cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min lesetid
Sist oppdatert: 15 februar 2024

6 gode grunner til å kjøpe en ny varmepumpe

Har varmepumpen din begynt å yte dårligere og du lurer på om det er verdt å bytte den ut eller vente til den tar kvelden for godt? I denne artikkelen får du servert seks årsaker til at det kan lønne seg å bytte ut med ny varmepumpe.
Bilde av en varmepumpe utedel og innedel
Bør du kjøpe ny varmepumpe? Om varmepumpen er over forventet alder eller vedlikeholdet har vært sløvt, kan det lønne seg å vurdere en ny.

Dersom du har hatt varmepumpen i mange år er det helt naturlig at effekten kan bli svakere. Ingen varmepumpe lever evig, som vi kommer inn på i denne artikkelen. Men når bør du kjøpe en ny istedenfor å ta den på service?

Her er 6 gode grunner til å vurdere en ny varmepumpe:

 1. Bedre ytelse på nyere varmepumper
 2. Effekt tapes over tid
 3. Flere design og funksjoner
 4. Lavere støynivå
 5. Enda mer miljøvennlige i dag
 6. Å bytte slitte deler kan bli dyrt
Spar penger på oppvarming i dag
En varmepumpe er mer miljøvennlig og gir deg bedre inneklima og lavere oppvarmingskostnader enn annen elektronisk oppvarming. Trykk på knappen under for å motta tilbud på varmepumper fra forskjellige leverandører.

1. Bedre ytelse på nyere varmepumper

Som du antakeligvis er klar over: teknologien i en varmepumpe forbedres kontinuerlig.

Kjøpte du varmepumpen kort tid etter 2000-skiftet? Da er det greit å vite at varmepumpen har blitt forbedret blant annet på følgende punkter:

 • Den er mer energieffektiv enn tidligere (den produserer altså enda mer varme i forhold til strømmen som brukes)
 • Varmepumpen presterer bedre under lave temperaturer. Tidligere ble det solgt varmepumper som ikke var særlig motstandsdyktige mot så lave temperaturer vi kan ha i Norge. I dag er de aller fleste varmepumper som selges i Norge produsert for å yte i temperaturer ned til 25 minusgrader.
 • Varmepumper bruker mindre energi til avriming
Med andre ord: med en ny varmepumpe kan du altså spare mer penger og få enda mer ytelse under lave temperaturer enn tidligere.

2. Effekt tapes over tid

Det finnes definitivt tilfeller hvor folk har en varmepumpe som er over forventet levealder. Men varmeeffekten avtar naturlig ettersom maskinen blir eldre.

Dette kan føre til at strømregningen kan blir dyrere enn før - fordi varmepumpen må bruke mer strøm enn tidligere for å varme opp boligen.

I slike tilfeller kan det altså være mer fordelaktig å kjøpe ny varmepumpe.

Forventet levetid på en luft-luft varmepumpe er 12-15 år. Det forutsettes at den er riktig installert og at du er flink til å vedlikeholde den jevnlig.

3. Flere design og funksjoner

Mange synes kanskje at størrelsen på varmepumpen har gitt et klumpete og ulekkert tilskudd både ute og inne.

For å bli kvitt denne oppfatningen forsøkte varmepumpe-produsenter i en kort periode seg på å lage mindre, mer diskré varmepumper.

Men sideeffekten var en mer støyende pumpe.

Årsaken til dette er at mindre vifter krever flere, raskere omdreininger for å flytte tilsvarende mengder luft som større vifter klarer. Høyere turtall gir mer støy.

Derfor ble fokuset istedet viet mer mot selve designet.

I dag finner du flere stilrene design i ulike farger og med enda mer funksjonalitet.

Eksempelvis får du bedre fjernkontroller, mulighet til å styre varmepumpen med app på mobil eller nettbrett, og dermed styre varmepumpa uansett hvor du befinner deg.

Les også: Riktig innstilling av varmepumpe

4. Lavere støynivå

Som vi var inne på i forrige punkt henger støynivået godt sammen med størrelsen på varmepumpen og viftene.

En liten vifte må altså ha flere, raskere omdreininger for å flytte like store mengder luft som en større vifte.

Og jo høyere viftehastighet - jo mer støy.

Men støynivået i en en nyere varmepumpe er likevel lavere enn i eldre modeller. Dette er på grunn av bedre støydemping på utedelene, og bedre kompressorer enn tidligere. I tillegg jobbes det kontinuerlig med å forbedre viftene i innedelen også.

Hvor du plasserer varmepumpen har mye å si, både med tanke på hvor effektivt varmen fordeles og eventuell støy.

Gulvmodeller er de mest stillegående varmepumpene på markedet i dag. Les mer om gulvmodeller i denne artikkelen.

5. Enda mer miljøvennlige i dag

Det eldre kjølemediet R22 ble erstattet med R410a rett over 2000-tallet. R410a gav mer energieffektive pumper og er hverken giftig eller brannfarlig.

På den andre siden er dette en gass som til tross for sine mer miljøvennlige egenskaper sammenlignet med R22, ikke er særlig snill mot ozonlaget. 

Er du miljøbevisst er det derfor greit å være klar over at nye, mer miljøvennlige kjølemedier med lavere Global Warming Potential (GWP) har funnet veien inn til varmepumpemarkedet.

De fleste leverandlører i dag leverer varmepumper med det nye, mer miljøvennlige kjølemediet R32.

Kuldemedium R32

Kjølemediet R32 er en av erstatningene for R410a. Det er forholdsvis billig, mer effektivt og har mindre ødeleggende effekt på miljøet. Den har lav brennbarhet og kan gjenvinnes for gjenbruk. R32 har en GWP-verdi som er ca en tredjedel av R410A.

Inneklimaet ditt blir også bedre med nyere varmepumper. Nyere pumper har bedre, mer avanserte luftfiltreringssystem enn eldre modeller.

6. Å bytte slitte deler kan bli dyrt

Bytte av deler kan være dyrt i forhold til verdien du får tilbake.

Selv om varmepumpen i teorien kan ha 1-2 år igjen kan det derfor være mer lønnsomt å anskaffe en ny før den tar kvelden for godt.

Og ikke bare mer lønnsomt - men også mer miljøvennlig.

Rør kan nemlig gå lekk og kompressor kan ruste. Varmepumpers kjølemedium kan risikere å bli sluppet i omgivelsene om varmepumpen blir kjørt lenge.

Som vi tidligere var inne på kan kjølegass i eldre varmepumper være miljøskadelige. Blant annet kan kjølemediet R410a skape hull i ozonlaget og er av dags dato forbudt å benytte i nyere varmepumper.

Har du hatt varmepumpen siden før 2013?

Om du har hatt den en god stund monterte du den kanskje selv også? Fra 2013 ble montering og demontering av varmepumpe ulovlig å gjøre selv - og må i dag monteres av en sertifisert installatør. Dette blant annet for å unngå at varmepumpen plasseres feil eller feilmonteres. I dag vil du med andre ord få hjelp av en kyndig person til å gi deg maksimal ytelse fra varmepumpen.

Ny varmepumpe eller varmepumpeservice?

Alderen på varmepumpen vil i stor grad ha mye å si for om du bør ha varmepumpen på service eller rett og slett skaffe en ny.

Alder på varmepumpen er altså en pekepinn - vedlikeholdet er en annen.

Det har hendt at varmepumpeleverandører kommer til varmepumper som er 6-7 år gamle, hvor vedlikeholdet har vært så sløvt at de har måttet anbefale å skaffe ny.

Du bør helst ha hatt service på varmepumpen hvert 2. år for å sikre at den yter maksimalt og lever lenger. I tillegg bør du beskytte varmepumpens utedel med et varmepumpehus, slik at løv og snø osv ikke skaper problemer.

Kort sagt bør du vurdere ny varmepumpe dersom:

 • Den er gammel og begynner å lage unormalt mye lyd
 • Den sliter med å varme like godt som tidligere
 • Strømregningen din blir dyrere på grunn av mindre effektiv oppvarming
 • Vedlikeholdet har vært dårlig i varmepumpens levetid
Spar penger med ny varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas er innholdsleder i Tjenestetorget, med bred bakgrunn fra SEO, tekst- og videoproduksjon. Han har skrevet hjelpsomme artikler og laget engasjerende videoer for ulike bedrifter innen bank, markedsføring, fagforening og filmbransjen. Thomas brenner for å forbedre din privatøkonomi, og har som mål å hjelpe deg som besøker bloggen vår med å hjelpe deg til å få kunnskapen du trenger til å ta riktige beslutninger rundt tjenester som påvirker din privatøkonomi. Du kan se Thomas' arbeid på artikler om bl.a varmepumpe, boligalarm og solskjerming.

Spar penger med ny varmepumpe

Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Spar penger med ny varmepumpe
Lavere energiutgifter betyr at varmepumpen kan være nedbetalt i løpet av 3-6 år. Det betyr at du kan sitte igjen med flere tusen kroner hvert år sammenlignet med annen el-oppvarming. Ønsker du tilbud på varmepumpe fra etablerte leverandører i ditt område?
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer