Enn så lenge er det ikke obligatorisk med en slik rapport, men det er noe mange boliger har, i tillegg til at det generelt anbefales av meglere.
Men hva er tilstandsrapport, egentlig? Og hva har det å si for deg og din salgs- eller kjøpsprosess?
Denne artikkelen kommer hovedsakelig til å ta for seg tilstandsrapport i forbindelse med bolig, men du vil også finne litt informasjon om tilstandsrapport for bil.
Hva er tilstandsrapport?
En tilstandsrapport er en tjeneste som utføres av en takstmann. Som navnet tilsier er det en rapport om tilstanden på noe.
I dette tilfellet bolig, hvor en takstmann går grundig til verks for å avdekke den tekniske tilstanden til boligen og hvilke behov for vedlikehold som finnes.
En ordinær verditakst sier også noe om dette, men er langt mer overfladisk enn en rapport.
Selger er ansvarlig for å godkjenne at det ikke mangler noe informasjon i rapporten og at det som står der er riktig.
Riktignok har kjøper også ansvar for å undersøke. Med en slik rapport er det lettere å gjøre mangler kjente, og du kan blant annet vise til rapporten om kjøper i ettertid skulle klage på noe som allerede er opplyst om.
Tilstandsrapport med verditakst
Det rapporten derimot ikke tar for seg er verdien på boligen, som regnes ikke bare fra teknisk tilstand, men også beliggenhet, nærhet til fasiliteter og sentrum, samt utsikt og innsyn.
Derfor kan man få tilstandsrapport med verditakst i tillegg, om man trenger det.
En verditakst kan altså ikke erstatte en tilstandsrapport, men kan heller være et supplement.
Tilstandsrapport – bolig
Det har vært et høyt konfliktnivå rundt salg av bolig, og andelen av boliger som selges med en slik rapport har økt mye de siste årene.
Kjøper kan faktisk ta forbehold i budet sitt om det ikke foreligger en tilstandsrapport til boligen. I tillegg til at det er mer usikkert for dem å by, ettersom de ikke kan forutse hva som ligger i utgifter til utbedring.
Rapporte kan for eksempel vise målt fuktighet i våtrom for å finne ut om eksisterende fuktskader, eller se om det tekniske er tilstrekkelig for å avverge det.
Bad og kjøkken er noe av det dyreste å oppgradere eller utbedre i en bolig, og har derfor mye å si for en kjøper. Det er derfor en trygghet for både kjøper og selger at slikt er avklart, slik at man slipper konflikt i ettertid.
Selgers opplysningsplikt overgår ofte kjøpers undersøkelsesplikt. Derfor kan du som selger ende opp med å bli erstatningspliktig for mangelen som oppdages.
Tilstandsrapport vs. boligsalgsrapport
Det er rom for begrepsforvirring når det kommer til tilstandsrapport og boligsalgsrapport. For begge er rapporter om den tekniske tilstanden til en bolig, og er grundig og detaljrik.
Boligsalgsrapport er altså en form for tilstandsrapport, men mer rettet mot boligsalg. Den skal da ta for seg det nødvendige som er relevant for boligsalg og eierskifte.
En boligsalgsrapport er derfor ikke like omfattende, men noe mer filtrert og tydelig. I tillegg følger det med levetidsbeskrivelse av de ulike bygningsdelene. De er satt ut ifra en referanse over hvor lenge levealderen på slike deler normalt er.
Da får man en bedre forståelse av tilstanden som er tilfellet for bygningsdelene i din bolig.
Det er også mulig å få med beregning av areal og en verditakst i rapporten. Så skal du selge bolig, er dette et mer skreddersydd alternativ til det formålet.
En vanlig rapport kan for eksempel være nyttig om du selv er nysgjerrig på tilstand, om det er en nedarvet bolig, om det er snakk om forsikringssaker eller ved forhandlinger om lån.

Tilstandsrapport – bil
Tilstandsrapport for bil har samme nytteverdi som for bolig. Man får et inntrykk av bilens tilstand, og kan brukes ved salg av bil.
Du har opplysningsplikt ved salg av bil, akkurat som med bolig, og en slik rapport kan minske sjansen for konflikt.
For biler er det verksted og teststasjoner som lager rapporten. Noen av tingene de går gjennom i rapporten er blant annet:
- Motor, girkasse og bremser
- Lys
- Hjuloppheng og styring
- Eksosanlegg
- Klimaanlegg
- Batteri
- Bilbelter og airbag
Da vil både selger og kjøper få et bedre inntrykk av hva slags forfatning bilen er i, og hva som eventuelt bør utbedres før et salg for å oppnå høyere pris. Eventuelt hvilke utgifter kjøper kan forvente seg etter kjøp.
Det finnes også mulighet for å skaffe tilstandsrapport på andre kjøretøy som MC og bobil, i tillegg til campingvogn. Da finnes det nisjeorganisasjoner og -verksteder som gjør dette. Samme gjelder for tilstandsrapport for båt.
Hva skal en tilstandsrapport inneholde?
Rapporten er en slags sjekkliste for takstmann, og det finnes en standard som brukes av de fleste. I alle fall med små forskjeller. Den utføres derfor etter konkrete kriterier.
Rapporten inneholder nøye vurderinger av bad og andre våtrom, i tillegg til kjøkken og kjeller. Disse er gjerne de viktigste rommene, både med tanke på utbedringskostnader og risiko.
Det blir gjort forenklede vurderinger av det elektriske anlegget, det branntekniske og hvorvidt de forskjellige oppsettene er lovlig.
Ønsker man en mer omfattende rapport på for eksempel det elektriske, kan man bestille en tilstandsrapport eller el-takst fra en elektriker. Det finnes spesialister som kan lage rapport for de andre nevnte delene også.
Konsulter takstmann, og sjekk om de mener det er nødvendig. Eller ta direkte kontakt med spesialistene om du for eksempel ønsker å få overblikk over utbedringsbehovet.
Man får også et sammendrag over boligens tilstand, og det blir gitt ulike tilstandsgrader for de ulike delene av bygningen.
Tilstandsgrad – hva er det?
Når en tilstandsrapport utføres, så bruker takstmann et standardisert skjema med tilstandsgrader for å vurdere boligen. Disse blir satt ut fra en referanse på forventet levealder på tilsvarende bygningsdeler.
Siden det er de samme gradene og punktene som brukes av takstkontoret over hele landet, blir det lettere å sammenligne flere boliger.
Det kan også være fordel for selger, ettersom kjøper kan få et bedre inntrykk av hvor mye de trenger å låne med tanke på utbedring og vedlikehold.
Uansett om du kjøper eller selger, kan det være greit å vite hva de ulike tilstandsgradene heter og hva forkortelsene deres er:
Tilstandsgrad 0, TG0 – Ingen avvik
Tilstandsgrad 1, TG1 – Mindre eller moderate avvik
Tilstandsgrad 2, TG2 – Vesentlige avvik
Tilstandsgrad 3, TG3 – Stort eller alvorlig avvik
Tilstandsgrad TGiU – Ikke undersøkt/ikke tilgjengelig for undersøkelse
Under kan du se en grafisk fremstilling av gradene, hentet fra Norsk takst sine nettsider.

Tilstandsrapport – pris
Prisen på tilstandsrapport avhenger av hvilket takstkontor du velger, og hva slags bolig du har. Har du en liten leilighet er det billigere enn å få utført rapport på et større hus.
I tillegg har det noe å si om du ønsker full rapport eller en forenklet en.
Det må sies å henge sammen med mengden arbeid, ettersom det gjerne er mer å gå gjennom i et hus enn en leilighet eller hybeldel.
Prisen for en tilstandsrapport kan variere fra rundt 5.000 og oppover for leiligheter og hus. Med tillegg for utleiedeler, tilleggsbygninger, krypkjeller m.m.
Det kan være en skremmende pris for noen, men tryggheten det gir i ettertid, samt muligheten for høyere bud bør du også vurdere.
For å få det billigere kan du høre med flere takstkontorer for å få mest mulig oversikt over prisnivået, og eventuelt prute.
Finn beste pris på takstmann
Nå som du forhåpentligvis har bedre forståelse for hva en tilstandsrapport er, vil du kanskje skaffe en. Enten det er med tanke på et boligsalg, eller bare fordi du ønsker å vite tilstanden på boligen.
Hvis du fyller inn skjemaet som er under her, vil du få tilbud fra flere takstkontorer samtidig. Da er det både lett for deg å få et overblikk og dermed sammenligne pris og vilkår.
I tillegg er takstkontorene klar over at du mottar tilbud fra andre samtidig, og vil prøve å gi deg det beste tilbudet, slik at du velger dem. Det er ikke alle som er komfortable med å prute, så da slipper du det.
Å benytte seg av vår sammenligningstjeneste er både gratis og uforpliktende for deg.
Er du i en boligsalgsprosess, kan det hende du ønsker deg en megler også. Da kan du på samme måte innhente tilbud fra flere og sammenligne. Skjema for det finner du her.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris