Strøm
4 min lesetid
Sist oppdatert: 21 april 2024

Nye strømmålere (AMS): en oppsummering

Siden 1. januar 2019 har nye strømmålere vært en realitet. Disse er automatiske, slik at du slipper å lese av strømmen, og gjør det mulig å spore forbruket ditt mer nøyaktig gjennom døgnet.
Nye strommaalere
Nye strommaalere

Disse smarte strømmålerne kalles AMS-målere ( «Avanserte måle- og styringssystemer»).

Det nye AMS-målerne er et ledd i moderniseringen av strømnettet. Med de gamle målerne var det ikke mulig å se når du hadde brukt strømmen, bare at du har brukt strømmen.

Hva betyr AMS målerne for meg?

AMS-måleren registrerer hvor mye strøm du bruker og innrapporterer strømforbruket ditt automatisk hver time. Da slipper du å lese av strømmen selv.

Synes du strøm er dyrt?
Få tilbud fra flere selskaper - sammenlign og velg det billigste

HAN-port og strømmåler-app

Nye strømmålere har det som kalles for en HAN-port. Dette står for «Home Area Network» og er en fysisk utgang som man kan koble seg på for å få innsyn i data om eget forbruk.

For å få åpnet HAN-porten, må du kontakte nettselskapet ditt.

Du er den eneste som kan se disse dataene, og hvis nettselskap eller en tredjepart skal ha tilgang til dette, må de innhente samtykke fra deg.

Denne HAN-porten kan du bruke til å styre apparater i huset som er kompatible til det, for å minske forbruket i perioder med dyr strøm og nettleie.

For eksempel noen varmepumper, elbilladere eller annet. Vi kan regne med at det kommer flere teknologiske nyvinninger på dette området etter hvert.

Utstyret du kobler til HAN-port vil være ulikt, da det er flere tredjepartsleverandører på markedet. Som minimum vil alle kunne lese energiforbruk og effektuttak, mens andre har flere funksjoner. Mange tilbyr også en app, og smarthus-kompatibilitet.

Hva med stråling?

Noen er bekymret for farlig stråling fra nye automatiske strømmålere.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, tidligere Statens strålevern, er de som har ansvaret for tilsyn av stråling i Norge. De kan derimot melde at de nye målerne gir fra seg stråling, men langt under det som anses som farlig nivå.

De skriver at de har målt og kontrollert strålingen, og at den ligger på 0,5 watt, mens en vanlig mobiltelefon ligger på rundt 2 watt.

Nkom – nasjonal kommunikasjonsmyndighet skriver også at verdiene fra målerne er langt under hva ICNIRP har satt som grenseverdi. Nkom legger også vekt på at sendetiden til målerne er korte.

Hvilken type AMS-måler du har, vil ha noe å si for hvor ofte den sender signal via strømnettet.

Kan du nekte nye strømmålere?

Ja, for så vidt, men det er ganske mye som skal til for at du får det til.

Kriteriet er at blant annet at den nye strømmåleren må være til «vesentlig og dokumenterbar ulempe».

Først og fremst må du kontakte legen din, slik at du kan bli undersøkt.

Deretter må du sende en skriftlig søknad til nettselskapet. Som vedlegg må du legge ved dokumentasjon på at du har vært i kontakt med lege eller psykolog, og at du har uttrykt frykt eller ubehag rundt ny strømmåler.

Får du først fritak for ny strømmåler, må du dekke kostnadene nettselskapet har med manuell avlesning.

Du kan få fritak i din egen bolig, men du kan ikke kreve å bli kvitt smartmålerne hos naboene dine. Da må de i så fall også ha legeerklæring og egen søknad.

Bekymret for dyr strøm?
Få tilbud fra flere leverandører med ett skjema,

Har strømregningen blitt dyrere med de nye strømmålerne?

Noen hevder at strømregningen har blitt dyrere med de nye strømmålerne, og for noen har den nok det.

Ettersom nå betaler for hvor mye strømmen kostet på det tidspunktet du brukte den. Da kan du oppleve at det er dyrere, ettersom etterspørselen for strøm er størst om morgenen og rett etter jobb.

Derfor lønner det seg å fordele strømforbruket sitt til de tidene på døgnet hvor strømmen er billigst.

Andre grunner kan være at gamle strømmålere har vært tregere til å måle. De nye strømmålerne er mer nøyaktig og måler kontinuerlig.

Har du gått lengre perioder uten å lese av strømmen, har strømselskapet mest sannsynlig gitt deg en faktura med stipulert forbruk. Det vil si et estimat på hvor mye du har brukt, ettersom de reelle tallene har manglet.

Kort oppsummert, betaler du nå en mer nøyaktig strømregning, for strømmen du faktisk bruker.

Ønsker du tips til å spare strøm? Da kan du lese vår artikkel med 12 tips til hvordan du enkelt kan spare strøm.

Spar penger på strøm med ny strømavtale

Se om du kan få tak i en bedre strømavtale enn det du har i dag. Dersom det er en stund siden du byttet sist, er det sannsynlig at du vil finne bedre alternativer der ute.

Og vi har gjort jobben med å finne nye og bedre strømavtaler enklere for deg.

I skjemaet under kan du begynne med å fylle inn postnummeret ditt, og du vil få tilbud på strømavtaler fra ulike anerkjente strømleverandører. De vet alle at de kjemper om deg som kunde, og vil dermed gi deg sin beste pris.

Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

  • Beskriv ditt behov
    Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
  • Få tilbud fra flere selskaper
    Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
  • Velg det beste tilbudet
    Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign strømavtaler
Sjekk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør, helt gratis og uforpliktende.