Det viktigste er selvfølgelig selve boligen, men det finnes mye en god megler kan hjelpe deg med. Derfor kan valg av megler være helt avgjørende for å få best pris på din bolig.
Dessuten er det mange meglere å velge mellom, og stor forskjell på de ulike aktørene. Så det kan være vanskelig å vite hva som er beste tilbud.
Så, hvordan velge riktig megler til salget av boligen?
Med mange ulike behov og det finnes ingen konkret fasit, men her har vi samlet 8 tips til ting du kan se etter og gjøre når du gjør din vurdering av eiendomsmeglere før du skal selge bolig.
1. Lokalkunnskap og salgsevner
Kunnskap om boligen er selvfølgelig veldig viktig. Dessuten kan man pusse opp og innrede som man vil, men hva som er rundt er ikke like lett å gjøre noe med.
En barnefamilie som skal kjøpe bolig vil kanskje være opptatt av hvilken skole barna kommer til å høre til, og hvor lang reisevei det er. Noen er kanskje opptatt av nærhet til natur, mens andre vil bo der mye skjer.
Meglere som har solgt boliger i samme område tidligere, har bedre grunnlag for å vite hva tidligere kjøpere har vært interessert i. Dette kan være gull både i markedsføringen av boligen og på visning.
Forbrukerrådet anbefaler få tilbud fra flere meglere etter befaring. Da kan du best mulig finne ut mye om hvordan de fungerer i en salgssituasjon med deg. Ikke legg skjul på at du er i kontakt med flere.
Husk at du selv har førstehåndserfaring med området og boligen. Informer megleren om ting som ikke er allment kjent, eksempelvis bestemmelser i borettslaget, eller erfaringer i boligen.

2. Erfaring
Loven stiller krav til formell kompetanse, så ikke vær redd for å spørre om faglig bakgrunn. Du kan også spørre om hvor lenge vedkommende har jobbet som eiendomsmegler.
Se særlig etter de som har forkortelsen MNEF i tittelen på siden sin. Da er megleren medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund og følger deres etiske retningslinjer.
Begynner megleren å skryte av at ingen i byen selger like mange boliger, bør du ta en vurdering om personen er mest opptatt av å få opp salgsstatistikken sin. Velg noen som tar seg tid til å få en god pris på boligen.
Men om en megler har solgt få boliger er det ofte en grunn til det, med mindre personen kommer rett fra skolebenken. Men kanskje en nyutdannet og sulten boligmegler likevel kan vinne på engasjement og oppfølging.
3. Skaff referanser
Undersøk hvilke meglere som gjør en god jobb i området. Det kan du for eksempel gjøre ved å sjekke referansene på nettsidene deres, eller søke rundt på nett.
Hos for eksempel eiendomsmeglerguiden.no har de en del brukeromtaler du kan lese gjennom.
Likevel er det kanskje aller best om du har venner eller kjente som har solgt i nærheten, og be dem om en vurdering av eiendomsmeglere de har brukt. Be gjerne om referanser direkte fra meglerne også.
Ved å gå på visninger selv om du ikke har planer om å kjøpe boligen, kan du teste meglere. Da får du sett eiendomsmegleren i aksjon, og stol på magefølelsen at du finner riktig megler.
4. Tilgjengelighet
At en megler har tid til deg er også viktig. Er det en travel megler med massevis av oppdrag, er det ikke sikkert du er en prioritet.
Kanskje er det rett og slett ikke tid til deg. Derfor er det viktig at personen du velger har mulighet til å følge opp boligsalget ditt hele veien.
I tillegg er det noen meglere som sender visningsassistenter i stedet for å dukke opp selv på visning. Ofte er ikke disse like dyktige som megleren selv, men kan fortsatt gjøre en grei jobb.
Derfor bør du kreve at det er personen du har avtalt med som kommer, eller i det minste forsikre deg om at stedfortrederen er minst like god deg. Få det nedfelt i kontrakten, for en ekstra sikkerhet.
For å finne ut om eiendomsmegleren er travel, kan du finne boligannonser enten på nett eller i aviser. Da vil du se om samme person går igjen i flere annonser om visninger samme helg.
5. Ikke la deg lure av verdivurderinger
Ikke la deg lure av hva meglerne tror de kan få for boligen, og prøv heller å se for deg om personen hadde gjort det bra på visning, eller om det bare er tomme ord.
En for høy prisantydning kan dessuten skremme mulige kjøpere vekk. Noe som er dumt, for man vil ha flest mulig på visning, for å øke sjansene for en god budrunde.
Om en megler stikker seg ut med en mye høyere verdivurdering enn de andre, kan det hende at denne personen er helt på bærtur.
De vet at folk ofte velger megleren med den høyeste verdivurdering av boligen eller den som tilbyr lavest pris for tjenestene sine. Hold hodet kaldt, ta et steg tilbake og prøv å skaff deg oversikt før du sier ja til noen.

6. Prisen
Pris er selvfølgelig viktig når man skal velge eiendomsmegler, men man bør ikke la seg lure og bare gå for det billigste.
Å spare noen tusenlapper der og da kan virke fristende, men man bør vurdere om riktig megler kan få den beste prisen på boligen din.
Prøv å ha i bakhodet at den endelige summen du betale ikke er penger rett i lomma på eiendomsmegleren.
Derimot skal ofte meglerhus ha prosenter, moms skal betales og kostnader knyttet til annonser, fotograf og lignende er ofte bakt inn i prisen.
Det er ikke sikkert at en megler som får dårlig betalt er like ivrig på å legge igjen en god innsats i boligen din, men heller bare vil bli ferdig. Forestill deg en jobb hvor du tar dårligere betalt enn du pleier.
Men det betyr ikke at du bør la være å prute!
7. Ta stilling til betalingsalternativer
Det er tre forskjellige betalingsalternativer som du kan bli tilbudt av en eiendomsmegler:
- Fast prosentvis (Megler får en prosentvis provisjon for summen boligen din går for)
- Fastpris (Forhåndsbestemt pris)
- Timesats (Fast timepris, etter estimat over hvor mange timer det regnes å bruke)
Hva som ser billigst ut der og da trenger ikke være det billigste totalt sett. Her må du rett og slett bare ta frem kalkulatoren og regne på de tilbudene du får av meglerne. Les mer om meglerhonorar her.
Velger du for eksempel provisjon må du også regne med faste kostnader man ikke får gjort stort med. Her bør du derfor prøve å få ned prosenten på provisjonen om du skal prute.
8. Gå nøye gjennom tilbud og vilkår
Hva kommer megleren til å gjøre for deg, og hva må du gjøre selv? Hva inngår i prisen, og hva koster ekstra? Tilbud fra flere eiendomsmeglere vil kunne gi deg et bilde på hva du kan forvente deg av pris.
Noen ting du bør se etter er for eksempel:
- Hvem holder visningen og hvor mange visninger er med i prisen?
- Styling av boligen og fotograf?
- Hvilke pakker for annonsering er inkludert?
Finn ut hva du trenger og hvilke behov du har. Deretter skriver du spørsmålene ned. Det er lett å glemme ting man lurer på når man skal forhandle.
Pass på å få ned alt dere blir enig om i en skriftlig kontrakt, som du leser nøye gjennom og stiller spørsmål ved uklare ting. Ha blant annet med hvor lenge oppdraget løper og hvor mye som skal betales dersom det ikke blir noe salg.
-
Utrolig god respons fra eiendomsmeglerne jeg valgte. Jeg gir dette min beste anbefaling.
-
Kjempefornøyd med lett tilgjengelighet på tjenesten og rask respons fra meglere. Fikk gjort verdivurdering av leiligheten på rekordtid.
Få flere tilbud uforpliktende og gratis
-
Beskriv ditt behovVed hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
-
Få tilbud fra flere selskaperJo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
-
Velg det beste tilbudetVelg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris