Strøm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Prismatch strøm: slik sparer du enkelt penger på strøm

Synes du strømmarkedet er uoversiktlig og vanskelig å navigere? Da er det kanskje lenge siden du byttet strømavtale også? Her viser vi deg hvordan det kan være penger å spare ved å benytte prismatch på strøm, dersom din strømleverandør tilbyr dette.
Kvinne holder opp et skilt hvor det står "spar penger med prismatch"
Prismatch strøm: Om ikke din strømleverandør tilbyr dette, har du to løsninger: bytt til en som opererer med prismatch, eller bytt til en leverandør med et bedre tilbud.

Det er ofte ikke før i perioder hvor prisene på strøm virkelig eksploderer at vi tenker på å bytte til en annen strømavtale. Noen strømleverandører matcher prisen på andre strømavtaler - noe du definitivt bør ta en nærmere kikk på om du vil spare penger på strømavtalen din.

Med prismatch på strøm kan du be strømleverandøren om å bytte strømavtalen til å matche en billigere avtale tilbudt av en annen strømleverandør. Hvis tilbudet gjelder i en begrenset periode får du den samme avtalen for samme periode.

Etter perioden er ferdig går du enten tilbake til din tidligere strømavtale, eller til en standard avtale som tar utgangspunkt i den avtaletypen du har blitt tilbudt. 

I denne artikkelen får du vite hvilke strømselskap som matcher prisen fra andre leverandører, hvilke poster på strømregningen du kan potensielt kan spare penger på, samt hva du må passe på dersom du inngår en avtale basert på prismatch.

Kutt strømutgiftene i dag
Det kan være potensielt mye penger å spare på strøm, og du kan få gode tilbud på både fastprisavtaler og strøm til spotpris. Via Tjenestetorget kan du sammenligne tilbud på strømavtaler fra flere ulike strømleverandører, helt gratis.

Hvem tilbyr prismatch på strøm?

Ikke alle strømleverandører tilbyr prismatch. Her er du oversikt over de som faktisk gjør det:

 • Fjordkraft
 • NorgesEnergi
 • SkandiaEnergi
 • TrøndelagsKraft (heleid av Fjordkraft)
Tilbyr ikke strømleverandøren din prismatch? Om du ikke har en av disse som leverandør, må du nok belage deg på å bytte leverandør dersom du ønsker å benytte deg av dette.

Poster på strømregningen du kan spare inn på

Kontrasten mellom september 2020 og september 2021 er et godt eksempel på hvor mye strømprisene kan svinge fra bunn til topp.

Historisk høye strømpriser kombinert med en allerede ugunstig strømavtale kan bli skummelt for lommeboken.

Sørg derfor for at du har en bedre strømavtale til bunns.

Men hvor kan du eventuelt spare inn pengene?

På strømregningen har du flere poster:

Nettleien er det dessverre ikke stort du kan gjøre med. Prisen vil være den samme uansett hva du gjør. Dette er en avgift strømleverandøren samler inn for å betale videre til det lokale nettselskapet, som sørger for at du får strøm inn til boligen.

Påslaget derimot, er en post du kan spare en del kroner på dersom du leter litt.

Få redusert påslaget

Påslag er et pristillegg strømleverandørene tar i tillegg til selve strømprisen. 

På strømregningen kan du se at påslag gjerne kan komme både som en fastpris og en variabel pris per kWh.

Påslaget dekker strømleverandørens administrasjonsutgifter, statlige avgifter og sørger for en bedre margin på strømmen de handler fra kraftbørsen.

Negativt påslag

Noen tilbud inneholder negativt påslag. Dette betyr at strømleverandøren selger strøm til deg for lavere pris enn det de selv kjøper den for fra kraftbørsen Nord Pool. Verdt å merke seg at det er ikke sannsynlig at du får betalt for å bruke strømmen, da avgifter og nettleie trekker opp regningen. Likevel kan det være mye penger å spare på å finne en avtale med negativt påslag.

Dersom du finner et tilbud med lavere påslag og fastutgift, og du vet at din strømleverandør opererer med prismatch, kan du be om å få tilbudet matchet av dem.

Da vil du etter all sannsynlighet kunne få det samme tilbudet. Er du våken og følger med i strømmarkedet, kan du til og med spare penger ved å finne avtaler med negativt påslag.

Tilbud med negativt påslag varer som regel kun i en kort periode - typisk en måned. I enkelte tilfeller kan du riktignok finne tilbud som strekker seg lenger - opptil et halvt år.

Fastpris eller spotpris på strømavtalen?

Dersom du skal benytte deg av prismatch kan du ikke ha fastpris eller avtaler med bindingstid. Prismatch gjelder kun for strømavtaler til spotpris og for standard variabel avtaler.

Les mer: Burde jeg ha fastpris eller spotpris?

Spotpris på strøm er historisk den avtalen du sparer mest penger på over tid. Fastpris på strøm er en fordel dersom du jakter forutsigbarhet i de månedelige utgiftene, men vil over tid koste noe mer.

Vær våken - les vilkårene nøye!

Dersom du finner et godt tilbud du ønsker at din strømleverandør skal matche - sjekk om tilbudet har en midlertidig varighet.

Viser det seg at det gode tilbudet utgår etter eksempelvis tre måneder, vil et strømselskap som tilbyr prismatch tilby de samme vilkårene - hverken mer eller mindre.

Etter tilbudet er utgått vil du deretter bli satt over til enten din gamle strømavtale, eller til en standard avtale som baserer seg på det nye tilbudet. Denne kan vise seg å ha mindre gunstige vilkår enn det du først trodde, så for å unngå dette er det altså viktig at du er våken og følger med i markedet jevnlig. 

Dette er særlig viktig dersom tilbudet du hopper på har en varighet på en kort periode.

Slik får du billigere strømavtale

Du kan altså sikre svært gode strømavtaler på to måter:

 1. Tegn en avtale med et strømselskap som tilbyr prismatch, og videre få dem til å matche billigere tilbud du finner fra andre strømleverandører
 2. Gjøre et rent bytte til den strømleverandøren som har et billigere tilbud enn det du har i dag

Det forutsetter såklart at du ikke har strømavtale med bindingstid og at du alltid leser nøye igjennom strømavtalens vilkår.

Sammenlign strømavtaler via Tjenestetorget

Med litt egeninnsats kan du fra måned til måned skaffe deg nye strømavtaler, som du kan spare potensielt mye penger på.

Dersom du ikke føler for å følge med i strømmarkedet til enhver tid, kan du likevel finne en billig strømavtale ved å innhente tilbud i skjemaet under.

Fyller du ut skjemaet får du tilbud fra kjente strømleverandører som alle vet at de kjemper om deg som kunde - og som dermed vil gi deg sine beste tilbud.

Da sikrer du i det minste en strømavtale som jevnt over er billigere enn det du antakeligvis sitter på nå, om det er lenge siden sist du byttet.

Noen av leverandørene tilbyr også prismatch - så om du ønsker denne muligheten, kan du få dette.

Ønsker du en billigere strømavtale?
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Ønsker du en billigere strømavtale?

Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Ønsker du en billigere strømavtale?
Lenge siden sist du byttet? Da er det sannsynlig at du kan få en ny avtale til en mye bedre pris enn det du har i dag dersom du bytter til ny strømavtale.