cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Solskjerming
5 min lesetid
Sist oppdatert: 06 mai 2024

4 effektive triks for å kjøle ned rom

Hold rommet ditt kaldt i sommer med disse 4 effektive triksene. Om sommeren kan temperaturen inne bli ubehagelig.
sollys som trenger inn gjennom vinduet og blender deg
Riktig solskjerming sørger for at varm luft fra sterke solstråler ikke slipper inn

Det kan fort bli veldig varmt inne i boligen når sollyset treffer vinduene om sommeren. Det beste er ofte utvendig solskjerming, men også en varmepumpe eller aircondition er effektive til å kjøle ned boligen. 

Få tilbud på solskjerming
Sammenlign tilbud fra flere aktører via Tjenestetorget

Her får du 4 tips til hvordan du kan redusere varm luft fra å slippe inn

Siden vi bor i Norge får vi ofte sollyset rett på vinduene. Det kan skape problemer som for eksempel å se på TV på tidlige sommerkvelder. 

Også soverommet kan bli ubehagelig å sove i når kvelden først kommer siden solen har bidratt til å gjøre soverommetvarmere. En god investering er å installere solskjerming på alle vinduene i boligen i tillegg til andre effektive grep du kan gjøre. 

Her får du 4 tips til hvordan du kan redusere varm luft fra å slippe inn: 

 1. Skjerm vinduene

 2. Reduser interne varmeklider

 3. Skap luftgjennomstrømning

 4. Luft på riktig tid

1. Skjerm vinduene 

Vinduer slipper inn sollys og varme, og kan bidra til å øke temperaturen inne i rommet. Ved å skjerme vinduene kan du blokkere eller redusere mengden sollys som treffer vinduene, og dermed redusere varmeinngangen. 

Riktig solskjerming sørger for at varm luft ikke slipper inn

Solfilmer kan redusere varmeinngangen med opptil 80%, mens persienner og gardiner kan redusere varmeinngangen med opptil 45%. Markiser, utvendige persienner og screens kan hindre inntil 90% av varmen å komme inn via vinduene. 

Ved å velge riktig type skjerming og plassere den riktig kan du holde rommet kjøligere og redusere behovet for airconditioning eller en varmepumpe.

Innvendig eller utvendig solskjerming?

Det er letteste grepet du kan gjøre for å kjøle ned boligen er med utvendig solskjerming som for eksempel utvendige persienner

Utvendige persienner er gjerne både lysreflekterende og varmedempende, og du kan styre hvor mye lys du ønsker å slippe inn. 

Screens, eller zipscreen, er utvendige rullegardiner som styres med blant annet en fjernkontroll. 

Fordelen med denne solskjermingstypen er at de passer de fleste boliger. Screens hindrer innsyn samtidig som enkelte også lar deg få utsyn og bevarer utsikten.

En innvendig solskjermingsvariant som holder boligen kjølig om sommeren er blant annet solfilm. Solfilm er et godt og billig alternativ til de som ønsker å redusere varme, sollys og innsyn uten å betale for mye.

Det er en smart løsning og enkel førstehjelp for boliger som fort blir varme om sommeren. Du kan også fortsatt kunne få nyte det deilige dagslyset ute uten at det blir for varmt i rommet. Solfilm fungerer som "solbriller" på vinduene, og de er der hele tiden. 

Du kan velge ulike typer solfilm og mørkeleggingsgrad slik at du kan bevare utsynet, samtidig som du får skygget for sterk sollys. 

Et annet alternativ til innvendig solskjerming som også er varmedempende er rullegardiner eller lamellgardiner, disse kan du styre enten automatisk eller manuelt. 

2. Reduser interne varmekilder

Interne varmekilder refererer til alt som avgir varme inne i et rom.

Dette kan være alt fra:

 • lyspærer
 • datamaskiner
 • ovner
 • vannkoker
 • annen elektronikk

Å redusere bruken av disse kan bidra til å senke temperaturen inne i rommet. 

Bruk av LED-belysning kan være et effektivt alternativ for å redusere varmeutslipp fra lyspærer. 

Når det gjelder å redusere varme fra vannkokere, kan du vurdere å plassere vannkokeren på et område med god ventilasjon, slik at varmen som genereres kan spre seg raskere og ikke akkumuleres i rommet. 

Hvis du bruker ovnen eller kokeplatene ofte, kan du prøve å lage mat på tidspunkter av dagen når temperaturen er kjøligere, og unngå å lage mat på varme timer på dagen når det er spesielt varmt.

Unngå å bruke ovnen eller komfyren når det er varmt, og bruk heller mikrobølgeovnen eller grill maten utendørs. Sørg også for å slå av datamaskinen eller TVen når du ikke bruker dem. 

Solskjerming vil ikke direkte redusere interne varmekilder, men det kan bidra til å redusere varmeakkumulering inne i hjemmet ved å blokkere en del av solstrålene som kommer inn gjennom vinduene. 

Få tilbud på solskjerming
Spar tid og penger ved å la selskapene komme til deg med sine beste priser!

3. Skap luftgjennomstrømning

Å skape luftgjennomstrømning i et rom kan bidra til å senke temperaturen og øke komforten. Dette kan gjøres på flere måter, som ved å åpne vinduer og dører, bruke vifter eller installere ventilasjonssystemer. 

Åpning av vinduer og dører kan øke luftstrømmen og gi naturlig ventilasjon. Bruk av vifter kan øke luftstrømmen og sirkulasjonen i rommet, og du kan enten bruke en takvifte eller en bordvifte. 

Et ventilasjonssystem, som for eksempel en vampepumpe, kan også være en god investering for å ventilere rommet og fjerne varm luft og fuktighet. Husk å rense ventilasjonsfiltrene regelmessig for å opprettholde god luftkvalitet.

4. Luft på riktig tid

Det er viktig å lufte på riktig tid fordi det kan påvirke effektiviteten av ventilasjonssystemer og luftgjennomstrømning. Hvis du åpner vinduer og dører når det er varmt ute, kan det føre til at varm luft og fuktighet kommer inn i rommet, og dette kan øke temperaturen og fuktigheten inne i rommet. 

Hvis du derimot lufte ut rommet når temperaturen er kjøligere, som tidlig om morgenen eller sent på kvelden, kan du senke temperaturen og forbedre inneklimaet.

Når du lufter ut rommet på riktig tid, og har solskjerming på vinduene, bidrar dette til å redusere avhengigheten av aircondition eller varmepumpe. Dette sparer deg for unødvendig bruk av energi og penger. Når du reduserer bruken av aircondition, kan du også redusere utslippene av klimagasser som bidrar til klimaendringer.

Det er også viktig å tenke på sikkerheten når du lufte ut rommet. Sørg for å lukke og låse alle vinduer og dører før du forlater hjemmet, og bruk sikkerhetsgriller eller skjermer på vinduer som er åpne for å hindre uønskede gjester fra å komme inn i hjemmet ditt.

Få tilbud på solskjerming til din bolig

Hvis det viktigste for deg er å begrense mest mulig av varmen som kommer fra solen fra å trenge inn i boligen, bør du hovedsakelig se etter utvendig solskjerming. 

Men du kan også lykkes med noen typer innvendig solskjerming. Fyll ut skjemaet på siden her så får du tilbud fra flere leverandører og kan sammenligne tilbudene. 

Skaff deg effektiv solskjerming nå
Få den beste solskjermingen hjemme hos deg med hjelp fra fagpersoner.
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine Margrethe Piñanez
Kristine er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Hun har en master i journalistikk fra Oslomet. Hun har jobbet som innholdsprodusent i Scandinavian Technology Institute (STI) og som innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Hun skriver artikler om blant annet bredbånd og eiendomsmegler.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Skaff deg effektiv solskjerming nå
Få den beste solskjermingen hjemme hos deg med hjelp fra fagpersoner.