Hva er fornybar energi? Bærekraftig energi for fremtiden
Flere og flere er opptatt av fornybar energi og energieffektivisering. Både bedrifter og privatpersoner ønsker å gjøre det de kan for å bytte ut ikke-fornybar energi med fornybare energikilder. Men hva er fornybar energi?

INNHOLDSFORTEGNELSE
Samtidig som energibehovet i vårt moderne samfunn øker, trenger vi en måte å holde utslippene av klimagasser så lave som mulig.
Derfor ser man hele tiden etter alternative energikilder som kan være en mer effektiv energiressurs. Som i tillegg ikke går tom med det første.
Der er det flere fordeler med fornybar energi. Men det å bruke strøm fra en fornybar ressurs må nok sees på som et ledd i en større plan.
For i det internasjonale kraftnettverket er det en blanding av fornybar energi og ikke-fornybar energi. Vi kan altså importere både fornybar og ikke-fornybar energi via forbruket vårt.
Samtidig som et økt strømforbruk kan gjøre slik at kraftverk som benytter seg av fossil energi øker produksjonen. Eksempelvis de som bruker kull, olje og gass.
Les mer om hvordan du kan spare strøm hjemme her. Eller les vår artikkel om Enova-tilskudd. Der kan du lese om hvordan du kan få støtte til oppgraderinger som gjør at du utnytter energien bedre.
Forskjellen på fornybare og ikke-fornybare energikilder
Forskjellen på fornybare og ikke fornybar energi ligger i navnet. Eksempler på fornybare ressurser er for eksempel vannkraft, vindkraft eller solenergi.
Fellesnevner for disse er at dette er energiressurser som ikke vil gå tom innenfor overskuelig fremtid for menneskeheten.
I andre enden har man såkalte lagerressurser, også kjent som ikke-fornybar energi. Dette er fossile ressurser og kjerneenergi som er dannet i
Når man lager energi fra disse lagrene, slik som olje, kull, uran og naturgass, er det noe som kan gå tomt. Dette er lagre som vi vet kommer til å gå tomme.
I tillegg tar det lang tid for jorda å skape disse ressursene. De lagrene med fossile brensler vi har av olje og kull i dag, startet dannelsesprosessen for millioner av år siden.
En annen ulempe med en ikke-fornybar energikilde som nevnt over, er utslippene av CO2.
Fornybar energi – Norge
Fornybare energikilder i Norge kommer i stor grad fra den norske vannkraften. Men vi har samtidig et høyt strømforbruk. Vi gjør store oppgraderinger i hjemmene våre, og stadig flere skaffer seg elbiler.
Det som er problematisk er at vi er tilknyttet et internasjonalt kraftnettverk. Vi selger strømmen vår ut av landet. Men vi importerer også strøm, for eksempel fra land som bruker ikke-fornybare ressurser.
Derfor kan man aldri være helt sikker på om strømmen man bruker er fornybar eller ikke. Øker man den generelle etterspørselen etter energi, må også kraftselskapene produsere mer.
En ting strømselskapene gjør for å kompensere for dette er å tilby opprinnelsesgaranti. Da gjør man slik at den mengden strøm man bruker, blir senere produsert av et kraftverk med fornybar energi.
På den måten er man med på å øke etterspørselen etter fornybar strømproduksjon. Slik at miksen av energi på det internasjonale kraftnettverket heller mer mot grønn energi.
Ønsker du et tilbud på strøm, enten med opprinnelsesgaranti eller ikke, kan du benytte deg av vårt skjema rett under her. Da får du tilbud fra flere strømleverandører samtidig og kan sammenligne og velge den beste strømavtalen.