Regler for kameraovervåkning-skilt
Opptak på offentlig og privat eiendom har strenge regler. Man skal ivareta personvern og være ansvarlig for at alle blir informert om opptaket. Hvor mye må man egentlig informere om, og hvordan gjør man det?
_(1)_(1).jpg?20200918133059)
INNHOLDSFORTEGNELSE
Korrekt skilting
Når vi snakker om offentlig overvåking har man ansvaret for at alle som går inn i et område der det er installert kameraovervåkning skal være informert om overvåkingen. Da må man skilte riktig om at området er kameraovervåket. Man er pålagt å opplyse spesifikke egenskaper ved overvåkingen slik som at det inkluderer lyd, hvem som er ansvarlig for opptaket og hvordan man kommer i kontakt med den ansvarlige.
I følge forskriften om kameraovervåking i virksomhet § 4.Varsel om at overvåking finner sted står det at "Ved kameraovervåking etter forskriften her skal det ved skilting eller på annen måte gjøres tydelig at stedet blir overvåket, om overvåkingen eventuelt inkluderer lydopptak og hvem som er behandlingsansvarlig."
Vi tar for oss kameraovervåking-skilt, men dersom du ønsker å vite mer om kameraovervåkning regler kan du lese mer om reglene for opptak og plassering på Tjenestetorget.
Kameraovervåking på privat eiendom
Reglene er litt roligere på privat eiendom, der det er kun det private som filmes. I følge Datatilsynet kan en person lovlig overvåke sitt eget hus og hage, men skal ikke fange opp offentlig område eller noen andres eiendom, private sfære eller gjester.
Selv om du ikke har krav til å melde fra at din private eiendom med skilt om at området er kameraovervåket, kan det hende at du får besøk av noen som skal jobbe i hjemmet ditt. Deres personvern må sikres, og det kan løses gjennom en kontrakt som avtaler at kamera skal være av i perioden de jobber i hjemmet.
Du kan installere skilt på eiendommen din som informerer om at det er et kameraovervåket område dersom du ønsker det. Det kan faktisk være et forebyggende tiltak som øker sikkerhet mot innbrudd og uvedkommende.
Forebyggende tiltak:
Et skilt er ikke bare for å informere om et overvåkningskamera utendørs med opptak, men det har også funksjonen til å forebygge kriminalitet. Uvedkommende som har tenkt å bryte seg inn på et område kan bli bekymret for å bli gjenkjent på opptak og risikoen for å bli tatt er mye større dersom det er et kamera tilstede.
Når man monterer sikkerhetstiltak i boligen, er det mange forsikringsselskap som gir deg rabatt. Det er da gjerne et krav om at utstyr og montering må være FG-godkjent.
Det er ikke noe automatikk i rabattordningen, så du må si fra selv til forsikringsselskapet ditt. Det kan være en ypperlig mulighet til å gå gjennom forsikringene sine og se om du har en god pris.
Med et enkelt skjema kan du få tilbud på forsikring fra flere forsikringsselskap samtidig. Tjenesten vår er både gratis og uforpliktende. Vi har også lignende skjema for andre tjenester, som for eksempel boligalarm.
Dummy kamera
Et falsk kamera kan ha samme forebyggende effekt som et ekte. Det er vanskelig for mennesker å vite om et utekamera er funksjonelt, og bare mistanken om at det er ekte kan være forebyggende.
Sammen med et alarmskilt og et kameraovervåkning-skilt kan dette være overbevisende. Men et falskt videokamera og alarm-klistremerker kan også gi en falsk sikkerhetsfølelse dersom uvedkommende skulle oppdage at det er falskt.
Ettersom kameraet er falskt, er det ikke noe videoovervåkning. Det vil neppe være et FG-godkjent sikkerhetstiltak eller være stort til hjelp for politiet når de skal sette i gang etterforsking.
Utstyr som lett kan forveksles med en ekte kameraløsning, altså falske kameraer, omfattes også av den samme loven som ekte utstyr.
Krav til kameraskilt om overvåking
For å oppsummere forskjellen når det kommer til skilt - kameraovervåking må informeres i det offentlige, men ikke i det private. I det offentlige er det krav om skilting med kontaktinformasjon.
Du kan lese mer om hvor kameraovervåking er lov på Datatilsyntet.