Varmepumpe
4 min lesetid
Sist oppdatert: 25 april 2024

Går det an å kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe?

Med et balansert ventilasjonsanlegg får du renset luften og et bedre inneklima. Varmepumpen er også bra for inneklimaet, i tillegg til å gi energieffektiv oppvarming. Men vil de gå i veien for hverandre?
Balansert ventilasjon med varmepumpe
Kan du kombinere balansert ventilasjon med varmepumpe? Javisst!

Der balansert ventilasjon bidrar til renset luft, bidrar varmepumpen med energieffektiv oppvarming. Felles for begge er at de er gode systemer for inneklimaet. Derfor burde det vel gå an å kombinere balansert ventilasjon og varmepumpe?

Ja, det går fint å bruke balansert ventilasjon med varmepumpe. For eksempel vil ikke en luft til luft varmepumpe forstyrre det balanserte ventilasjonsanlegget, da den ikke tilfører ny luft, men kun varmer opp og sirkulerer luften. Dermed kan ventilasjonsanlegget alene ta av seg jobben med å skifte ut luften.

Videre i denne artikkelen kan du lese mer om balansert ventilasjon, varmepumpe og hvordan de to jobber godt sammen for et sunt inneklima.

Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

Hva er balansert ventilasjon?

Et balansert ventilasjonsanlegg trekker ut brukt luft ved hjelp av en vifte og tilfører like mye renset luft.

Balansert ventilasjon filtrerer luften og har flere nyttige fordeler:

 • Fjerner vond/innestengt lukt
 • Reduserer/fjerner kaldt trekk
 • Reduserer risiko for kondens og fuktskader
 • Gir alt i alt et sunnere inneklima, og er derfor et bra valg for astmatikere og støvallergikere

Et balansert ventilasjonsanlegg vil i tillegg beholde mye av varmen i den gamle luften og bringe den over i den rensede luften.

Av Byggteknisk forskrift skal alle bygg fra 2010 og senere ha balansert ventilasjon. Dersom du installerer balansert ventilasjon, kan få støtte til opptil 10.000 kroner. Sjekk hvor mye du kan få støtte her.

Varmepumper forstyrrer ikke det balanserte ventilasjonsanlegget

Selv om et balansert ventilasjonsanlegg gjenvinner mye av varmen i den gamle luften, vil det være behov for ekstra oppvarming som garanterer en behagelig temperatur.

Varmepumpen er et oppvarmingssystem som fungerer godt i tospann med balansert ventilasjon:

 • Luft-til-luft-varmepumper varmer opp og sirkulerer luften i rommet hvor innedelen befinner seg. Siden de ikke tilfører frisk luft vil de heller ikke forstyrre det balanserte ventilasjonsanlegget.
 • Luft-til-vann-varmepumper og bergvarmepumper henter luft fra en utedel og overfører varmen til vannbårne systemer - vanligvis ved rør i gulv. Ingen luft settes i bevegelse, og derfor vil disse systemene også passe godt sammen med balansert ventilasjon.

Begge bidrar til godt inneklima

Utskiftningen av brukt luft til renset luft fører til at det balanserte ventilasjonsanlegget har flere fordeler som gir et sunt inneklima. Redusert risiko for kondens, fjerning av vond og innestengt lukt er noen av dem.

Men hva med varmepumpen, da?

Luft-luft varmepumpens har en innedel med et filter som faktisk bidrar til å redusere opptil 54 prosent av partikler som bestemmer luftkvaliteten og som svever i luften innendørs.

En luft-til-vann-varmepumpe er enda bedre: den benytter som nevnt vannbåren varme som avgis fra radiator eller rør i gulv. Siden luften ikke er i bevegelse unngår du at støvpartikler virvles opp i luften i utgangspunktet. 

Les mer om hvorfor du får bedre inneklima med varmepumpe i denne nyttige artikkelen 

Lavere oppvarmingskostnader

Du har antakeligvis hørt at varmepumpen er en energieffektiv form for oppvarming. Årsaken til dette er at en varmepumpe er i stand til å produsere mer varme i forhold til strømmen som brukes. Dette er særlig merkbart om du sammenligner med en panelovn.

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Basert på en vanlig eneboligs gjennomsnittlige strømforbruk (25.000 kWh), regner Enova med at man du sparer omkring 4 800 kWh i året på å bruke luft-til-luft varmepumpe.

Les mer om strømforbruket til varmepumper i denne artikkelen.

Med et balansert ventilasjonsanlegg gjenbruker du i tillegg mellom 70-90 prosent av varmen i den brukte luften. Derfor kan du i kombinasjon med en varmepumpe få enda lavere energibruk - og enda lavere strømregninger.

Hva med annen oppvarming da?

Panelovner er et vanlig alternativ for mange, men bruker du disse bør du være klar over at de ikke gir like kostnadseffektiv oppvarming som varmepumper.

I tillegg svir panelovner støv som har lagt seg inne i ovnens varmeelementer. Dette kan føre til hoste, halsirritasjon og irritasjon i luftveiene, og kan derfor føre til et noe dårligere inneklima enn hva du får med en varmepumpe.

Anbefalt innetemperatur er 20-22 grader

«Tjue er bra for huet» er slagordet til Norges Astma- og allergiforbund (NAAF). Ikke bare er det en fin temperatur for astmatikere og allergikere. En romtemperatur på ca 20-22 grader gjennom året hjelper i tillegg på konsentrasjonen din. Dette er kanskje særlig viktig i disse tider, hvor du kanskje jobber mye fra hjemmekontor.

Alt i alt vil varmepumper fungere svært godt sammen med balansert ventilasjon, og de utfyller hverandres oppgaver godt - både når det gjelder å få et bedre inneklima, og spare penger på energibruken.

Er du på jakt etter en varmepumpe?

Enten du bor i et stort hus eller i en leilighet, vil varmepumpe altså være et godt valg.

Om du er på jakt etter en varmepumpe kan du fylle ut skjemaet under for å motta tilbud fra anerkjente leverandører, som alle vet at de kjemper om deg som kunde. Det betyr at det kan være gode avtaler i vente ved å bruke et par minutter av din tid.

Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Spar penger med varmepumpe

Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger med varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?