cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Boligalarm
3 min lesetid
Sist oppdatert: 16 mai 2024

Regler for kameraovervåkning (skilt og forebyggende tiltak)

Opptak på offentlig og privat eiendom har strenge regler. Man skal ivareta personvern og være ansvarlig for at alle blir informert om opptaket. Hvor mye må man egentlig informere om, og hvordan gjør man det?
Reglene for videoovervåkning er viktig å kunne. Må du ha et kameraovervåkning-skilt til ditt bruk?
Trenger du kameraovervåkning-skilt der du skal ha kamera? Det er viktig å sette seg inn i reglene.

Hvordan er egentlig reglene rundt skilt og kameraovervåkning? Må du informere om overvåkningen på privat plass, for eksempel?

I følge Datatilsynet kan en person lovlig overvåke sitt eget hus og hage, men skal ikke fange opp offentlig område eller noen andres eiendom, private sfære eller gjester. Du kan ikke overvåke andres private sfære, som for eksempel leiebolig eller leietakere.

På offentlig plass må overvåkningen være tydelig skiltet med nødvendig informasjon.

I denne artikkelen kan du lese mer om skilting og regelverk når det gjelder kameraovervåkning på både privat og offentlig plass.

Skaff deg ekstra trygghet med boligalarm i dag
Med boligalarm vil alarmsentralen raskt varsles og reagere om alarmen går. Det betyr at både liv og verdifulle gjenstander kan reddes fra brann eller innbrudd - og bidrar til å gi deg en ekstra trygghet i hverdagen.

Kameraovervåking på privat eiendom

Du kan altså overvåke ditt eget hus og hage, men skal ikke fange opp offentlig område eller noen andres eiendom, private sfære eller gjester. Dersom kameraet fanger opp en del av naboens eiendom, eller en del av et offentlig område, regnes dette som et brudd på loven.

Selv om du ikke har krav til å ha skilt med informasjon om at din private eiendom er kameraovervåket, finnes det likevel situasjoner du må være obs på, som kan kreve at du informerer om overvåkningen.

For eksempel kan det hende at du får besøk av snekkere som skal jobbe i hjemmet ditt. Deres personvern må isåfall sikres. Dette kan løses gjennom en kontrakt som avtaler at kamera skal være av i perioden de jobber i hjemmet.

Du kan installere skilt på eiendommen din som informerer om at det er et kameraovervåket område dersom du ønsker det.

Et pluss med dette er at skiltingen kan være et forebyggende tiltak som kan redusere sannsynligheten for innbrudd og uvedkommende. 

Overvåkning og skilting på offentlig plass

Dersom det er snakk om offentlig kameraovervåking skal alle som beveger seg på området være informert om overvåkingen.

Man er i slike tilfeller pålagt å opplyse spesifikke egenskaper ved overvåkingen:

1. Er det lydopptak også?

2. Hvem er ansvarlig for opptaket?

3. Hvordan man kommer i kontakt med den ansvarlige?

Ønsker du å vite mer om kameraovervåkning regler kan du lese mer om reglene for opptak og plassering på Tjenestetorget

Andre forebyggende tiltak

Et skilt har ikke bare en informerende funksjon, men kan altså være en nyttig måte å forebygge kriminelle handlinger på plassen din.

Uvedkommende som har tenkt å bryte seg inn på et overvåket område kan bli bekymret for å bli gjenkjent på opptaket. Risikoen for å bli tatt er mye større dersom det er et kamera tilstede.

Når du monterer sikkerhetstiltak i boligen, er det mange forsikringsselskap som gir deg rabatt. Det er da gjerne et krav om at utstyr og montering må være FG-godkjent.

FG-godkjent utstyr

Om du har FG-godkjent utstyr, vil du ha bedre betingelser på dersom uhellet skulle være ute i forbindelse med innbruddsalarm, brannalarm og forsikringer.

Skiltet har altså en forebyggende effekt, men det finnes flere løsninger.

For eksempel...

Et falskt kamera ("dummy kamera")

Falske kameraer har fordelen i at de kan ha samme forebyggende effekt som et ekte. Det er nemlig vanskelig for oss å vite om et utekamera er ekte eller ikke. Bare mistanken om at det er ekte kan være nok til å skremme bort uvedkommende. 

Kombinerer du dette med et alarmskilt og kameraovervåkning-skilt kan du dermed ha et svært overbevisende oppsett.

Men husk: ettersom kameraet er falskt, finnes naturlig nok ingen videoovervåkning. Dersom uhellet skulle være ute, vil dette neppe være et FG-godkjent sikkerhetstiltak, eller være særlig til hjelp for politiet når de skal sette i gang etterforsking. 

Utstyr som lett kan forveksles med en ekte kameraløsning, som falske kameraer, omfattes også av den samme loven som ekte utstyr.

Oppsummering: Krav og annen informasjon om skilt til overvåking

 • Dersom du ønsker å ha videoovervåkning i hjemmet er reglene noe mer avslappede enn om du skal overvåke en offentlig plass
 • Om du skal overvåke hjemmet ditt, må du av personvernsårsaker huske å informere eventuelle fagpersoner som skal arbeide i hjemmet ditt om dette, og eventuelt skrive en kontrakt hvor kameraene er avslått i perioden de jobber der
 • Skilt med informasjon om kameraovervåkning og alarm kan ha avskrekkende effekt på uvedkommende
 • Om du har FG-godkjent utstyr, vil du ha bedre betingelser på dersom uhellet skulle være ute i forbindelse med innbruddsalarm, brannalarm og forsikringer
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Sammenlign priser på boligalarm

Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Sammenlign priser på boligalarm
Motta tilbud fra flere alarmselskaper, helt gratis og uforpliktende.