cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpeservice
4 min lesetid
Sist oppdatert: 25 mars 2024

Varmepumpe-støy: Hvor mye bråker varmepumper?

Ulike typer varmepumper har ulikt lydnivå. I tillegg spiller plassering og riktig montering en viktig rolle for hvor mye lyd varmepumpen lager. I denne artikkelen kan du lese mer om varmepumpen og støynivå.
Varmepumpe stoy
Har du opplevd mye støy fra varmepumpen? Da er det flere ting du kan gjøre!

Dersom du planlegger å kjøpe en varmepumpe, men er usikker på støynivået, er du kommet til rett sted.

Her får du en rask oversikt over hva du må være klar over når det kommer til varmepumpe og støy.

Du sparer mer penger med en vedlikeholdt varmepumpe
Du bør ha varmepumpeservice hvert andre år for å sørge for at den yter maksimalt - og dermed gir deg full valuta for pengene. Trykker du på knappen under kan du be om, og sammenligne tilbud på varmepumpeservice fra ulike tilbydere, helt gratis.

Væske-til-vann varmepumper

Væske-til-vann varmepumper som bergvarmepumper har en ganske lav lydprofil, og du vil sannsynligvis ikke høre mye lyd fra disse pumpene. De henter energien fra bakken og gir deg varme gjennom et vannbårent varmeanlegg

Væske-til-vann varmepumper er vannligvis adskilt fra oppholdsrom, og overfører varmen ut i boligen gjennom radiatorer og gulvvarme.

Dette er derfor et godt alternativ om du ønsker en så lydløs varmepumpe som mulig.

Luft-til-luft-varmepumper

Innedelen til en luft-til-luft varmepumper plasseres i oppholdsrom. En luft-til-luft varmepumpe lager lyd fordi den må dytte luft utenfra og inn i boligen din.

Det krever at viftene spinner, og jo mer viftene spinner, jo mer lyd lager varmepumpen. 

Mindre varmepumper lager mer støy enn varmepumper med større vifter. Dette er fordi mindre vifter må spinne raskere for å flytte samme mengde luft som større vifter klarer på færre omdreininger.

Dagens modeller holder likevel et lavt lydnivå i om du sammenligner med eldre modeller.

Gulvmodeller lager generelt mindre lyd enn vegg- og takmodellene.

Hvor plassere utedelen for å minimere støy?

Utedelen: Det er utedelen som lager mest støy, så du burde tenke nøye på hvor du setter den. En Installatør kan hjelpe med å finne riktig sted for din bolig.

For eksempel vil det være en dårlig idé å plassere utedelen nærme soveromsvinduet, eller plassere den der lyden vil være til sjenanse for naboen din. Det siste er særlig relevant i rekkehus, eller hus med flere utleiedeler.

Utedelen kan skape vibrasjonsstøy om den monteres rett på kledningen på ytterveggene. Du bør derfor enten få den festet til grunnmuren, eller på et bakkestativ. Vibrasjonsdempere er også lurt å montere.

Unngå konflikt: ta en prat med naboen din

Det kan være lurt å ta en prat med naboen din om plasseringen av utedelen. Utedelen kan lage en støy og være til sjenanse for naboen, og mange konflikter og tvister kunne vært unngått ved å være en god nabo og ta en vennlig prat i forkant.

Innedelen: Innedelen til luft-til-luft-varmepumper bør plasseres nær de mest brukte rommene. Ha varmefordeling og støy i bakhodet ved plassering.

Om boligen har flere etasjer bør du enten plassere innedel i nærheten av en åpen trapp, eller skaffe en multisplitt-modell med mulighet for flere innedeler. 

Les også: Plassering av varmepumpe (innedel og utedel)

Jevnlig vedlikehold av varmepumpen reduserer støy

For best mulig ytelse, lang levetid og en så støyfri varmepumpe som mulig, er det viktig at du vedlikeholder den jevnlig.

Har du en luft-til luft varmepumpe bør du rense filtrene i innedelen hver måned, og få en F-sertifisert fagperson til å utføre service på den hvert andre år.

Utedelen må holdes fri for snø, is, løv og andre forstyrrende elementer som kan blokkere og slite på varmepumpen.

Er du påpasselig med vedlikeholdet av varmepumpen vil den ikke trenge å jobbe unødvendig hardt for å produsere nok varmeeffekt.

Med godt vedlikehold vil du altså merke stor forskjell i både varmeeffektiviteten, strømregningen og støynivået.

Ønsker du å vite mer om vedlikehold av varmepumpe, og hvorfor strømregningen blir lavere om du går over både ute- og innedelen regelmessig? Du kan få flere nyttige tips til vedlikehold av varmepumpe i denne artikkelen 

Ulyd fra varmepumpen

Opplever du at det kommer ulyder fra varmepumpen? Da kan det hende at det er noe som ikke stemmer. En konstant høy lyd kan for eksempel være tegn på viftemotoren er ødelagt eller slitt. 

Periodisk støy er derimot mer normalt og kan skyldes vedlikeholdsfunksjoner installert i varmepumpen.

Vil du vite mer om hvordan du feilsøker en varmepumpe? Da kan du ta en kikk i denne artikkelen.

Stillegående varmepumper

Leter du etter en mer stillegående modell kan du se hvilke som scorer best i test og da også hvilke som er mest stillegående.

Dersom du vet hvilke behov og forventninger du har, burde du sjekke dokumentasjonen på de forskjellige varmepumpene, og forhøre deg med en installatør. Du finner informasjon om effekt-nivået og hvor mange desibel pumpen produserer i dokumentasjonen.

Varmepumpen lager mer støy når det er kaldt ute

I Norge, og andre land med lave temperaturer trenger vi varmepumper som fungerer godt når gradestokken viser minus. Dersom pumpen ikke er designet for å tåle lave temeraturer må den ofte jobbe hardere for å avrime. Når utedelen avrimer lager det en del lyd.

Dersom varmepumpen i tillegg er gammel, må viftene i innedelen også jobbe hardere for å oppnå god effekt. Dette kan skape en del støy inne.

Kjøp ny pumpe

Varmepumper kan som sagt holde i opptil 15 år med god vedlikehold, men som med alt annet som blir brukt i verden vil den slites ut og foreldes.

Da er det absolutt en idé å gå til innkjøp av en ny pumpe. Tjenestetorget tilbyr gratis og uforpliktende tilbud fra leverandører på varmepumper. Da kan du diskutere plassering, lyd, og varmepreferanser.

Sammenlign tilbud på varmepumpeservice
Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Sammenlign tilbud på varmepumpeservice

Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign tilbud på varmepumpeservice
Motta tilbud fra flere forskjellige selskaper i ditt nærområde og velg det som passer deg best.