Eiendomsmegler
8 min lesetid
Sist oppdatert: 14 mai 2024

8 tips til hvordan velge megler

Valget av megler kan påvirke utfallet av boligsalget i enten negativ eller positiv betydning. Hva burde du tenke over og undersøke før du velger en eiendomsmegler?
Hvordan velge megler?
Hvordan velge megler?

Det aller viktigste for et godt boligsalg er selvfølgelig at boligen er i god stand og ser fin ut, men det er også viktig å representere den best mulig. Dette er selgers jobb.

Valg av megler kan derfor være helt avgjørende for å få best pris på din bolig. 

Det er mange meglere å velge mellom, og stor forskjell på de ulike aktørene når det kommer til pris, erfaring og kvaliteter. Dette gjør valget av megler både lettere og vanskeligere.

Hvordan skal du navigere deg rundt i jakten på den beste megleren?

Selge boligen?

Når du skal selge boligen er det viktig å få hjelp til å fremstille den på best mulig måte.

Nedenfor har vi laget en lite med 8 tips til hvordan du kan velge riktig megler til salget av boligen.

Det finnes ikke en konkret fasit, så du må vektlegge de momentene som er viktigst for deg.

Husk å velg personen, ikke selve meglerfirmaet! På et kontor vil det sitte meglere med ulik erfaring, personlighet og ambisjoner. Valget ditt er først og fremst et personvalg.

Hva skal du se etter når du gjør din vurdering av ulike eiendomsmeglere før du skal selge bolig?

Ønsker du å motta tilbud fra dyktige eiendomsmeglere?
Skal di selge boligen? Vi hjelper deg med å hente inn ulike tilbud, så det blir lettere å sammenligne pris og tilbud!
Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

1. Lokalkunnskap og salgsevner

Når folk drar på visninger, er det opptatt av informasjon om boligen. Derfor er det viktig at megler har god kunnskap om boligen, og kan svare på spørsmålene deres.

Ikke bare burde megleren ha satt seg godt inn i hva som står i tilstandsrapporten og salgsoppgaven, men også gjort litt research så de kan svare på relevante spørsmål om området osv.

En barnefamilie som skal kjøpe bolig vil kanskje være opptatt av hvilken skole barna kommer til å høre til, og hvor lang reisevei det er.

Noen er kanskje opptatt av nærhet til natur eller kollektivtransport, mens andre vil bo der mye skjer mye. Da lurer de kanskje på hvordan nabolaget er, og om det er lett å bli kjent med naboer.

Erfaring i området

Da kan det være lurt å velge en megler som har solgt boliger i samme område tidligere. De vil ha bedre grunnlag til å vite hva lignende kjøpere har vært interessert i, og gi informasjon om dette.

I tillegg vil de være bedre rustet til å svare på spørsmål og virke lokalkjent. Dette skaper tillit mellom selger, megler og eventuelle kjøpere.

Megler vil da også vite bedre hvordan de skal markedsføre boligen, og opptre på visning.

Tips fra forbrukerrådet

Forbrukerrådet anbefaler få tilbud fra flere meglere etter befaring. Da kan du best mulig finne ut hvordan de opptrer og fungerer i en salgssituasjon med deg. Ikke legg skjul på at du er i kontakt med flere.

Husk at du selv har førstehåndserfaring med området og boligen. Informer megleren om ting som ikke er allment kjent, eksempelvis bestemmelser i borettslaget, eller erfaringer i boligen.

At megleren har lokalkunnskap er viktig uansett hvor du skal selge
At megleren har lokalkunnskap er viktig uansett hvor du skal selge.

2. Faglig bakgrunn

Loven stiller krav til formell kompetanse, så ikke vær redd for å spørre om faglig bakgrunn. Du kan også spørre om hvor lenge vedkommende har jobbet som eiendomsmegler.

Se særlig etter de som har forkortelsen MNEF i tittelen sin - Da er megleren medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, og følger deres etiske retningslinjer.

Hvis megleren begynner å skryte av at ingen i byen selger like mange boliger, bør du ta en vurdering om personen er mest opptatt av å få opp salgsstatistikken sin.

Det er selvfølgelig ikke noe negativ at megleren er flink til å selge - målet er jo tross alt å selge.

Det viktigste er at du velger noen som tar seg tid til å få en god pris på boligen, og er ærlig med deg om hva du burde forvente.

Om en selger ikke selger så mye, er det greit å finne ut hvorfor. Husk at en nyutdannet og sulten boligmegler kan vinne på engasjement og oppfølging.

3. Skaff referanser

Undersøk hvilke meglere som gjør en god jobb i området du skal selge i. Det kan du for eksempel gjøre ved å sjekke referansene på nettsidene deres, eller søke rundt på nett.

For eksempel på eiendomsmeglerguiden.no finner du en del brukeromtaler du kan lese gjennom. 

Det aller beste er om du har venner eller kjente som har solgt i nærheten. Da kan du be dem om en vurdering av eiendomsmeglere de selv har brukt. Husk at du også kan be om referanser direkte fra meglerne.

Et godt tips kan også være å bli din egen referanse. Ved å gå på visninger selv om du ikke har planer om å kjøpe boligen, kan du teste meglere. Da får du sett eiendomsmegleren i aksjon, og se om du liker det du ser.

Skal du refinansiere, flytte lån eller investere i bolig?
Sender du inn søknad her på siden, vil en av våre dyktige rådgivere ta saken, og forhandle med banken på vegne av deg.
Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

4. Tilgjengelighet når du skal selge boligen

At en megler har tid til deg er også viktig. Er det en travel megler med massevis av oppdrag, er det ikke sikkert du er en prioritet. Kanskje er det rett og slett ikke nok tid til deg.

Det er viktig at personen du velger har mulighet til å følge opp boligsalget ditt hele veien.

I tillegg er det noen meglere som sender visningsassistenter i stedet for å dukke opp selv på visning. Selv om disse også kan gjøre en grei jobb, er de ofte ikke like dyktige som megleren selv.

Derfor bør du kreve at det er personen du har avtalt med som kommer, eller i det minste forsikre deg om at stedfortrederen er minst like god. Få det nedfelt i kontrakten, for en ekstra sikkerhet.

For å finne ut om eiendomsmegleren er travel, kan du titte på andre boligannonser. Da vil du se om samme person går igjen i flere annonser med visninger samme helg.

5. Ikke la deg lure av verdivurderinger

Ikke la deg lure av hva meglerne tror de kan få for boligen. Prøv heller å se for deg hvordan personen hadde gjort det på visning.

Meglere ønsker å selge inn seg selv, men pass på at det ikke bare er tomme ord.

En for høy prisantydning kan dessuten skremme mulige kjøpere vekk. Noe som er dumt, for man vil ha flest mulig på visning, for å øke sjansene for en god budrunde.

Om en megler stikker seg ut med en mye høyere verdivurdering enn de andre, kan det hende at denne personen er helt på bærtur.

De vet at folk ofte velger megleren med den høyeste verdivurdering av boligen, eller den som tilbyr lavest pris for tjenestene sine.

Hold hodet kaldt, ta et steg tilbake og prøv å skaff deg en oversikt før du sier ja til noen.

Med en god eiendomsmegler er det kort vei til riktig kjøper, som igjen fører til den beste prisen. 

Med en god eiendomsmegler er det kort vei til riktig kjøper, sånn at du får den beste prisen.
Med en god eiendomsmegler er det kort vei til riktig kjøper, sånn at du får den beste prisen. 

6. Tenk over prisen på oppdraget

Pris er selvfølgelig viktig når man skal velge eiendomsmegler, men ikke la deg lure og bare gå for det billigste. 

Å spare noen tusenlapper der og da kan virke fristende, men du bør vurdere om disse pengene kan bli spart inn igjen ved salget, av en annen megler.

Prøv å ha i bakhodet at den endelige summen du betaler ikke er penger rett i lomma på eiendomsmegleren.

Derimot skal ofte meglerhus ha prosenter, moms skal betales og kostnader knyttet til annonser, fotograf og lignende er ofte bakt inn i prisen.

Det er ikke sikkert at en megler som får dårlig betalt er like ivrig på å legge igjen en god innsats i boligen din, men heller bare vil bli ferdig. Forestill deg en jobb hvor du tar dårligere betalt enn du pleier.

Men det betyr ikke at du bør la være å prute!

Husk også å sjekk hva som er inkludert i oppdraget. Noen kan tilby en lavere pris, men ha mindre inkludert i prisen. Ekstrakostnadene kan fort ta igjen de andre tilbudene.

Trenger du takst eller verdivurdering av boligen din?
Det finnes flere typer boligtakst, blant annet verditakst, boligsalgsrapport og tilstandsrapport. Få tilbud fra ulike takstmenn og sammenlign dem.
Å be om tilbud er gratis og uforpliktende.

7. Ta stilling til betalingsalternativer

Det er tre forskjellige betalingsalternativer som du kan bli tilbudt av en eiendomsmegler:

 • Fast prosentvis (Megler får en prosentvis provisjon for summen boligen din går for)
 • Fastpris (Forhåndsbestemt pris)
 • Timesats (Fast timepris, etter estimat over hvor mange timer det regnes å bruke)

Hva som ser billigst ut der og da trenger ikke være det billigste totalt sett. Her må du rett og slett bare ta frem kalkulatoren og regne på de tilbudene du får av meglerne. Les mer om meglerhonorar her.

Velger du for eksempel provisjon må du også regne med faste kostnader man ikke får gjort stort med. Her kan du prøve å prute ned prosenten på provisjonen.

8. Gå nøye gjennom tilbud og vilkår

Hva kommer megleren til å gjøre for deg, og hva må du gjøre selv? Hva inngår i prisen, og hva koster ekstra? Tilbud fra flere eiendomsmeglere vil kunne gi deg et bilde på hva du kan forvente deg av pris.

Noen ting du bør se etter er for eksempel:

 • Hvem holder visningen og hvor mange visninger er med i prisen?
 • Styling av bolig og fotograf
 • Hvilke pakker for annonsering er inkludert?

Finn ut hva du trenger, og hvilke behov du har. Deretter skriver du spørsmålene ned. Det er lett å glemme ting du lurer på når du skal forhandle.

Pass på å få ned alt dere blir enig om i en skriftlig kontrakt, som du leser nøye gjennom. Husk å still spørsmål dersom noe er uklart for deg.

Ha blant annet med hvor lenge oppdraget løper, og hvor mye som skal betales dersom det ikke blir noe salg.

Finn riktig megler - Få tilbud fra flere meglere

Skal du selge bolig, men er usikker på hvordan du skal velge megler? Vi hjelper deg med å hente inn tilbud som du kan sammenligne!

Alt du trenger å gjøre er å fylle inn skjemaet nedenfor, og vi tar det videre. Etter kort tid vil du få tilbud fra flere eiendomsmeglere.

Tjenesten er gratis og uforpliktende. Du takker bare ja til et tilbud, dersom du er fornøyd med det.

Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.

Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Alexander Bakken Norgaard
Tony Norgaard er innholdsprodusent hos Tjenestetorget. Han har en bachelor i medier og kommunikasjon fra Oslomet. Han har også studert bedriftsøkonomi ved Universitetet i Sørøst-Norge.  Han skriver hovedsakelig om lån og personlig økonomi, og har opparbeidet seg mye kunnskap på feltet.

Få flere tilbud uforpliktende og gratis

 • Beskriv ditt behov
  Ved hjelp av et enkelt skjema forteller du kort hva du er ute etter
 • Få tilbud fra flere selskaper
  Jo flere selskaper du sammenligner, jo lettere er det å finne det beste tilbudet
 • Velg det beste tilbudet
  Velg deretter løsningen som passer deg best, til en lavest mulig pris
Få hjelp fra meglere som kjenner nabolaget ditt
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere, helt uforpliktende og gratis.