Hvordan selge bolig? Slik går du frem
Lurer du på å selge bolig? Da har du sikkert allerede en del spørsmål om prosessen allerede.

INNHOLDSFORTEGNELSE
Å selge bolig og kjøpe bolig er en stor transaksjon. Den største for de fleste av oss.
Alt salg av eiendom, enten du skal selge hus eller selge leilighet, kan være vanskelig å vite hvordan man går frem. Når det er snakk om såpass store summer kan det være greit å ha orden i sysakene.
I denne artikkelen tar vi derfor for oss noen generelle aspekter rundt hvordan selge bolig. For flere utdypende artikler om boligsalg og andre temaer kan du finne på Tjenestetorgets blogg.
1. Skaff en verdivurdering
Du husker nok kjøpesummen og forholdene rundt boligen da du kjøpte. Det kan ha vært mye som har endret seg siden den gang.
Kanskje har du pusset opp, eller at det har kommet en ny park eller skole i nærheten. Alt dette er ting som kan virke positivt inn på boligverdien.
Det kan dessverre også gå andre veien, hvis boligen eksempelvis er i vesentlig dårligere stand, eller at det er grunn til å regne med frafall av arbeidsplasser i området.
En del meglere gir gratis og uforpliktende verdivurdering. Dette er fordi de ønsker at du skal velge å bruke dem som megler ved et eventuelt boligsalg.
Det står mer i vår artikkel om verdivurdering her.
2. Bør du selge selv eller velge megler ved salg av bolig?
Det er argumenter for og imot begge deler. Mange tenker kanskje de kan spare penger på å la være å bruke megler, men samtidig kan en megler være med på å øke prisen du får for boligen.
De fleste velger fortsatt megler, og det har nok mye med trygghet å gjøre. Det er nemlig mye å sette seg inn i når man skal selge bolig.
Forbrukerrådet anbefaler for øvrig å be om tilbud fra flere eiendomsmeglere samtidig. Les mer om hva du bør se etter i en megler i denne guiden.
Som selger har du opplysningsplikt som ofte overgår kjøpers undersøkelsesplikt, og kan bli holdt ansvarlig for feil og mangler i flere år etter. Dette selv om boligen «selges som den er».
Derfor gjelder det å få opplyst så grundig som mulig før salget. Mange velger derfor å investere i en boligsalgsrapport.
Hus er større og krever mer vedlikehold. Derfor er det naturlig at det kan oppstå flere problemer når du skal salg av hus enn ved salg av leilighet.
Her kan du lese flere argumenter for om du bør gjøre boligsalg selv eller med megler.
3. Forberedelser du må gjøre før boligsalg
Det er viktig å merke seg at du står med størsteparten av ansvaret enten du velger å bruke megler eller ikke.
Men med en erfaren eiendomsmegler vil du bli loset gjennom hele prosessen, slik at du vet akkurat hva du må gjøre og hvilken informasjon du må finne før eiendomsmegler legger ut en bolig til salg.
Dessuten blir du nok bedt vurdere å skaffe en boligsalgsrapport fra en takstmann eller om du skal ha eierskifteforsikring eller ikke. Du bør også sette deg inn i hva tilbudet fra megler faktisk inneholder før du sier ja til det.
Megleren din har nok god oversikt over hvem de kan ringe hva gjelder de ulike tingene du må ta stilling til. For eksempel om du ønsker en boligstylist eller å leie møbler før salget.

4. Tips til visning
Det er viktig den som viser boligen er en god selger. Noen eiendomsmeglere foreslår også at du er tilstede under visningen selv. Da er det viktig at du er imøtekommende, rolig og trygg.
Når du skal selge bolig kan du se for deg at hjemmet ditt skal være et slags blankt lerret. På den måten kan potensielle kjøpere på visning se for seg hvordan det er å bo der selv.
Men det burde ikke nødvendigvis være helt tomt heller, ettersom litt møblering kan hjelpe kjøperne å se for seg mulighetene med stedet.
Ellers handler det mye om førsteinntrykk ved et hussalg. Gå en ekstra runde rundt huset. Er det mye løv på plenen, er det noen løse dørhåndtak som kan skrus fast eller er kanskje støv på listene?
Du kan lese mer i vår artikkel med visningstips her.
5. Tips til budrunde
Budrunden er oppgjørets time. På godt og vondt. Korte tidsfrister stresser gjerne opp budgiverne. Til gjengjeld kan budgiverne sette frister for hvor lenge budet deres står.
Da gjelder det å vite om man skal akseptere budet eller holde hodet kaldt.
Disse punktene rundt budrunde er verdt å merke seg:
- Alle bud er bindende. Hver og en av dem.
- Det første budet fra hver enkelt budgiver må mottas skriftlig med signatur. Dette kan gjøres med BankID på elektroniske budrunder. Sjekk gjerne med banken til budgiver om finansiering er i orden.
- For ettertiden er det lurt å føre en budjournal underveis. I tilfelle noen skulle være interessert i å se denne.
- Bruk tydelig språk i svarene du sender på eventuelle spørsmål. Det er lite rom for misforståelser når du skal selge bolig.
Skal du kjøpe bolig, kan du lese tips til budrunde her.
6. Når salg av bolig er gjennomført
Etter budrunden bør det sendes ut akseptbrev for bud og utkastet til kontrakten. Deretter bør selger og kjøper møtes så fort det lar seg gjøre for å signere kjøpekontrakt. Dessuten må eierskiftet tinglyses.
Dette skjer gjerne hos eiendomsmegler eller advokat, men kan gjøres mellom private også.
Kontrakten bør inneholde konkret informasjon om frister, overtakelsestidspunkt og summer for betaling.
Selv om boligen er «solgt som den er», er det lurt å legge ved salgsoppgave, boligsalgsrapport og andre dokumenter ved kontrakter. Da opplyser du så godt det lar seg gjøre, og forhåpentligvis slipper du erstatningskrav.
Man kan si at kjøper hadde grunn til å klage, hvis det for eksempel foreligger en mangel selger burde visst om eller at det er gitt uriktig opplysning.
Med megler får du gode råd og tips, slik at du ikke glemmer formaliteter og plikter. Slik at du er enda bedre sikret mot tvister i ettertid.
-
Utrolig god respons fra eiendomsmeglerne jeg valgte. Jeg gir dette min beste anbefaling.
-
Kjempefornøyd med lett tilgjengelighet på tjenesten og rask respons fra meglere. Fikk gjort verdivurdering av leiligheten på rekordtid.