solseil

Om du skulle ønske en enklere løsning enn de første tre alternativene, kan du vurdere solseil.

Solseil har fått navnet sitt på grunn av den seil-lignende duken som står i spenn og skaper et lunt skyggeareal under. Denne type solskjerming har flere fine fordeler:

 • Enkelt å sette opp
 • Solseil kommer i mange fasonger, størrelser og farger
 • Gir god beskyttelse mot sol, innsyn, trekk, vind og lett regn
 • Gir skygge over maten
 • Står mer stabilt enn parasoller gjør, og vil tåle vind og vindkast i litt større grad

Les mer om solseil her.

5. Levegg/sidemarkise

Dersom du har allerede har en form for markise eller pergola, eller du ikke trenger tak over terrassen, kan en levegg være løsningen.

 • Solskjerming: Levegger og sidemarkiser skjermer godt for sola på terrassen eller uteplassen, og kan derfor være veldig praktisk for deg som liker å nyte måltidene utendørs om sommeren.
 • Skjermer for vind: En levegg eller sidemarkise vil gjøre utestedet ditt mye lunere. Dette er særlig praktisk om du er glad i å oppholde deg ute selv om det blåser ute.
 • Forhindrer innsyn: dersom du bor i et område hvor forbipasserende eller naboer har fullt innsyn til terrassen din, kan en levegg eller sidemarkise løse problemet
 • Sparer plass: Særlig en sidemarkise er veldig praktisk dersom du ønsker å benytte så mye av plassen din som mulig. De er nemlig uttrekkbare, noe som gjør at de enkelt kan rulles sammen når den ikke er i bruk.
 1. Levegger er som oftest stasjonære og i solid materiale som tre.
 2. Sidemarkiser er i likhet med terrassemarkiser uttrekkbare, og kommer i stoffmateriale

Utvendig solskjerming gir god komfort både ute og inne.
Utvendig solskjerming kan gjøre nytten også innendørs, og noen typer kan redusere varmeinnslipp med inntil 90 %! Her kan du innhente tilbud på solskjerming fra flere leverandører, helt gratis.
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas jobbet som innholdsleder hos oss tidligere. Han har bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og hadde som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med nettopp dette. Ja, rett og slett hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Utvendig solskjerming gir god komfort både ute og inne.

Utvendig solskjerming kan gjøre nytten også innendørs, og noen typer kan redusere varmeinnslipp med inntil 90 %! Her kan du innhente tilbud på solskjerming fra flere leverandører, helt gratis.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Utvendig solskjerming gir god komfort både ute og inne.
Utvendig solskjerming kan gjøre nytten også innendørs, og noen typer kan redusere varmeinnslipp med inntil 90 %! Her kan du innhente tilbud på solskjerming fra flere leverandører, helt gratis.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer