Solskjerming
5 min lesetid
Sist oppdatert: 20 april 2024

5 gode tips til hvordan du kan kjøle ned soverom om sommeren

Med lyse, varme somre kommer det grilling, bading og soling på stranda. Men en lei bieffekt av varmen kan være kvaliteten og lengden vi får på søvnen om natten. Heldigvis finnes det både små og større endringer du kan gjøre for å kjøle ned soverommet.
Mann sitter på sengen, overlykkelig over å ha fått seg en vifte
Kjøle ned soverom: det finnes både varige og midlertidige grep du kan gjøre når hete sommernetter gjør sitt for å leke med nattesøvnen din.

De fleste av oss har ligget i sengen og vridd oss hele natten fordi det er for varmt. I denne artikkelen vil du kunne se både kortvarige og langvarige løsninger som kan løse dette problemet.

Her er fem nyttige måter du kan forsøke for å kjøle ned soverommet:

 1. Fukt et laken
 2. Vifte
 3. Bærbart klimaanlegg
 4. Bruk cool-modus på varmepumpe
 5. Hold varmen ute med solskjerming

Som du ser, i denne artikkelen går vi fra det helt enkle, til mer omfattende tiltak. For mer detaljert informasjon om de ulike grepene du kan foreta deg, er det bare å lese videre.

Hold boligen kjølig med riktig solskjerming
Ved å klikke på knappen under kan du be om tilbud på solskjerming som holder boligen kjølig, reduserer både innsyn og støy - i tillegg til å skjerme for sola, selvfølgelig. Å sammenligne tilbud via oss er helt gratis.

1. Fukt et laken

Er luften tørr og varm kan du fukte et laken du har liggende og henge det opp foran soveromsvinduet.

Da vil lakenet fungere som en slags kjølevegg, og den vil være en veldig rimelig måte å gi deg mer behagelig temperatur om natten.

Et minus med denne løsningen er at den ikke gir en varig virkning, og den fungerer heller ikke spesielt godt dersom luften er klam og fuktig.

Anbefalt romtemperatur

Den anbefalte innetemperaturen for optimal søvn er et sted mellom 14-20 grader. Blir det stort varmere enn dette vil vi ofte føle på et ubehag og slite med å sovne.

2. Vifte

Vi skal ikke lenger enn et par år tilbake før vi så en regelrett vifte-mani i Norge. Vifter blir uhyre populære de årene vi har ekstremvarme. Og det er ikke så rart at vifter blir revet vekk fra butikkhyllen: til og med de billigste viftene er i stand til å gjøre jobben.

Men det skal sies, en vifte vil ikke kunne løse problemet hundre prosent. Den gjør nemlig ikke annet enn å flytte rundt på luften fra en side til annen side av rommet.

Det er riktignok deiligere med bevegelse i luften enn helt stillestående, og dersom du ikke har noe i mot litt støy, vil en en vifte kunne gjøre jobben til en tilfredsstillende grad.

Men ønsker du enda mer effektive, varige alternativer som faktisk bidrar til å kjøle ned rommet, anbefaler vi at du leser videre.

Når på dagen lufter du soverommet?

Du bør lufte soverommet når det er kaldere ute! Dersom sola stråler rett på vinduet vil varmen velte inn hvis du åpner det. Så, hvis du ønsker å lufte soverommet, bør dette altså gjøres før eller etter sola treffer vinduet.

3. Bærbart klimaanlegg

Å skaffe et bærbart klimaanlegg kan være en god løsning dersom du ønsker aircondition, uten å måtte montere en diger boks utenfor vinduet.

Vurderer du et slikt klimaanlegg må du huske at anlegget skaper en fuktighet som må ledes et sted. I de minste og rimeligere variantene løses dette ofte med et vannkammer som må tømmes ved jevne mellomrom.

De større og mer avanserte modellene kobles til en kondensslange som videre må ledes ut i friluft - enten gjennom et vindu eller en vegg. Sistnevnte vil være et bedre alternativ enn å legge slangen ut av vinduet, da isoleringen rundt kondensslangen vil være bedre.

PS! Er du en som sover lett er det ikke sikkert vifter eller bærbare klimaanlegg er de beste løsningene på soverommet, da disse støyer en del.

Neste tips vil gi deg mye av det samme, men uten det samme støynivået.

4. Bruk cool modus på varmepumpe

Har du vurdert å skaffe deg en varmepumpe, kan faktisk våren eller sommeren være et gunstig tidspunkt å skaffe deg en.

Da kan det nemlig være gode tilbud å hente på varmepumpe - en løsning som gir deg både varme om vinteren, men som også kan reverseres til å fungere som aircondition om sommeren.

Med de rette innstillingene bruker varmepumpen lite energi, slik at du i tillegg sparer en del kroner på strøm.

Fordeler du får når varmepumpe brukes til kjøling

Det er flere gode grunner til å se nærmere på å bruke varmepumpe fremfor både vifte og klassisk aircondition:

 • Mye mer effektiv kjøling enn vifte (som nevnt, vifter flytter kun på luften, de nedkjøler ikke)
 • Du gjør en solid innsats for miljøet med varmepumpe
 • Du sparer penger på strøm, da den er svært energieffektiv
 • Kjøling med varmepeumpe koster gjerne mindre enn mange tror
 • En liten varmepumpe kan holde, i tillegg til at du sparer penger

Vurderer du varmepumpe? Da kan du be om tilbud i skjemaet du kommer til ved å trykke på denne lenken.

Husk at varm luft stiger oppover, mens kald luft synker. Når det gjelder kjøling av luft, vil dette foregå i rommet hvor innedelen befinner seg. Dette betyr at om du ikke allerede har installert varmepumpen, bør du vurdere i hvilken etasje du skal ha innedelen, eller om du skal ha flere innedeler - en nede for oppvarming, og en oppe for kjøling. Du kan lese mer om varmepumpe til kjøling her.

5. Hold varm luft ute med solskjerming

Dersom sola får lov til å stråle inn soveromsvinduet ditt hele dagen, vil soverommet varmes opp og gjøre sitt beste for å holde deg våken om natta.

En enkel løsning på dette er en lys rullegardin. Lyse rullegardiner holder varmen ute mer effektivt enn en rullegardin i mørkere materiale.

Det finnes dog enda mer effektive former for solskjerming - spesielt utvendig solskjerming som persienner er en veldig effektiv måte å holde varmen ute av boligen din på.

Her på våre sider kan du faktisk finne en artikkel som tar for seg ulike former for solskjerming du kan vurdere til soverommet. Denne artikkelen kan du lese her.

Få mer behagelig nattesøvn med solskjerming
Solskjerming bidrar til å holde boligen din kjøligere, og enkelte typer kan redusere varmeinnslippet med så mye som 90 prosent! Her kan du innhente tilbud på solskjerming. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Thomas Leypoldt Marthinsen
Thomas Leypoldt Marthinsen
Hei, og takk for at du leser. Har du brukt tjenesten vår og fått en bedre økonomisk hverdag etterpå? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en e-post om dine erfaringer og eventuelle innspill du måtte ha.

Få mer behagelig nattesøvn med solskjerming

Solskjerming bidrar til å holde boligen din kjøligere, og enkelte typer kan redusere varmeinnslippet med så mye som 90 prosent! Her kan du innhente tilbud på solskjerming. Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få mer behagelig nattesøvn med solskjerming
Solskjerming bidrar til å holde boligen din kjøligere, og enkelte typer kan redusere varmeinnslippet med så mye som 90 prosent! Her kan du innhente tilbud på solskjerming. Tjenesten er gratis og uforpliktende.