cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
5 min lesetid
Sist oppdatert: 11 februar 2024

Overvåkningskamera – dette bør du vite om videoovervåkning

Det er mange grunner til at det er lurt å skaffe deg et overvåkningskamera. Men det er flere ting du må ta hensyn til før du monterer et. Her går vi gjennom regler og andre ting som kan være nyttig å vite.
Sammenlign priser på boligalarm

Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Løsningene for kamera blir bedre og bedre. Du kan ha et enkelt overvåkningskamera med opptak som lagres lokalt på en harddisk et sted i hjemmet, eller på en nettsky.

Det er den sistnevnte varianten vi hovedsakelig tar for oss i denne artikkelen.

Siden denne typen overvåkningskamera gjerne er koblet til app på mobilen din, kan ikke tyvene fjerne bevisene mens de er inne i boligen din.

Kameraovervåkning har flere gode fordeler:

 • Du har mulighet til å skaffe beviser om du blir utsatt for innbrudd
 • Et overvåkningskamera har forebyggende effekt, da mange innbruddstyver avskrekkes av synet

Skaffe kameraet fra elektronikkbutikk eller alarmselskap?

Du kan skaffe deg kamera på flere måter. For eksempel i elektronikkbutikker. Men du kan også få boligalarm med kamera fra et alarmselskap.

Fordelen med å skaffe kameraet et fra sistnevnte er at både alarm og kamera i tillegg vil være koblet mot en 24/7-alarmsentral, og en vekter kan rykke ut om alarmen går av.

Skal du sikre hjemmet ditt?
Få tilbud fra flere alarmselskap samtidig med et enkelt skjema. Sammenlign og velg det som passer deg best.

Regler for videoovervåkning du bør kjenne til

Det finnes regler du må være klar over før du setter opp kameraovervåkning hjemme.

Du har i utgangspunktet lov med kameraovervåkning på privat eiendom, og trenger ikke søke om det.

Men du må være nøye med at du ikke også filmer deler av naboens eiendom, eller offentlig eiendom.

I tillegg må du ta hensyn til eventuelle leieboere når det gjelder overvåkning. Folk som jobber i huset ditt må også informeres om overvåkingen.

Dessuten, reglene rundt selve kameraovervåkningen er bare den ene delen av det. Du kan heller ikke publisere opptak før de som er filmet har gitt sitt samtykke. Det samme gjelder bilder.

Dette gjelder uansett om du skal dele det i åpne eller lukkede kanaler.

Overvåkningskamera utendørs over WiFi og kabel

En annen ting du må være oppmerksom på når det gjelder kameraovervåkning utendørs: kameraet må tåle norske forhold.

Skal du for eksempel ha utendørs overvåkningskamera på hytta på fjellet, kan det være ekstra harde værforhold, noe som er greit å ha i bakhodet.

Har du et overvåkningskamera utendørs med opptak som lagres i en skytjeneste må du i tillegg være koblet til nettet.

Se også om hvilke oppkoblingsmuligheter det har. Er det et overvåkningskamera trådløst koblet opp mot nettet, altså WiFi? Eller kobles det opp med ethernetkabel? Sistnevnte gir en stødigere nettkobling.

Før du velger kamera må du være oppmerksom på at noen leverandører har abonnementer tilknyttet appene sine. De ulike abonnementene kan variere i for eksempel funksjoner eller lagringsplass i skyen.

Mange kameraer har også bevegelsessensor og nattkamera-funksjon, eller nattsyn. I tillegg gjør en del kameraer opptak selv om alarmen ikke er tilkoblet. Slik at du kan få oversikt over bevegelsene som har skjedd.

Siden kameraene som regel bare filmer når det er aktivitet som utløser det, finnes det også de med mulighet for minnekort. Da er opptaket kontinuerlig over en viss tid.

Trådløs kameraovervåkning innendørs

Som et utendørs kamera, bruker også innendørs overvåkningskamera WiFi eller ethernetkabel. Dette gir deg muligheten til å følge med på live video hva som skjer hjemme når du ikke er der.

Kanskje du for eksempel har et kjæledyr som går rundt inne når du ikke er hjemme, og ønsker å holde et øye med hvor mye mat de har igjen i skålen?

Med varianter som har bevegelsessensor, er det greit å vite at du kan skru av den når du befinner deg i huset. Slik at du ikke føler deg overvåket i eget hjem.

Er du tilknyttet en alarmsentral er det også fint å vite at alarmselskapet kun får tilgang til kameraet dersom alarmen utløses. Først da får de oversikt over situasjonen og sette i gang nødvendige tiltak så raskt som mulig.

Abonnent eller ikke?

Hvis du har et overvåkningskamera – wifi eller ethernetkabel, men ikke abonnement, bør du også være klar over at du må være den som skal reagere om noe uventet skjer.

Et abonnent er ikke nødvendige viktig dersom du skal ha et trådløst overvåkningskamera utendørs eller innendørs som kun skal gjøre opptak.

Dette vil gi deg beviser i ettertid for forsikringsselskap eller politi, dersom noe skulle skje. I tillegg vil kameraet i seg selv virke avskrekkende for innbruddstyver.

Om du ønsker den ekstra tryggheten i at et alarmselskap kan se hva som skjer og rykke ut dersom noe skulle skje, er en vurderingssak du selv må ta.

Les mer om boligalarm uten abonnement her.

Boligalarm med kameraovervåkning

Om du vurderer å ta en sikkerhetsoppgradering av boligen din, kan det være greit å innhente tilbud fra alarmselskap først.

Dersom du benytter deg av skjemaet under, vil du få tilbud om boligalarm med ting som seriekoblete brannvarslere, vannalarm og dørlås med kode.

Å be om tilbud på boligalarm via skjemaet vårt er gratis og uforpliktende. I tillegg vet de ulike aktørene at de konkurrerer om deg som kunde, og vil gi deg sine beste tilbud.

Vi har også lignende skjema for forsikring. Ofte kan du få rabatt dersom du øker sikkerheten i boligen sin med FG-godkjent sikkerhetsutstyr.

Da kan det være lurt å sjekke tilbud fra flere forsikringsselskaper også. Det kan nemlig hende du kan få bedre tilbud enn hva du har i dag.

Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.
Denne nettsiden bruker cookies for analyse- og markedsføringsformål.
Les mer