Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE

Bør du kjøpe før du selger bolig?

 

Bør du kjøpe bolig før du selger?
4.5 (89.23%) 26 votes

 

Linda Therese Stadeløkken

 

Et av de viktigste spørsmålene du må stille deg før du skal selge bolig er: Skal jeg selge før jeg kjøper eller heller kjøpe først?

Det er ulemper og fordeler med begge alternativer:

Selge først:

Sikker finansiering: Du vet nøyaktig hvor mye du kan bruke på å kjøpe ny bolig. Mange som kjøper først har brent seg på at prisforventningen var langt høyere enn faktisk salgssum. De har gapt for høyt, og må betale dyrt til banken i form av toppfinansiering.

Slipper mellomfinansiering: Du kan finstille overtagelsesdato slik at du ikke sitter på to boliger på samme tid. Du slipper dermed dyr mellomfinansiering fra banken, det vil si at rekkefølgen blir: selge bolig, innløse lån, overta ny bolig, nytt lån.

Risiko i leiemarkedet: Hvis du selger først og må leie en bolig før du har funnet deg en ny ligger risikoen i hvor lenge du må leie. Leieperioden bør ikke være for lang hvis du ønsker å kjøpe og selge i samme marked.

Kjøpe først:

Bedre tid: Du kan bruke tid på å velge den beste boligen for deg og din familie. Dette argumentet er spesielt viktig hvis du skal kjøpe i et område hvor det tar lenger tid mellom hver gang en passelig bolig kommer til salgs. Du kjøper en bolig du virkelig har  lyst på.

Slipper å leie: Du kan flytte rett fra din gamle til din nye bolig. Hvis du selger først, risikerer at overtagelsesdatoen ikke overlapper med din nye bolig. Dermed må du bruke tid og penger på å leie en passende bolig mens du venter på at din nye bolig blir klar.

Hva bør DU gjøre?

Hva som passer akkurat deg, er avhengig av flere momenter: For eksempel er det ikke så viktig med god tid til å velge ny bolig (punkt 1) hvis du flytter fra en vanlig toroms til en treroms i et sentralt område. Da er det som regel svært mange passende objekter til salgs, du behøver ikke mange måneder for å finne riktig bolig. Det er helt annerledes hvis du for eksempel skal flytte fra en treroms til et rekkehus uten å måtte bytte skolekrets for barna og uten at de må flytte for langt fra vennene. Da er nåløyet for ”riktig” bolig trangere og du behøver mer tid. Hør med en megler hvis du er usikker på hvordan markedet er der du ønsker å kjøpe.

I tillegg er temperaturen i boligmarkedet viktig. For eksempel er det vanligere å selge først når markedet er dårlig. Ellers risikerer man å sitte på to boliger så lenge at man til slutt må selge til spottpris. Den erfaringen fikk mange uheldige boligselgere rundt 2008/2009 i Norge. Enkelte ganger er man rett og slett nødt til å selge først, fordi banken ikke tilbyr mellomfinansiering. Det kan være lurt å gjøre en verdivurdering av egen bolig og så snakke med banken om eventuell mellomfinansiering.

Få en verdivurdering av boligen din først, og finn beste eiendomsmegler

Når du skal bytte bolig er en avgjørende faktor hva du kan regne med å få for nåværende bolig. En eiendomsmegler kan gi deg en verdivurdering før du starter jakten på ny bolig. Dessuten kan en god megler være avgjørende for boligsalget. Nå kan du kontakte dine lokale eiendomsmeglere, få verdivurdering av boligen, og sammenligne dem raskt og enkelt.

Sammenlign eiendomsmeglere raskt og enkelt

Sjekk ekspertise, priser, tilbud og verdivurderinger fra flere lokale eiendomsmeglere. Start med å fylle ut skjemaet under. Du velger hvilke meglere du ønsker å sende det til. Videre blir du kontaktet av meglerne for å avtale tid for verdivurdering hjemme hos deg, samt et pristilbud. Etter verdivurdering fra flere meglere kan du enkelt se hvem du har personlig kjemi med. Sammen med prisen kan du enkelt da velge megleren du likte best. Tjenesten er gratis og uforpliktende, lykke til!

Hvordan velge megler?

Hvordan skal du velge riktig eiendomsmegler? Her er 6 tips for hvordan du finner den beste megleren når du skal selge bolig.

read more